Menu
Ajax bekert door na zege op ASWH

Ajax bekert door na zege op ASWH

Ajax heeft zich dinsdag probleemloos geplaatst voor de achtste finales van het KNVB Bekertoernooi. ASWH werd met 4-1-verslagen. Extra lichtpunt op de bekeravond was het officiële Ajax-debuut van doelman Mickey van der Hart.

Hoe hoofdklasser ASWH te bestrijden? Trainer Frank de Boer gunde Mickey van der Hart in elk geval een basisplaats én daarmee een officieel debuut in Ajax 1. De doelman uit de eigen jeugdopleiding vond een licht aangepast tiental voor zich. Spits Danny Hoesen en rechtsback Ruben Ligeon waren de opvallendste namen in de basisploeg. De verdediger beleefde overigens weinig plezier aan zijn rentreewedstrijd, na een teenblessure. Ligeon raakte binnen twintig minuten opnieuw geblesseerd (verrekking rechter enkel) en werd vervangen door Ricardo van Rhijn. Naast Van der Hart had ook keeper Peter Leeuwenburgh een plek in de wedstrijdselectie. Kenneth Vermeer keepte een avond eerder bij Jong Ajax en raakte daarbij geblesseerd aan zijn knie, terwijl Jasper Cillessen vrijaf kreeg. De Boer gaf aanstormend talent toch al een kans om aan Ajax 1 te ruiken; ook Stanlislav Lobotka en Elton Acolatse zaten (en bleven) op de bank.

Het duel in de derde ronde van het KNVB Bekertoernooi verliep de eerste twintig minuten volgens verwachting. Ajax drong aan, vond af en toe een gaatje in de Zuid-Hollandse defensie, en bemachtigde via Viktor Fischer een voorsprong. De Deen speelde zich handig door de ASWH-defensie en haalde met rechts fraai uit: 1-0. Het was een eerste succes(je) tegen de ploeg die zich vooral bezighield met verdedigen. De zaterdaghoofdklasser gokte, heel begrijpelijk, op snelle uitvallen en slordigheden bij de thuisclub.

De openingsgoal van Fischer werd hartelijk verwelkomd; drie dagen eerder werd een vroege goal tegen RKC Waalwijk node gemist in de Amsterdam ArenA. Met puntenverlies (0-0) als gevolg. De ruim duizend meegereisde Hendrik-Ido-Ambachters zagen hun ASWH’ers minder dan tien minuten later wel weer naast Ajax komen. Spits Michael van Dommelen promoveerde ASWH’s eerste doelpoging direct tot doelpunt. De clubtopscorer schoot na 29 minuten - toch sensationeel - raak: 1-1. Hoe bijzonder de treffer van Van Dommelen was, blijkt wel uit de statistieken. Liefst 54 jaar eerder lukte het een amateurclub voor het laatst om in een officiële bekerwedstrijd bij Ajax te scoren. In april 1959 was die eer weggelegd voor Watergraafsmeer, dat in het oude Ajax-stadion de Meer uiteindelijk wel met 2-1-verloor.

Kolbeinn Sigthórsson maakte na rust de 4-1. Kolbeinn Sigthórsson maakte na rust de 4-1.

Het bezoek van de club uit Hendrik-Ido-Ambacht was sowieso al bijzonder. Slechts een keer eerder speelde Ajax een officiële bekerwedstrijd tegen amateurs in de ArenA. UDI’19 kwam op 28 oktober 1998 niet tot scoren, maar moest die bekeravond wél negen doelpunten toestaan. De ‘historische’ treffer van Van Dommelen voorzag Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht van een extra dosis vertrouwen. Zou een unieke bekerstunt mogelijk zijn? Het antwoord kreeg de ploeg van oud-prof Michel Langerak al snel. Na kansen voor Davy Klaassen (voorlangs) en Fischer (naast) hielp Hoesen Ajax aan een tweede treffer. De aanspeelpass van Stefano Denswil, bal op maat door de lucht, was bijna net zo fraai als de afronding. Hoesen controleerde in een vloeiende beweging en prikte de bal effectief voorbij Doedée: 2-1.

