Menu
Ajax begint vol vertrouwen aan 2011

Ajax begint vol vertrouwen aan 2011

Hoewel het er amper een maand geleden nog niet naar uitzag, heeft Ajax de eerste seizoenshelft in opperbeste stemming afgesloten. Door de 1-0 bekerzege op AZ is de ploeg van trainer Frank de Boer verzekerd van een plaats bij de laatste acht ploegen in het nationale bekertoernooi. Eerder kwalificeerde Ajax zich al voor de zestiende finales van de Europa League en bleef de schade in de competitie beperkt tot een achterstand van drie verliespunten op koploper PSV.

Hoe anders was de situatie begin december. Ajax had zojuist in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen NEC, toen Martin Jol zwaar teleurgesteld het veld van de ArenA verliet. De Scheveninger had er zichtbaar de smoor in dat zijn elftal na de thuisnederlagen tegen FC Utrecht en ADO Den Haag en het gelijkspel tegen PSV opnieuw kostbaar puntverlies had geleden in het stadion dat een seizoen eerder een onneembare vesting bleek voor alle clubs in de Eredivisie.

Naderhand bleek het Jols laatste optreden te zijn geweest als coach van Ajax, want twee dagen na de kater tegen NEC diende hij zijn ontslag in en werd zijn contract in onderling overleg met de club ontbonden. ,,Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze mooie club", klonken de oprechte woorden van Jol, gevolgd door: ,,We zijn vorig jaar zomer aan iets begonnen dat ik graag had afgemaakt. Maar ik ben gaan inzien dat de verwachtingen na vorig seizoen té hooggespannen waren. Aan die verwachtingen kunnen we nu niet voldoen en dat doet me zeer."

Het vertrouwen dat Eriksen van De Boer krijgt doet de Scandinaviër zichtbaar goed. Het vertrouwen dat Eriksen van De Boer krijgt doet de Scandinaviër zichtbaar goed.

Toch had het er alle schijn van dat ook het tweede jaar onder leiding van Jol zou uitmonden in een succes. Hoewel de recordkampioen nog wel de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 1-0 verloor van FC Twente, werd enkele weken later op fraaie wijze de groepsfase bereikt van de Champions League. Nadat in de derde voorronde het Griekse PAOK Saloniki (thuis 1-1, uit 3-3) aan de kant was gezet volgde op 25 augustus, bij iedereen die de club een warm hart toedraagt, een enorme ontlading. De felbevochten winst (2-1) van die avond op Dinamo Kiev was na het eerdere 1-1 gelijkspel genoeg voor de eerste deelname sinds het seizoen 2005/2006 aan het meest prestigieuze clubtoernooi. Toen het lot Ajax een dag later ook nog eens koppelde aan Real Madrid, AC Milan en AJ Auxerre was het feest compleet.

Dat in groep G alleen Real Madrid (2-0 en 0-4 nederlaag) een maatje te groot bleek, was geen schande. Wel zorgelijk waren de steken die de Ajacieden na bijna elk Champions League-duel lieten vallen in de competitie. Zo hadden onder meer de verliespartijen tegen Utrecht en ADO plaats na een wedstrijd om ‘de cup met de grote oren’. Uiteindelijk besloot Ajax de rentree op het hoogste Europese niveau met een derde plaats met zeven punten uit zes duels. Deze plek, die na de winterstop recht geeft op een vervolg in de Europa League, werd pas op de laatste speeldag veiliggesteld tegen AC Milan.

Het treffen in Milaan werd opgeluisterd door het debuut van Frank de Boer als hoofdtrainer van Ajax 1. Na het onverwachtse vertrek van Jol bleek de coach van Ajax A1 bereid om al dan niet tijdelijk de honneurs waar te nemen. En met succes. Onder het bewind van de oud-eerste elftalspeler verrasten de bezoekers de Milanese gastheer met 0-2 door twee prachtige treffers van Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld.

Hoewel hij niet tot scoren kwam behoorde ook Christian Eriksen tot de grote uitblinkers in Milaan. De 18-jarige Deen verdeelde vanaf zijn favoriete positie achter de spitsen het spel en was een plaag voor de Italiaanse defensie. Dat het talent eerder in de jeugd samenwerkte met De Boer komt hem nu goed van pas. Vooral het vertrouwen dat hij krijgt van de 112-voudig international doet de Scandinaviër zichtbaar goed. ,,Dat geeft alleen maar zelfvertrouwen en als je het dan ook nog eens goed doet geeft dat nog meer zelfvertrouwen. Dat is het belangrijkste."

Na de winterstop hervatten de Ajacieden de strijd op drie fronten. Allereerst staat op 19 januari (20:45 uur) de Klassieker tegen Feyenoord op het programma. Een week later krijgt ook het bekeravontuur een vervolg als in de ArenA in de kwartfinale wordt gespeeld tegen de winnaar van de ontmoeting Telstar - NAC Breda. In Europees verband wacht Ajax in februari de interessante tweestrijd met de Belgische kampioen RSC Anderlecht.

Een programma om naar uit te kijken, weet ook Eriksen. ,,Ik hoop en verwacht dat er nog een hoop mooie dingen gaan gebeuren. En ik hoop voor mij persoonlijk dat 2011 net zo’n goed jaar wordt als 2010." Het jaar waarin Jol hem liet debuteren in het eerste. En waarin hij voor het eerst zijn opwachting maakte in het Deense elftal, waarmee hij zelfs afreisde naar het WK in Zuid-Afrika en waar hij ook nog eens in actie kwam.

,,Maar nu eerst even met vakantie", besluit de stoïcijnse middenvelder. ,,Even lekker ontspannen en fit terugkomen."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst