Menu

Ajax bekroond met prijs voor beste jeugdopleiding

Ajax heeft de prijs gekregen voor de beste jeugdopleiding van het land. Dat gebeurde vrijdag in Tilburg tijdens het tweede nationale trainerscongres. AZ-trainer Co Adriaanse ontving daar de Rinus Michels Award voor beste trainer/coach van het betaalde voetbal.

Eens te meer werd in Tilburg duidelijk dat de jeugdopleiding van Ajax geen gelijke heeft in Nederland. In de afgelopen tijd stroomden spelers als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Johnny Heitinga, Nigel de Jong en Daniƫl de Ridder door naar de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Ook komen al deze spelers uit voor het Nederlands Elftal of Jong Oranje. Naast Ajax 1 werden ook de A1, getraind door hoofd jeugdopleiding Danny Blind, en de Beloften van Ajax kampioen van Nederland dit seizoen.

Co Adriaanse, voormalig hoofdtrainer en directeur opleidingen van Ajax en thans trainer van AZ, kreeg de Rinus Michels Award voor de beste trainer in het professionele voetbal in Nederland. Hij bleef Ajax-coach Ronald Koeman voor in de verkiezing. Adriaanse was blij en vereerd, maar zei er niet op gerekend te hebben. ,,Ronald Koeman zou een logische winnaar zijn geweest. Hij is kampioen geworden met Ajax, dus in principe de beste'', aldus de eigenzinnige coach. ,,Maar collega's uit het hele land gaven mij de meeste stemmen. Daarmee spreken ze een grote waardering uit voor mijn vakmanschap.''

Oud-bondscoach Kees Rijvers ontving uit handen van legendarische Ajax-coach Rinus Michels de eerste Oeuvreprijs.