Siem de Jong ontnam ASWH op slag van rust het laatste restje hoop op een stunt. De aanvoerder was dinsdag nog een beetje ongelukkig in zijn spel, maar schoot zijn ploeg wél naar een 3-1-ruststand. Het bekertreffen in de met 17.861 toeschouwers bezette ArenA kende daarmee voor de Ajacieden een beter verloop dan de bekerontmoeting met FC Volendam. De Ajacieden klaarden de klus ditmaal wel zonder extra noodzakelijke verlenging. De Hendrik-Ido-Ambachters waren de tweede helft ook vrijwel moegespeeld. Met Kolbeinn Sigthórsson en Thulani Serero als vervangers van De Jong en Lucas Andersen kon Ajax redelijk relaxed, in elk geval zorgeloos, op zoek naar een vierde treffer. Tien minuten na zijn entree tekende Sigthórsson voor de 4-1. Opnieuw was de assist oogstrelend. Fischer speelde de lopende IJslander precies op maat en in de diepte aan, waarna Sigthórsson koelbloedig afrondde.

,,Over de eerste helft ben ik zeer tevreden’’, blikte Frank de Boer terug op het treffen met de hoofdklasser. ,,Toen speelden we in een goed tempo en creëerden we genoeg kansen. Het tegendoelpunt was knullig, Micky kon er in elk geval niks aan doen. Over de tweede helft ben ik niet tevreden; het lukte niet om een vuist te maken. Dat lag aan ons. We waren niet geconcentreerd genoeg. Dat was vooral ook jammer voor de 18.000 fans die ons bleven toejuichen. Alleen al voor hun ben je verplicht kansen te creëren.’’

Zo kwam een vervolg in het KNVB Bekertoernooi eigenlijk geen moment serieus in gevaar voor de Ajacieden. Debutant Van der Hart kreeg weinig ballen te verwerken, maar beleefde een geslaagd debuut. Donderdagavond laat weten de Ajacieden wie op 17, 18 of 19 december de tegenstander is in de laatste bekerronde van 2013. Belangrijker nog is de klus die zaterdagavond alweer wacht. Vanaf 18:45 uur is titelconcurrent Vitesse de tegenstander in de Amsterdam ArenA. ,,Snel vergeten deze 4-1-overwinning, donderdag kijken naar de loting en denken aan Vitesse’’, besloot De Boer.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – ASWH en de reacties na afloop van Frank de Boer, Mickey van der Hart en Viktor Fischer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lucas Andersen startte opnieuw in de basis. Lucas Andersen startte opnieuw in de basis.
Ruben Ligeon viel in de eerste helft uit met een verrekte enkel. Hij was net hersteld van een teenblessure. Ruben Ligeon viel in de eerste helft uit met een verrekte enkel. Hij was net hersteld van een teenblessure.
Mickey van der Hart debuteerde. Zijn eerste balcontact: klemvast. Mickey van der Hart debuteerde. Zijn eerste balcontact: klemvast.
Elton Acolatse, Stanislav Lobotka en Peter Leeuwenburgh zaten bij de selectie, een debuut zat er vandaag nog niet in. Elton Acolatse, Stanislav Lobotka en Peter Leeuwenburgh zaten bij de selectie, een debuut zat er vandaag nog niet in.
Thulani Serero kwam in de tweede helft het veld in als vervanger voor Siem de Jong. Thulani Serero kwam in de tweede helft het veld in als vervanger voor Siem de Jong.
Davy Klaassen moest aardig incasseren tegen ASWH, maar bleef op de been. Davy Klaassen moest aardig incasseren tegen ASWH, maar bleef op de been.
Danny Hoesen tekende voor de 2-1. Danny Hoesen tekende voor de 2-1.