Menu
Ajax begint goed in UEFA Cup

Ajax begint goed in UEFA Cup

Ajax is het UEFA Cuptoernooi prima begonnen. In het stadion van Partizan Belgrado kwam FK Borac er nauwelijks aan te pas: 1-4. Luis Suarez, Miralem Sulejmani en Klaas Jan Huntelaar verzorgden de fraaie treffers. Op 2 oktober volgt de return.

In het matig bezette Partizan Stadion kwamen de Ajacieden - op een doeltreffend moment van de ‘thuisploeg’ na - nauwelijks in de problemen tegen Fudbolski Klub Borac Cacak. De debutant in de UEFA Cup trok soms dapper ten strijde, maar echt veel leverden de aanvalspogingen niet op. Dat de Serviërs noodgedwongen in Belgrado, op liefst twee uur rijden van de thuisbasis, speelden zal de ploeg van Nenad Milovanovic ook niet hebben geholpen. In het blauwgele Partizan Stadion (ruim 30.000 plaatsen) waren slechts 5.500 stoeltjes bezet.

Het treffen in Belgrado was voor Micky Sulejmani een terugkeer op vertrouwde voetbalgrond. Voor zijn overgang naar sc Heerenveen ging de Serviër gekleed in de clubkleuren van Partizan. Net als afgelopen zondag, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (1-0) speelde Sulejmani opnieuw dicht in de rug van spits Klaas Jan Huntelaar. Net als in de competitie was de keuze ook in Europees verband goed. De nummer 10 bekroonde zijn terugkeer in Belgrado zelfs met de openingstreffer. Na een klein kwartier sloeg de aanvallende middenvelder van dichtbij, maar pas in tweede instantie, hard toe: 0-1. Het prima voorbereidende werk kwam van de ook al gretig en gedurfd spelende Luis Suarez. De Uruguayaan haalde vaak de achterlijn en was daarmee een echte handenbinder voor de verdedigers van Borac.

De frivole, creatieve buitenspeler was meer dan alleen gevaarlijk. Suarez’ spel was ook doeltreffend, zo bewees de aanvaller tien minuten voor de rust. Uiterst beheerst en met heel veel gevoel lepelde Suarez de bal ijskoud over de verbouwereerde FK Borac-doelman Branko Grahovac. De fraaie actie was hét voetbalhoogtepunt van de avond. Jeffrey Sarpong liet op slag van rust de kans liggen om de wedstrijd voortijdig te beslissen. De kleine linksbuiten liet na van heel dichtbij toe te slaan.

De tegentreffer van Dragan Milovanovic bracht zowaar hoop in de Borac-harten. De aanvaller kon de bal ongehinderd inkoppen: 1-2. Milovanovic sloeg toe op een moment waarop de Ajacieden de heenwedstrijd juist rustig moesten blijven controleren. Een speelhelft lang slaagden de gasten er uitstekend in om de Servische counters vroeg te smoren. De Amsterdammers wisten zich wel raad met de vliegensvlugge uitvallen of hoog ingespeelde ballen in het doelgebied van Stekelenburg. Een momentje van onachtzaamheid, of gewoon een iets verminderde concentratie, bleek genoeg om de spanning, totaal onnodig, weer iets te verhogen. De Ajax-keeper reageerde niet veel later uiterst alert op de afstandsknal van Nebojsa Prtjenjak. ‘Steek’ tikte de prima geplaatste bal stijlvol uit de doelmond. De international voorkwam daarmee verder onheil en ongemak voor de brigade van Van Basten.

Klaas Jan Huntelaar forceerde in de slotfase de beslissing. Eerst werkte de aanvoerder de bal uit een corner voorbij de kansloze Grahovac. De wijze waarop hij niet veel later opnieuw toesloeg, was imposant te noemen. Van ruim twintig meter pegelde de goaltjesdief de bal opnieuw in het Servische doel. De spits tekende daarmee in kort tijdbestek voor zijn eerste twee officiële Ajax-treffers in het nieuwe voetbaljaar. Ajax mag met de 1-4 -overwinning vanuit een luxe zetel toewerken naar de returnwedstrijd tegen de Serviërs.

Op donderdag 2 oktober mogen de Ajacieden de eerste slag in de UEFA Cup definitief beslissen voor eigen publiek. In de Amsterdam ArenA moet een vervolg in de poulefase van het tweede Europese clubtoernooi worden veiliggesteld. Voor de return zijn nog kaarten beschikbaar. Lees hier meer over de kaartverkoop.