Menu
Ajax B1 wint AEGON Future Cup

Ajax B1 wint AEGON Future Cup

Ajax B1 heeft maandag de eerste editie van de AEGON Future Cup gewonnen. In de finale op Sportcomplex de Toekomst won het team van trainer Robin Pronk met 1-0 van China U-17 dankzij een doelpunt van Terell Ondaan. Bayern München eindigde het toernooi als derde dankzij een 2-0 zege op de andere verliezend halve finalist AC Milan.

De overwinning op China U-17 gaf een passend slot aan een voor Ajax perfect verlopen toernooi. Ook in de finale hielden de B1-junioren van Ajax de nul, al bleken de Chinezen tijdens de eindstrijd een stuk taaier dan een dag eerder tijdens de met 4-0 gewonnen poulewedstrijd. De nationale jeugdselectie van China, dat als enige landenteam aan het driedaagse internationale jeugdtoernooi meedeed, bood goed partij in de finale.

Ajax bereikte de eindstrijd maandagochtend dankzij een prima zege op AC Milan. Twee treffers van Davy Klaassen en een doelpunt van Terell Ondaal leverde Ajax eerder op de dag een 3-0 overwinning op. Tegenstander China won in de andere halve finale verrassend met 1-0 van poulewinnaar Bayern München.

Beide keepers vervulden een hoofdrol tijdens de finale, die rechtstreeks op de Amsterdamse televisiezender AT5 werd uitgezonden. Zowel Ajax-doelman Peter Leeuwenburgh als zijn Chinese collega Zou Dehai verdedigden hun doel met verve. Voor rust kregen Klaassen (mooie combinatie met Rowendey Schoop) en aanvoerder Ouasim Bouy (kopbal en omhaal) prima kansen namens de gastheer, maar alle keren lag of stond de Chinese goalie in de weg.

Terell Ondaan scoorde halverwege de tweede helft de winnende treffer. Terell Ondaan scoorde halverwege de tweede helft de winnende treffer.

Halverwege de tweede helft brak Terell Ondaan de ban op het volgepakte Sportcomplex de Toekomst. De aanvaller werkte een voorzet van Lesley de Sa doeltreffend binnen bij de tweede paal. Met een schot in de korte hoek bleek hij het juiste middel gevonden te hebben om de goede Chinese sluitpost te passeren: 1-0. De verkregen voorsprong gaf Ajax vervolgens niet meer uit handen. Mede dankzij prima keeperswerk van Leeuwenburgh trok Ajax de 1-0 over de eindstreep.

,,Super om zo’n groot jeugdtoernooi met zulke grote clubs en zulk goed voetbal te winnen”, sprak een enthousiaste Leeuwenburgh na afloop. De keeper hield het gehele toernooi de nul en zag zijn eigen team in vijf duels tot elf treffers komen. ,,We stonden heel compact. Dat we de nul hebben gehouden is ook te danken aan onze hechte verdediging en goede middenvelders. Eigenlijk het hele team dus. Maar het is altijd leuk als je belangrijk kan zijn voor je team”, zei hij over zijn clean sheet.

Ook Robin Pronk was uiteraard content met de toernooizege. De trainer van Ajax B1 houdt een ‘fantastisch gevoel’ aan de eerste editie van de AEGON Future Cup over. ,,Als je alle wedstrijden wint, met zoveel goals voor en nul tegen, dan is dat geweldig. In alle opzichten is het voor ons een perfect toernooi geweest.”

Houd Ajax TV in de gaten voor beelden van de AEGON Future Cup. Dinsdag en woensdag zendt Ajax’ officiële clubkanaal twee specials uit over het toernooi.

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Uitslagen en eindstand AEGON Future Cup

Ouasim Bouy kopt richting het Chinese doel. Ouasim Bouy kopt richting het Chinese doel.
Lesley de Sa in duel met zijn Chinese tegenstander Shi Ke. Lesley de Sa in duel met zijn Chinese tegenstander Shi Ke.
Voor de tweede keer trof Ajax China tijdens het toernooi. Voor de tweede keer trof Ajax China tijdens het toernooi.
Onder de toeschouwers onder meer Bryan Roy, Ronald en Frank de Boer. Onder de toeschouwers onder meer Bryan Roy, Ronald en Frank de Boer.
Ouasim Bouy probeert met een omhaal te scoren. Ouasim Bouy probeert met een omhaal te scoren.
Ook de spelers van Ajax 1 waren maandag bij de AEGON Future Cup aanwezig. Ook de spelers van Ajax 1 waren maandag bij de AEGON Future Cup aanwezig.
Peter Leeuwenburgh keepte een prima wedstrijd. Peter Leeuwenburgh keepte een prima wedstrijd.
Vreugde bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal. Vreugde bij de Ajacieden na het laatste fluitsignaal.
China U-17 eindigde eervol als tweede. China U-17 eindigde eervol als tweede.
Blijdschap bij de Ajacieden nadat Martin Jol de beker heeft overhandigd. Blijdschap bij de Ajacieden nadat Martin Jol de beker heeft overhandigd.
Ajax winnaar van de AEGON Future Cup. Ajax winnaar van de AEGON Future Cup.