Menu
Ajax B1 naar finale Aegon Future Cup

Ajax B1 naar finale Aegon Future Cup

Na de nederlaag tegen Liverpool in de derde poulewedstrijd heeft de dag voor Ajax B1 alsnog een zeer positieve wending gekregen. Dankzij een 2-1 overwinning op regerend kampioen Anderlecht staat de ploeg van Saïd Ouaali in de finale, waarin het maandag Liverpool treft.

De halve finale tegen Anderlecht begon al om 13.30, een halfuur na de laatste poulewedstrijd tegen Liverpool. Veel tijd om te herstellen van die nederlaag was er dus niet. Helemaal vergeleken met Anderlecht, dat zo’n twee uur had kunnen rusten voor het duel met Ajax. Maar of dat ook de reden was dat de Belgen al na drie minuten op voorsprong kwamen? Dat valt te betwijfelen. In elk geval toonde de forsgebouwde Brusselse spits zich uitermate koelbloedig toen hij Ajax-doelman Stan van Bladeren omspeelde en de bal in het lege doel kon schuiven. Bijna kon verdediger Timothy Fosu-Mensah de bal van de lijn halen, maar alsnog was de 0-1 een feit. Pech voor Ajax, vreugde bij de opponent uit België.

Het snelle tegendoelpunt voelde als een domper, zo vlak na de verliespartij tegen Liverpool. Daarom was het des te knapper dat Ajax krap twee minuten later al de rug rechtte. Nadat eerst Abdel Nouri een grote kans had gekregen, was het middenvelder Donny van de Beek die bij de tweede paal precies op de goede plek stond. Hij tikte simpel binnen en bracht Ajax weer terug in de wedstrijd.

Met onder anderen Abdel Nouri was Van de Beek een van de smaakmakers aan de zijde van Ajax. Vanaf het middenveld toonde hij zich betrokken bij vele aanvallen. De ene keer door zelf een poging te wagen, de andere keer door een teamgenoot te bedienen. Zo was zijn pass met buitenkant voet op Nouri perfect op maat, maar helaas trof dribbelaar Nouri een alerte Belgische doelman op zijn weg. Andersom stond ook Ajax-doelman Van Bladeren een sterke pot te keepen. Met enkele goede reddingen hield hij Ajax op de been tegen een club die de Future Cup al tweemaal wist te winnen.

Dat titelhouder Anderlecht het moeizaam had, kwam vooral door het sterke spel van Ajax. De 2-1, gemaakt door Vaclav Cerny, was dan ook terecht. Hij bleek het eindstation van een uitstekende aanval, waarbij de bal ogenschijnlijk moeiteloos van voet tot voet ging. Aanvankelijk leek Van de Beek te scoren, maar zijn schot ketste via de onderkant van de lat uit het doel. En toen stond daar de vogelvrije Cerny, die de bal moeiteloos tegen de touwen knikte. Hierna moesten er nog 25 minuten worden gespeeld, maar de voorsprong van Ajax kwam niet meer in gevaar.

Reden genoeg voor coach Ouaali om na afloop van een topprestatie te spreken. Helemaal doordat zijn ploeg een halfuur eerder nog had verloren van Liverpool. ,,We moesten meteen schakelen. Erg knap als je vlak daarna zo’n prestatie kan leveren”, aldus Ouaali. De oefenmeester zag dat zijn spelers tot het uiterste gingen. ,,Alle elf waren ze top. Ik heb met trots en bewondering staan kijken. De bereidheid en het voetballende vermogen was erg groot. We waren op alle fronten beter.’’

Zijn ploeg speelt in de finale tegen Liverpool.


Halve finales:
Ajax - Anderlecht 2-1
Liverpool - AC Milan 3-1

Finale, maandag 12:00 uur:
Liverpool - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Donny van de Beek juicht als hij Ajax weer op 1-1 heeft gezet. Donny van de Beek juicht als hij Ajax weer op 1-1 heeft gezet.
Abdel Nouri is gevaarlijk voor het doel van Anderlecht. Abdel Nouri is gevaarlijk voor het doel van Anderlecht.
Ajax-supporters zagen hun team de finale bereiken. Ajax-supporters zagen hun team de finale bereiken.
Vaclav Cerny zorgde voor de 2-1. Vaclav Cerny zorgde voor de 2-1.
De finale wordt maandag om 12:00 uur gespeeld. De finale wordt maandag om 12:00 uur gespeeld.