Menu
Ajax begint 2015 met zege

Ajax begint 2015 met zege

Ajax-trainer Frank de Boer peperde het zijn manschappen in tijdens de winterstop: iedere wedstrijd in de tweede seizoenshelft moet als een ware finale worden benaderd. Alleen dan maakt Ajax kans op titelprolongatie. Zijn spelers voegden tegen FC Groningen ten dele de daad bij het woord. Ajax zegevierde in de eerste wedstrijd met hoofdsponsor Ziggo op de borst met 2-0, toch was het spel in de tweede helft moeizaam.

De winterstop zorgt veelal voor optimisme bij voetbalclubs. Tijdens de feestdagen, doorgaans gevolgd door een trainingskamp in zonnige oorden, verdwijnen eventuele zorgen naar de achtergrond. Tegelijkertijd worden snode plannen gesmeed voor een succesvol tweede deel van het seizoen. Voor Ajax ging het in Qatar niet anders. Onder ideale omstandigheden nam De Boer zijn selectie onder handen. Ajax tankte vertrouwen met een 2-0-oefenzege op Schalke 04.

Enig smetje was de hamstringblessure van Joël Veltman. De verdediger is minimaal nog een maand uitgeschakeld en werd tegen Groningen vervangen door Mike van der Hoorn. Het was de enige wijziging die De Boer ten opzichte van het duel tegen Schalke 04 doorvoerde. De Amsterdamse coach sprak in de aanloop naar de confrontatie tegen Groningen zijn vertrouwen uit in Van der Hoorn, die kon terugkijken op een geslaagd optreden.

Na een kleine maand stilstand kwam Ajax moeizaam uit de startblokken. Oud-Ajacied Jarchinio Antonia kreeg al na drie minuten een prima mogelijkheid, maar de diepste spits van de bezoekers schoot over. Ajax haalde opgelucht adem en kwam langzamerhand in zijn ritme. Groningen trok zich zoals verwacht terug en liet Ajax de regie voeren.

De eerste zege van 2015 is binnen. De eerste zege van 2015 is binnen.

Tussen de tiende en twintigste minuut kende Ajax een uitstekende fase. Aanstichter was Ricardo Kishna, die van De Boer de voorkeur kreeg boven Anwar El Ghazi. De vleugelaanvaller had in de dertiende minuut een prima actie in huis. Zijn voorzet werd bij de tweede paal opzij gelegd door Davy Klaassen, maar er was geen Ajacied paraat om de bal binnen te werken.

Het bleek uitstel van executie voor Groningen, want twee minuten later kwam Ajax toch op voorsprong. De afronding van Kishna - met buitenkant links - was prachtig, maar het voorbereidende werk van Lasse Schöne was misschien nog wel mooier. Met een solide steekpass zette de Deen Kishna vrij in het vijandelijke strafschopgebied.

Ajax had het momentum te pakken en onder aanvoering van het thuispubliek werd vol overgave druk gezet op het Groningen-doel. Met name aan de linkerkant wisten Lucas Andersen en Kishna elkaar makkelijk te vinden. Groningen liep echter geen verdere kleerscheuren op, waarna het Amsterdamse offensief langzaam wegvloeide.

De wedstrijd geraakte in evenwicht en na 32 minuten kreeg Antonia zijn tweede kans van de avond. Ditmaal produceerde hij een makkelijke vangbal voor Jasper Cillessen. Ook Ajax liet zich nog tweemaal gelden, maar een gevaarlijke voorzet van Ricardo van Rhijn en een kopbal van Van der Hoorn leverden geen succes op.

In het tweede bedrijf leek Ajax op twee gedachten te hinken. Moest Groningen via een tweede goal de genadeklap uitgedeeld worden, of was het verdedigen van de 1-0 verstandiger? De bezoekers speelden weliswaar meer vooruit, maar echt grote kansen creëerden ze niet. Ajax bleef aanvankelijk het gevaarlijkst en de ploeg met het meeste balbezit. Arek Milik had na een vlotte counter een schitterende omhaal in gedachten, maar de uitvoering liet te wensen over. Datzelfde gold voor een schot vanaf randje zestien van Andersen. De grootste kans was voor Kishna, maar de dreigende aanvaller stuitte op Sergio Padt.

Naarmate de tweede helft vorderde, werd het spel van Ajax minder overtuigend. Groningen kreeg zelfs een grote kans op de gelijkmaker. Antonia dook voor de derde keer gevaarlijk op voor het Ajax-doel, maar weigerde vrij voor Cillessen de trekker over te halen. Uiteindelijk zou een andere Groninger de wedstrijd beslissen. In negatief opzicht dan. Oud-Ajacied Johan Kappelhof maakte met een eigen doelpunt aan de onzekerheid een einde. Hij gleed een voorzet van invaller Nick Viergever in eigen doel. De zege werd na afloop door de fans met een bescheiden applaus gevierd.

Ajax naderde door de overwinning PSV tot op een punt. De Eindhovenaren komen zaterdag nog wel in actie bij Vitesse. Volgende week zondag wacht voor Ajax opnieuw een thuiswedstrijd: de Klassieker.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Het eerste officiële doelpunt van 2015! Het eerste officiële doelpunt van 2015!
Ajax juicht na het openingsdoelpunt van 2015. Ajax juicht na het openingsdoelpunt van 2015.
Met het buitenkantje zette Ricardo Kishna Ajax op 1-0. Met het buitenkantje zette Ricardo Kishna Ajax op 1-0.
Lasse Schöne gaf de assist bij de 1-0. Lasse Schöne gaf de assist bij de 1-0.
Voor het eerst met Ziggo op de borst, ook deze jongetjes. Voor het eerst met Ziggo op de borst, ook deze jongetjes.
Lucas Andersen in de mangel. Lucas Andersen in de mangel.
Als Kappelhof vlak voor tijd een eigen doelpunt maakt, is de zege voor Ajax binnen. Als Kappelhof vlak voor tijd een eigen doelpunt maakt, is de zege voor Ajax binnen.
Nieuwe doelman Andre Onana was ook in de Amsterdam ArenA. Nieuwe doelman Andre Onana was ook in de Amsterdam ArenA.
Lucas Andersen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Lucas Andersen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.