Menu
Ajax B1 tegen Benfica in halve finale

Ajax B1 tegen Benfica in halve finale

Ajax B1 heeft ook de derde wedstrijd in de groepsfase van de Aegon Future Cup gewonnen. Wederom met 0-1, dankzij een fraaie treffer van James Efmorfidis. Morgen wacht het elftal van Orlando Trustfull de halve finale tegen het Portugese Benfica, dat als tweede eindigde in poule B.

Ajax B1 heeft tot op heden een sterke indruk achtergelaten op de Future Cup. Alle drie de groepswedstrijden werden gewonnen, terwijl er nog geen tegentreffer werd geïncasseerd. Alsof het team een patent heeft op een 1-0 overwinning. ,,Daar lijkt het op, hè’’, aldus coach Trustfull. ,,Laten we dat nog twee keer zo houden.’’ In dat geval zou zijn ploeg maandag met de beker mogen pronken, een prettig vooruitzicht voor de trainer.

Maar eerst wacht Benfica in de halve finale. De Portugezen wonnen hun laatste wedstrijd van Barcelona. Een 0-1 achterstand werd omgezet in een 2-1 overwinning, met als gevolg dat Benfica op gelijke hoogte eindigde met Anderlecht. Maar omdat de Belgen een hoger doelsaldo behaalden, moest de formatie uit Lissabon genoegen nemen met een tweede plek.

In elk geval is zeker dat Ajax een pittige confrontatie wacht op weg naar de finale. ,,Het is een ploeg met een aantal heel goede spelers’’, constateerde Trustfull, die Benfica twintig minuten zag spelen tegen Barcelona. ,,Mogelijk zouden we ze treffen, dus vandaar dat ik even ging kijken. Ik wilde een indruk krijgen van hun spel.’’ Maar welke tactiek de komende opponent ook toepast, Trustfull wijkt niet af van zijn eigen speelwijze. ,,We doen geen aanpassingen. Zo’n indruk is hooguit handig om wat accenten te leggen, of om te zien waar eventuele kansen voor ons liggen. Nu kan ik mijn spelers wijzen op sterke punten van de tegenstander, waar ze op moeten letten.’’

James Efmorfides maakt de enige en dus winnende treffer. James Efmorfides maakt de enige en dus winnende treffer.

Behalve over de resultaten is Trustfull ook tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. Ook in het laatste duel tegen het nog puntloze Tottenham Hotspur zag hij een Ajax dat het spel probeerde te maken, ook al wilde dat nog niet echt lukken in de eerste helft. ,,Vanuit de defensie wisten we de vrije man goed te vinden, maar we hadden moeite om daarna vooruit te voetballen, om de diepte te vinden. Dat kon beter.’’ Op enkele speldenprikjes na was Ajax dan ook nauwelijks gevaarlijk voor rust.

In het tweede bedrijf veranderde dat. Verzorgd aanvallend voetbal leidde tot enkele grote kansen. Zo mocht Zakaria el Azzouzi alleen op Spurs-doelman Luke McGhee aflopen, maar zijn poging ging over. De ban werd uiteindelijk gebroken door middenvelder James Efmorfides, die in de 54ste minuut raak schoot op aangeven van Melvin Vissers. Diens steekpass was puntgaaf, precies in de loop van Efmorfides. Die controleerde de bal en rondde uiterst koelbloedig af: 0-1.

De middenvelder, die afgelopen week zijn eerste contract tekende, was in zijn nopjes met zijn winnende treffer. Over dat doelpunt: ,,Ze stonden verdedigend erg goed, maar letten even niet op toen ik diep ging.’’ Door de eerdere twee zeges was Ajax al geplaatst voor het duel met Spurs, maar volgens Eforfides werd er alsnog voor de winst gespeeld. ,,Zoals het hoort bij Ajax.’’

Opstelling Ajax: Indy Groothuizen, Damon Mirani, Jairo Riedewald, Jordy Bruijn (44. Donny Van de Beek), Pelle Clement, Terry Lartey Saniiez, Shaquill Sno (50. Leeroy Owusu), Zakaria el Azzouzi, Adham el Idrissi (44. Damil Dankerlui), James Efmorfides, Melvin Vissers.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Melvin Vissers sterk aan de bal. Melvin Vissers sterk aan de bal.
Invaller Leeroy Owusu zet een ferme sliding in. Invaller Leeroy Owusu zet een ferme sliding in.
Adham el Idrissi houdt het overzicht aan de bal. Adham el Idrissi houdt het overzicht aan de bal.
Donny van Beek zet voor. Donny van Beek zet voor.