Menu
Ajax B2 een heel jaar in de spotlights

Ajax B2 een heel jaar in de spotlights

Ieder seizoen wordt een team van Ajax op de voet gevolgd door Ajax TV. In navolging van onder meer de A1 en Jong Ajax staan momenteel de prestaties en dagelijkse bezigheden van Ajax B2 centraal. Coach Frank Peereboom hoopt dat de beelden in de toekomst ooit eeuwigheidswaarde krijgen als een van zijn spelers het eerste elftal van Ajax haalt.

De spelers van Ajax B2 gaan dit seizoen door het leven als ‘Helden van de Toekomst’. Dankzij hoofdsponsor AEGON is het mogelijk gemaakt het team van coach Peereboom een heel jaar te volgen in de gelijknamige serie op Ajax TV. Na de vele draaidagen valt het ze niet eens meer op als er een cameraploeg de kleedkamer betreedt. Peereboom: ,,De eerste keer ben je je nog bewust van de camera, maar ik heb me er nooit druk om gemaakt en de jongens ook niet. Wij zijn bezig met voetbal en storen ons er niet aan.”

Peereboom heeft net als zijn spelers geen last plankenkoorts: ,,De jongens vinden het heel spannend en leuk. Ook zelf beleef ik er plezier aan dat we zo intensief op de voet worden gevolgd. Hoewel ik toegeef dat ik in het begin iets terughoudend was. Ik was vooral benieuwd wat er van me werd verwacht en wat Ajax TV precies wilde. Het contact met de ploeg en Bregje Wouters (Ajax TV, red.) ging echter zo gemakkelijk en natuurlijk, dat het leek alsof het vanzelf ging. Het bewijs daarvan is dat ik heel veel leuke reacties krijg over de manier waarop Ajax TV het doet en brengt.”

Ajax B2 wordt een heel jaar met een speciale camera gevolgd. Ajax B2 wordt een heel jaar met een speciale camera gevolgd.

Het functioneren van Peereboom heeft in elk geval niet te lijden gehad onder de aanwezigheid van de filmploeg. ,,Ik ben altijd mezelf; of ik nu een vergadering heb of een belangrijk gesprek. Hoewel ik heel belangrijke gesprekken natuurlijk intern heb gehouden, evenals sommige momenten uit de kleedkamer. Het grappige is dat je door de camera soms ook met je neus op de feiten wordt gedrukt en ontdekt dat je iets niet zo handig hebt aangepakt of dat je slecht gesoigneerd bent. Dat krijg ik wel te horen."

Gevraagd naar een van de hoogtepunten tot nu toe in de nieuwe serie ‘Helden van de Toekomst’, hoeft Peereboom niet lang na te denken. ,,We hebben een geblesseerde jongen in het team, Noussair Mazraoui. Die praat op een gegeven moment over een ploeggenoot en zegt: eigenlijk houden we in dit team allemaal een beetje van elkaar. Dat zoiets wordt gezegd door een speler van 14 jaar is toch schitterend. Verder zie je ook een jongen die met een gebroken arm in het ziekenhuis ligt en wordt een speler gevolgd op school, waar hij met wat strubbelingen heeft te maken. Dat zijn leuke achtergrondreportages."

Dat er onlangs in aanloop naar het EK 2012 bij de NOS oude beelden opdoken van een toen nog piepjonge Wesley Sneijder in Ajax-tenue is ook Peereboom niet ontgaan. ,,Ik heb het inderdaad gezien. Het mooiste zou dan ook zijn als straks een paar jongens uit ons team het eerste elftal halen, waardoor je fantastisch materiaal in het archief hebt. Ook voor de jongens zelf en hun omgeving is het heel waardevol.”

Waar de loopbaan van Peereboom eindigt is vooralsnog onbekend. De trainer, die ooit de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) afrondde geeft aan blij te zijn met zijn huidige rol. ,,Ik ben er trots op dat ik met al die grote namen mag werken", doelt hij op de verzameling voormalige topvoetballers in de jeugdopleiding van Ajax. ,,Dat heeft voor mij een absolute meerwaarde."

Desondanks moest Peereboom, zoals iedere werknemer bij een nieuwe organisatie, even wennen toen hij in 2011 zijn entree maakte bij Ajax C2. ,,Ik voelde met name de eerste maand wel een bepaalde druk. Vooral doordat er zoveel mensen werken in vergelijking met mijn periode bij Volendam, waar ik zes jaar heb gewerkt. Hier moest ik opnieuw beginnen en dat was in begin best pittig. Uiteindelijk was ook de C2 van vorig jaar een leuke, talentvolle groep om mee te werken."

Hoewel hij pas 33 jaar is, haalde Ajax vorig jaar geen groentje in huis. Peereboom heeft namelijk een karrevracht aan ervaring. ,,Ik was 17 jaar toen ik trainer werd in de jeugdopleiding van FC Lisse. En toen ik een jaar of 27 was, werd ik hoofd opleidingen van Volendam. Het trainersvak heeft me dus altijd getrokken."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk aflevering 1

Bekijk aflevering 2

Bekijk aflevering 3

Bekijk aflevering 4

Bekijk aflevering 5

Bekijk aflevering 6

Bekijk aflevering 7

Bekijk aflevering 8