Menu
Ajax bejubelt zes treffers én trotse debutant

Ajax bejubelt zes treffers én trotse debutant

Ajax opende furieus tegen het matig startende FC Eindhoven. Het duel in de achtste finales van het toernooi om de Gatorade Cup - volgend seizoen weer gewoon het KNVB-beker geheten - was eigenlijk nooit een echte wedstrijd. Dat de Amsterdammers binnen twintig minuten uitliepen naar een riante 4-0 voorsprong, was veelzeggend. Drie prima Ajax-goals en een eigen treffer van de thuisploeg ontdeden de bekerwedstrijd al vroeg van alle spanning. Extra Amsterdamse winstpunten: Ajax tankte vertrouwen tegen de 'kleine' ploeg uit de lichtstad en junior Jeffrey Sarpong maakte zijn officiële debuut.

Toch waren het de Eindhovenaren die het eerste gevaar afdwongen. Direct na de aftrap veroverde de blauwwitte brigade van trainer Louis Coolen de bal op de roodwitte equipe van Danny Blind. Otman Bakkal stond vervolgens oog in oog met Ajax-keeper Maarten Stekelenburg. De doelman trad reddend op en voorkwam daarmee vroege schade voor de bezoekers.

De thuisploeg leek met die gemiste kans al vroeg zijn kruit te hebben verschoten. Nauwelijks drie minuten later lag de bal namelijk in het doel aan de overzijde van Stekelenburg. Eindhoven-keeper Jelle ten Rouwelaar zal zich vol verbazing hebben afgevraagd wat hem de eerste twintig minuten overkwam. Nadat Angelos Charisteas een prima diepe bal van Trabelsi verlengde tot in het Eindhovense doel (0-1), verdubbelde Sneijder de score negen minuten later met een geplaatst schot. In een tijdbestek van vier minuten liepen de Ajacieden uit naar 0-4. Eindhoven-aanvaller Frank Demouge schoot de gasten die fase te hulp. De ongelukkige ex-speler van NEC werkte de bal, een inzet van Wesley Sneijder, voorbij zijn eigen doelman.

,,Het was voor ons zaak de eerste kansen te benutten'', blikte Danny Blind terug tijdens de persconferentie. ,,Als je de eerste treffer snel scoort, en de 2-0 en 3-0 volgen ook nog eens vlug, weet je dat de winst bijna binnen is. Ajax heeft al met al een prima overwinning geboekt. We hebben gedaan wat we moesten doen: de laatste acht halen van het bekertoernooi.''

Ajax scoorde zijn vierde goal wel geheel op eigen kracht. Nourdin Boukhari rondde zijn oogstrelende dribbel door de Eindhovense defensie doeltreffend af. Boukhari 'prikte' zijn balletje fraai voorbij de radeloze Ten Rouwelaar.

Was de vijfde Amsterdamse goal een toonbeeld van voetbalklasse of was het een treffer met hoge geluksfactor? Hoe dan ook: de inzet die Sneijder vanaf de rechterflank verstuurde verdween pardoes in het doel. Was het een voorzet, of had de international de bal gewoon prima geplaatst? Alleen Sneijder kent het antwoord.

Tussen alle doelpunten viel er in de Amsterdamse gelederen ook nog een debutant te bejubelen. Jeffrey Sarpong kwam de moegestreden en niet altijd even gelukkige Angelos Charisteas vervangen. Voorzien van het rugnummer 38 deed de A-junior weinig fout. Sarpong vertelde na de wedstrijd over het speciale gevoel dat zijn debuut had losgemaakt. De boodschap waarmee trainer Danny Blind zijn pupil het veld in stuurde was simpel: lef tonen en acties durven maken. Sarpong hield zich daar keurig aan. ,,En voor mijn shirt weet mijn moeder nog wel een mooie bestemming'', liet de debutant licht blozend weten.

,,Als we de 1-0 wel hadden gemaakt...'', deed Eindhoven-trainer Louis Coolen na afloop aan een zuivere vorm van 'wishful thinking'. De oefenmeester kon zelf lachen om zijn opmerking. Realistisch stelde hij vervolgens vast dat het verschil tussen een ploeg uit de top van de Eredivisie en een formatie uit de lagere regionen van de Gouden Gids Divisie in de eindstand tot uitdrukking was gebracht. ,,Uiteindelijk zijn we er nog heel aardig vanaf gekomen. Ik vond het niet zo erg dat Ajax de bal uiteindelijk langer rond liet gaan.''

Sasa Stojanovic, een van de betere spelers bij de thuisploeg, redde met zijn treffer uiteindelijk de Eindhovense eer. Zijn afstandsschot verdween in de benedenhoek van het Ajax-doel. Verdediger Thomas Vermaelen deed kort daarop nog wat terug. De Belg, die de wedstrijd na een fikse botsing uitspeelde met hoofdpijn, bepaalde de eindstand op 1-6.

Omdat de Ajacieden zich in de loop van de tweede helft verder terug lieten zakken, bleef het bij zes tegentreffers in het sinds tijden weer uitverkochte Jan Louwers Stadion. ,,Dat het niveau van de wedstrijd in de tweede helft terugliep, daar kan ik mee leven'', had Blind het laatste woord. ,,Helemaal gezien het drukke schema van de afgelopen weken en de wedstrijden die ons binnenkort wachten.'' Ajax treft in de kwartfinale van het Gatorade Cup-toernooi sc Heerenveen. Curieus genoeg staan beide ploegen volgende week ook al tegenover elkaar in de Eredivisie. Zowel het competitie- als het bekertreffen wordt gespeeld in het Abe Lenstra Stadion.

Bekijk ook het fotoverslag van FC Eindhoven - Ajax >>
Bekijk de reacties van Sarpong en Sneijder op AiTV >>