Menu
Ajax B2 in Qatar

Ajax B2 in Qatar

Ajax B2 was deze maand op trainingskamp in Qatar. Elftalleider Ruud Haarms hield een dagboek bij in het verre Midden-Oosten. Hier een samenvatting van hun belevenissen.

Dag 1, zondag 10 februari:

Ajax B2 verzamelde zondag 10 februari op Schiphol voor de reis naar Qatar. Het team van trainer Maarten Stekelenburg was niet helemaal compleet. Tom Portegies was ziek en moest de trip aan zich voorbij laten gaan. Na een goede vlucht (met films, computerspelletjes en een tussenlanding in Damman) landde het vliegtuig om 23.55 uur op Doha. Na nog wat oponthoud arriveerden de Ajacieden tegen 01.30 uur in het hotel. Het was meteen tijd om te gaan slapen en de spelers werden met een broodje en fruit naar hun kamers gestuurd.

Dag 2, maandag 11 februari:

Bij het ontwaken kreeg iedereen pas in de gaten hoe mooi het complex van sportacademie Aspire was waarin Ajax zou verblijven. Werkelijk alles was aanwezig wat topsporters nodig hebben. Het mooiste was misschien wel de grote indoorhal met daarin onder andere een voetbalveld, een zwembad, een turnhal en een atletiekbaan. Schuin tegenover het sportcomplex lagen zeven voetbalvelden, twee kunstgrasvelden en het prachtige Khalife Stadion. Ajax B2 speelde maandag ook meteen zijn eerste wedstrijd. Tegen Aspire U16 werd het 0-0. De Amsterdammers waren nog een beetje vermoeid en onder de indruk van hun nieuwe omgeving. Co Adriaanse, Leo van Veen en nog een aantal andere Nederlandse trainers waren bij de wedstrijd aanwezig. Na het duel was het tijd voor het diner. Sommige spelers waren zo moe dat ze voorover in hun bord dreigden te vallen. Dat was voor de begeleiding het moment om iedereen rustig naar bed te sturen.

Dag 3, dinsdag 12 februari:

De derde dag van de reis begon met een goed ontbijt. Tijdens het nuttigen van de diverse soorten fruit, brood en beleg werd natuurlijk nog even nagepraat over de belevenissen van een dag eerder. Na het ontbijt volgde een training. Er werd niet te zwaar getraind, want ’s avonds stond de tweede wedstrijd op het programma. Tegenstander was dit keer een selectie van spelers uit acht Afrikaanse landen. Deze tegenstanders zouden van lichting 1993 zijn, maar leken met hun spieren wel ietsje ouder. Het werd een zware wedstrijd, maar Ajax speelde fantastisch. De besproken tactiek (aan de hand van videobeelden) werd perfect tot uitvoer gebracht. Het leverde mooie combinaties, sterke duels en een verdiende 1-0 overwinning op. Na de wedstrijd stond nog een bezoekje aan het winkelcentrum op het programma. Deze shoppingmall was niet alleen ontzettend groot, maar ook prachtig.

Dag 4, woensdag 13 februari:

Voor de woensdag stond geen wedstrijd gepland: tijd voor een excursie in de woestijn. ’s Ochtends werd de B2 opgehaald door grote 4x4-wagens. Een uur rijden vanaf het hotel begon het echte werk. Vol gas werden de zandduinen bestormd. Pas na een uur of drie keerde de groep terug in de bewoonde wereld. In het hotel waren de sauna en het stoombad al in gereedheid gebracht om de stramme spieren weer wat soepeler te krijgen. ’s Avonds nog een lichte training en rond 22.00 uur naar bed.

Dag 5, donderdag 14 februari:

De dag begon met een looptraining waar ook de huiswerkbegeleider aan meedeed. Dit leverde al heel wat meligheid op, maar tijdens het voetvolley werd het nog erger: vals spel, een slechte scheidsrechter en van het lachen over elkaar heen rollende spelers. De winnende partij bestond uit de keepers aangevuld met de trainer…! Voordat Ajax opnieuw tegen Aspire aantrad moest er huiswerk worden gedaan. In de tijd dat de spelers aan de studie zaten gaf trainer Maarten Stekelenburg een presentatie voor alle voetbaltrainers van Aspire. Hij besprak de jeugdopleiding van Ajax en nam ruim de tijd om alle vragen te beantwoorden. De avondwedstrijd eindigde in 2-2. Aspire had misschien iets te goed naar de lessen van Maarten Stekelenburg geluisterd, want de nummer 4 van Ajax werd meteen vastgezet.

Dag 6, vrijdag 15 februari:

De laatste dag van het trainingskamp werd besteed aan een tripje naar een soort kustoase met zwembaden, zee en strand. Het leek een voetbalvrij dagje te worden, maar de spelers konden het toch niet laten. Heel snel werd er weer een bal en een net gevonden: het zijn echte voetballers, die jongens van de B2. ’s Avonds was het tijd voor de terugreis. Ruud Haarms vond de trainingsweek meer dan geslaagd. ,,Wij kunnen terugkijken op een prima week met goede wedstrijden, lekkere trainingen, aandacht voor huiswerk en een geboetseerde ploeg. Complimenten zoals de groep zich heeft gedragen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een uitstekende basis is voor de resterende competitiewedstrijden van dit seizoen.”