Menu
Ajax begint seizoen met een prijs

Ajax begint seizoen met een prijs

Ajax is het seizoen gestart met een prijs. De Amsterdammers troefden PSV af in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De treffer van Gabri bleek goud waard: 1-0.

De Spaanse kilometervreter rondde een aanval kort voor rust even hard als doeltreffend af. PSV-doelman Heurelho da Silva Gomes heeft de bal waarschijnlijk slechts voorbij horen suizen. Gabri zette eigenhandig een kroon op het voorbereidende werk van (vooral) Dennis Rommedahl en Klaas Jan Huntelaar.

De treffer van de middenvelder bleek de opmaat naar een mooi, maar ingetogen Ajax-feestje. Een feestje dat startte om 21.50 uur, exact in het eindsignaal van scheidsrechter Ruud Bossen. Zes minuten later nam aanvoerder Huntelaar (Jaap Stam werd in de rust uit voorzorg gewisseld) de eerste prijs van het seizoen in ontvangst. Weer een minuutje later poseerden de Ajacieden trots met de vers veroverde schaal. Ajax legde zaterdag alweer beslag op zijn zevende Johan Cruijff Schaal (voorheen de Supercup), traditioneel de inzet van de strijd tussen de landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker.

Luis Suárez tekende in de Amsterdam ArenA en passant voor een opvallend 'record'. Welgeteld een dag na de ondertekening van zijn contract, won de Uruguayaanse Ajacied al zijn eerste prijs. Suárez deelde mee in de feestvreugde na de overwinning op PSV. Zelden veroverde een kersverse Ajacied zo snel eremetaal…

,,Ik vond de wedstrijd niet goed, al begonnen we wel aardig’’, keek de winnende trainer Henk ten Cate kritisch terug. ,,We hebben verdiend gewonnen. Maar echt goed was het niet.’’ De gewonnen Johan Cruijff Schaal is een mooie opsteker, een bevestiging dat het goed zit binnen de Amsterdamse ploeg. Wesley Sneijder moest het treffen met de Eindhovenaren zaterdag overigens vanwege een schorsing verplicht aan zich voorbij laten gaan.

Echt hoogstaand was de twaalfde wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal niet. Na een attractieve start, zakte de wedstrijd iets in. PSV creëerde zichzelf telkens kleine kansjes. Opvallend vaak vonden de mannen van oud-Ajacied Ronald Koeman doelman Maarten Stekelenburg op hun weg. Ten Cate zag dat zijn ploeg de grootste kansen kreeg. Vooral na de openingsgoal van Gabri waren de Ajacieden meermaals (heel) dicht bij een tweede doelpunt. Huntelaar (via Gomes over) en Rommedahl (paal) waren ongelukkig in de afronding. Bij het aanbreken van de blessuretijd ranselde Gomes een prima geplaatste inzet van Huntelaar nog eens stijlvol uit de kruising.

,,We hebben de tweede helft gecontroleerd’’, vervolgde Ten Cate zijn kritische terugblik. ,,Gomes heeft er twee zekere ballen uitgehaald.’’ De coach sprak zijn tevredenheid verder uit over de goede invalbeurt van Gregory van der Wiel en de prima controlerende rol van John Heitinga op het Amsterdamse middenveld. Ajax - PSV bood de trainer een nieuw meetmoment voor de naderende ontmoeting tegen Slavia Praag. Woensdag treffen Ajax en Slavia Praag elkaar in het kwalificatietoernooi voor de Champions League. Met de komende wedstrijd is direct verklaard waarom de Ajacieden hun feestje zaterdagavond ingetogen vierden. Een goed resultaat is woensdag minstens zo belangrijk.

,,Het grote verschil met vorig jaar is dat ik de spelers nu langer dan drie weken ken’’, vergeleek de Ajax-trainer de actuele staat van zijn selectie met een jaar terug. Vorig seizoen troffen de Ajacieden FC Kopenhagen in de kwalificatiestrijd voor een Champions Leagueticket. Medio augustus 2006 kende Ten Cate zijn spelers slechts een handvol weken. Anno 2007, vlak voor de twee duels tegen Slavia Praag, zijn de trainer en zijn voetballers prima op elkaar ingespeeld. ,,In de voorbereiding hebben we al bewezen weinig weg te geven. Ook tegen de grote ploegen niet. We hebben ook vanavond weinig weggegeven. We zijn nu dus een heel stuk verder.’’

George Ogararu moest de wedstrijd al na 25 minuten geblesseerd staken. De Roemeen kampt waarschijnlijk met een verrekking in zijn bovenbeen. Ismael Urzaiz is fit, en woensdag dus inzetbaar. ,,Vandaag heb ik ook met hem geen enkel risico genomen.’’ Ook Luis Suárez is woensdag gewoon inzetbaar. Na het veroveren van zijn eerste Ajax-prijs kan de Uruguayaan dus mogelijk uitkijken naar een nieuwe mijlpaal. Een debuut in het Amsterdamse rood en wit.