Menu
Ajax bekert verder na 'onwaardig optreden'

Ajax bekert verder na 'onwaardig optreden'

Met gepaste schaamte heeft Ajax woensdagavond de derde ronde van het bekertoernooi gehaald. Spelend in zomeravondtempo versloegen de Amsterdammers Jong RKC Waalwijk: 2-5.

,,Een onwaardige manier om aan het bekertoernooi deel te nemen’’, was trainer Henk ten Cate hard in zijn oordeel. ,,Ik heb hier geen woorden voor, want ieder woord dat je eraan besteedt, is er eigenlijk een te veel.’’ Ten Cate had gehoopt dat de wisselingen die hij in zijn ploeg doorvoerde, gretigheid teweeg zouden brengen. Maar dat gebeurde niet: Ajax speelde in Waalwijk slap en ongeïnspireerd, tot zichtbare ergernis van Ten Cate.

Dat het duel desondanks een ongelijke strijd zou worden, was door de technische staf van Ajax al op voorhand ingeschat. De midweekse wedstrijd in Waalwijk werd niet voor niets aangegrepen om enkele vaste waarden rust te gunnen. Jaap Stam ontbrak helemaal in de selectie, terwijl Rosales, Babel, Huntelaar, Heitinga, Ogararu en Roger slechts een gedeelte van de wedstrijd in actie kwamen. Doelman Maarten Stekelenburg mocht van de zijkant toezien hoe zijn plaatsvervanger Dennis Gentenaar het er vanaf zou brengen.
Assistent-trainer Hennie Spijkerman haastte zich daags voor de wedstrijd nog te zeggen dat de ingrepen niets met arrogantie of onderschatting van doen hadden. En ook hoofdcoach Henk ten Cate sprak op voorhand respectvol over de tegenstander. ,,Wij zijn als Ajax niet in de positie om wie dan ook te onderschatten’’, zei Ten Cate destijds in aanloop naar de UEFA Cupwedstrijd tegen IK Start. ,,Ook Jong RKC zullen we met respect behandelen. Die jongens doen net als wij iedere dag hun stinkende best. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om te moeten vechten voor een bestaan als profvoetballer.’’

Hoe het ook zij: Ajax had zijn vaste krachten geen snipperdag gegeven als het bereiken van de volgende ronde daarmee in het gedrang had kunnen komen. ,,Wij wisten op voorhand dat we zouden worden uitgeschakeld’’, gaf trainer Adrie Bogers van Jong RKC de verhoudingen weer. Het was dan ook een verantwoord risico dat Ajax nam, zo bleek al snel in het niet eens voor de helft gevulde Mandemakers Stadion. Aanvankelijk sloeg de schrik de Amsterdammers nog wel even op het hart, toen Zdenek Grygera vlak na het begin op onbegrijpelijke wijze hands maakte: de Tsjech ging met zijn handen omhoog een luchtduel aan met ex-Ajacied Jasper Kok en raakte de bal. Een gele kaart voor Grygera en een strafschop voor Jong RKC, luidde het verdict van scheidsrechter Pol van Boekel. De boomlange spits Kevin Vink benutte het buitenkansje: 1-0.

Dat het surplus aan kwaliteit aan Amsterdamse kant in de 88 minuten die volgden toch de doorslag gaf, was onvermijdelijk. De Beloften van RKC trokken zich massaal terug op eigen helft, enerzijds leunend op de verrassende voorsprong, anderzijds gedwongen door het aandringende Ajax. Tot halverwege de eerste helft mocht het Waalwijkse publiek hopen op een mirakel, maar toen maakten opeenvolgende doelpunten van Markus Rosenberg en Hedwiges Maduro een abrupt einde aan die illusie. Rosenberg kon van dichtbij inschieten, nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van Kenneth Perez, die bij afwezigheid van Stam aanvoerder van Ajax was. Bij de goal van de inschuivende Maduro fungeerde de Zweed op zijn beurt als aangever.

Klaas Jan Huntelaar en John Heitinga kwamen halverwege in de ploeg als vervangers van George Ogararu en Roger, later in de tweede helft maakte ook Ryan Babel zijn opwachting als wissel voor Mauro Rosales. De ploeg van Ten Cate sprak in het tweede bedrijf lang niet al zijn krachten aan, om uiteindelijk uit te komen op een zege met soortgelijke cijfers als vorige week in Noorwegen. Perez maakte vlak na de hervatting 1-3, op aangeven van Olaf Lindenbergh, die ongehinderd kon opstomen vanaf de linksbackpositie.

Huntelaar liet na een klein uur de 1-4 noteren, na een subtiel stiftballetje. Cerezo Fung A Wing zorgde niet veel later nog voor 2-4, waarna de afsluitende treffer op naam van Rosenberg kwam. De Zweed knikte vijf minuten voor tijd een voorzet van Lindenbergh binnen. De conclusie van Ten Cate was een sneer: ,,Als we in deze wedstrijd iets wijzer zijn geworden, is het dat degenen die niet zo vaak spelen, geen recht van spreken hebben als ze daarover klagen.’’