Menu
Ajax begon deelname UEFA Cup in Engeland

Ajax begon deelname UEFA Cup in Engeland

Ajax treft FK Borac donderdagavond in zijn 83ste wedstrijd in het toernooi om de UEFA Cup. Het is morgen precies 34 jaar geleden dat de Amsterdammers hun eerste UEFA Cupwedstrijd speelden.

Het wedstrijdaffiche van Stoke City - Ajax. Het wedstrijdaffiche van Stoke City - Ajax.

Stoke City was in Stoke-on-Trent op 18 september 1974 de eerste tegenstander van Ajax in het toernooi om de UEFA Cup, vanaf 1971 de opvolger van het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker. In Engeland eindigde de wedstrijd in een 1-1-gelijkspel en terug in Nederland kon Ajax twee weken later niet winnen. Het werd 0-0 en op basis van het uit gescoorde doelpunt, door Ruud Krol, ging het team van coach Hans Kraaij door naar de volgende ronde. ‘Overwinteren’ lukte dat jaar niet. Juventus bleek in december te sterk voor Ajax, dat weliswaar in het Olympisch stadion met 2-1 won, maar in Turijn met 1-0 had verloren.

Tien jaar na die eerste UEFA Cupwedstrijd speelde Ajax opnieuw in een eerste ronde van datzelfde Europese toernooi. Red Boys Differdange heette de tegenstander op 18 september 1984. Tegen de Luxemburgse ploeg blameerde Ajax zich in de uitwedstrijd door niet verder te komen dan 0-0, maar twee weken later in Amsterdam walste de ploeg van trainer Aad de Mos met 14-0 over Red Boys heen. De huidige trainer Marco van Basten scoorde in dat duel vijf keer, Ronald Koeman drie keer, John Bosman twee keer en de overige treffers kwamen van Ronald Spelbos, Gerald Vanenburg, Dick Schoenaker en Frank Rijkaard.

De laatste keer dat Ajax op 18 september een wedstrijd in de UEFA Cup speelde was in 1991. Ajax moest beginnen op neutraal terrein nadat de club vanwege het staafincident uit 1989 ook al een jaar van het Europese veld was verbannen. Düsseldorf was de uitwijkhaven van de Amsterdammers die het Zweedse Orebro SK troffen. Ajax won met 3-0 en dat zou het begin zijn van een zegetocht in Europa onder leiding van de jonge trainer Louis van Gaal. Het sprookje duurde het hele seizoen voort en na twee keer een gelijkspel tegen Torino, 2-2 in Italië en 0-0 in Amsterdam, won Ajax de UEFA Cup. Dat was de eerste keer dat Ajax die beker won en daarmee completeerde Ajax de Europese trilogie, want na de Europa Cup I in 1971,1972 en 1973 en de Europa Cup II in 1987 was de prijzenkast gevuld met alle drie de grote Europese bekers.

De laatste jaren vallen de resultaten in de UEFA Cup niet mee. Vorig seizoen deed Ajax slechts een rondje mee, waarin de club werd uitgeschakeld door Dinamo Zagreb na een 0-1-uitzege en een 2-3-thuisnederlaag. Een jaar eerder kwam Ajax na de groepswedstrijden tegenover Werder Bremen te staan. Na een 3-0-nederlaag in Duitsland gaf niemand veel voor de kansen van Ajax. In de thuiswedstrijd wonnen de Amsterdammers met 3-1. Net een goal te weinig om door te gaan.