Menu
Ajax beleeft off-day in Murcia

Ajax beleeft off-day in Murcia

Ajax kende een slechte generale repetitie voor de start van de nationale competitie. Twee weken voor de wedstrijd tegen Willem II verloor de ploeg van Marco van Basten met 2-1 van Real Murcia. ,,Het was heel slecht vandaag”, oordeelde de trainer.

Real Murcia bestaat honderd jaar en dat vierden de Spanjaarden zaterdag met een wedstrijd tegen Ajax. Veel ingrediënten voor een mooi feestje waren aanwezig in het Estadio Nueva Condomina: live-optredens, de officiële spelerspresentatie en vlak voor de wedstrijd een groot vuurwerk. Toch werd het een avond van lichte droefenis. Voor Murcia omdat het 33.000 zitplaatsen tellende stadion nauwelijks voor de helft was gevuld. Waarschijnlijk waren de Murcia-supporters de teleurstelling van de degradatie uit de Primera Division nog niet te boven. En voor Ajax was het een teleurstellende avond omdat de laatste testwedstrijd voor aanvang van het seizoen verloren werd. En niet alleen de uitslag was teleurstellend, maar ook het spel. ,,Ik weet zeker dat hier niemand met een goed gevoel het veld is afgestapt. Iedereen presteerde onder de maat”, oordeelde Van Basten. ,,We hebben dit duel serieus benaderd, dus dat het zo matig was baart zorgen.”

Ajax begon met een aanvallend ingesteld elftal. Klaas Jan Huntelaar startte in de punt van de aanval. Naast hem zag hij Miralem Sulejmani en Luis Suarez en rond hem bewoog Dario Cvitanich. Een aanval die op papier ijzersterk is, maar waar tegen Murcia weinig dreiging vanuit ging. ,,De opstelling plus de instelling maakt de voorstelling”, lepelde Van Basten na afloop nog even een oude voetbalwijsheid op. En met de instelling was behoorlijk wat mis, vond hij. ,,Er werd geen duel gewonnen, de concentratie was er niet en er werd niet omgeschakeld.”

Na een saaie eerste helft zette Ranko Despotovic de jubilerende club in de 52ste minuut op voorsprong. Hij schoot raak uit een voorzet van invaller én uitblinker Dialiba. Suarez bracht Ajax meteen daarna nog wel op gelijke hoogte met een van richting veranderde vrije trap, maar Dialiba besliste de wedstrijd vijf minuten voor het eind. De snelle linksbuiten reageerde goed op een pass vanaf rechts en passeerde Maarten Stekelenburg met een keihard schot.

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar was net als zijn coach niet te spreken over de wedstrijd. Een echte verklaring had hij ook niet. ,,Het liep gewoon niet”, aldus de aanvaller. ,,Het was een slechte dag, maar ik vind dat je dan als ploeg nog steeds een redelijk niveau moet kunnen halen.” Huntelaar wisselde tijdens het duel nog met Cvitanich van positie: hij zakte in en de Argentijn ging meer naar voren. ,,Ik hoopte dat we zo wat meer aan voetballen toekwamen, maar dat werkte ook niet."

Alfons Groenendijk, tegenwoordig assistent-trainer bij Willem II, zat op de tribunes in Murcia. Hij wilde Ajax voor het treffen in de competitie (30 augustus) nog wel eens in actie zien. Een echt goed beeld van hoe Ajax er momenteel voorstaat, heeft hij niet gekregen vindt Huntelaar. ,,Nee, want wij moeten veel beter kunnen dan we hier hebben laten zien.”