Menu
Ajax beleeft 'Super Woensdag'

Ajax beleeft 'Super Woensdag'

De 29ste speelronde die door de media werd bestempeld als ‘Super Woensdag’ werd uiteindelijk vooral voor Ajax een super avond. De Amsterdamse koploper won namelijk als enige van de zes kampioenskandidaten en verstevigde zo de koppositie. Bij mede-titelconcurrent sc Heerenveen boekte Ajax de grootste uitzege in Heerenveen ooit, 0-5. Siem de Jong scoorde liefst drie keer. Ajax staat nu drie punten voor op AZ en heeft bovendien een veel beter doelsaldo.

Ajax trad op het ‘Europese’ tijdstip van 21:00 uur aan in de laatste wedstrijd van de avond tegen sc Heerenveen. Trainer Frank de Boer kon in zijn selectie eindelijk weer beschikken over Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter. De twee keerden terug van maandenlang blessureleed, maar kregen nog geen basisplaats. Als De Boer naast zich op de bank keek, zag hij vrijwel allemaal (ook neo- of oud-) internationals. Boerrigter en Van der Wiel, maar ook Eyong Enoh, Kolbeinn Sigthórsson en André Ooijer hebben al heel veel caps achter hun naam staan. De Ajax-trainer koos ondanks al die ervaring in zijn selectie voor Jody Lukoki en Ismaïl Aissati op de flanken. Ook Ricardo van Rhijn raakte zijn basisplaats tegen Heerenveen niet kwijt aan Van der Wiel.

De spanning vooraf was groot. Er stond deze avond veel op het spel en er werd een duel op het scherp van de snede verwacht. Maar Ajax zat al heel snel heel stevig in het zadel. Luttele minuten nadat de andere topper tussen AZ en Twente in een niet ongunstig gelijkspel was geëindigd (2-2), stuurde scheidsrechter Kevin Blom Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche met rood van het veld. Hij had Siem de Jong neergehaald, nadat Jeffrey Gouweleeuw bedroevend slecht had uitverdedigd waardoor de Ajacied kon overnemen. In een uiterste poging de situatie te redden, werkte Vandenbussche De Jong tegen het gras. Bovendien offerde trainer Ron Jans de rappe rechtsbuiten Luciano Narsingh, omdat er uiteraard een nieuwe doelman in het team moest komen. Kristoffer Nordfeldt had als ondankbare eerste taak Theo Janssen van scoren af te houden, maar de Ajacied schoot de strafschop – weliswaar weifelend - binnen; 0-1.

Siem de Jong was met drie goals de grote man in Heerenveen. Siem de Jong was met drie goals de grote man in Heerenveen.

Een minuut later redde Nordfeldt nog knap op een geplaatst kopballetje van Siem de Jong, maar na 25 minuten had de Heerenveen-goalie alweer twee keer de bal uit het net moeten vissen. Ismaïl Aissati schoot vanaf links prachtig in de linkerbovenhoek en in de 25ste minuut was het Siem de Jong die al even hard en fraai Norfeldt klopte; 0-3. Het scenario werd er alleen maar mooier op, want op het moment dat PSV het duel bij RKC had verloren (2-1) en Feyenoord bij Roda niet meer kreeg dan een punt, kwam Ajax op 0-4. Na een fraaie Ajax-aanval, waarbij Christian Eriksen de bal slim opzij legde voor De Jong blunderde Nordfeldt door de bal door zijn handen te laten glippen. Kort daarna floot Blom voor de rust.

In de tweede helft maakte Derk Boerrigter zijn rentree in Ajax 1. Nadat hij vorige week bij Jong Ajax zijn terugkeer op het veld had bekroond met twee goals, was hij klaar voor het échte werk. Al was dat echte werk met een 0-4 tussenstand natuurlijk niet zo écht als bij een spannendere stand. Toch was de instelling waarmee Heerenveen de tweede helft begon een compliment waard. Ze zochten de aanval, misschien hopende dat hun topscorer Bas Dost nog iets aan zijn prachtige totaal van 25 doelpunten kon toevoegen. Maar ook daar stopten de Friezen weer mee, nadat de Amsterdammers opnieuw scoorden. Siem de Jong maakte zijn derde in de 63ste minuut. Direct daarna wisselde Jans zijn spits Dost. Gelijktijdig met de aftocht van de topschutter, viel er weer een rentree te melden aan Ajax-kant: Gregory van der Wiel verving Toby Alderweireld. En ook Kolbeinn Sigthórsson mocht twintig minuten meespelen. De spits kwam binnen de lijnen voor Janssen en kopte in de 84ste minuut tegen de lat.

In de slotminuten had ook Siem de Jong zich in een illuster rijtje kunnen voegen door zijn vierde van de avond te maken, maar hij schoot nipt voorlangs. Daardoor bleef het bij 0-5 en boekte Ajax de negende overwinning op rij met de zesde opeenvolgende ‘clean sheet’. Coach Frank de Boer zat er na afloop tevreden bij. ,,Je verwacht niet zo’n makkelijke avond te hebben. De eerste drie minuten vertellen het verhaal van de wedstrijd: We zijn in het zadel geholpen door de vroege rode kaart en de strafschop. We gaven Heerenveen daarna niet meer het gevoel dat er nog iets te halen viel. We voerden de druk op, bleven in balbezit en maakten de goals op de juiste momenten. In de tweede helft hadden er nog meer doelpunten kunnen vallen, maar we hebben niet onnodig met krachten gesmeten. Gelukkig kon ik de jongens die een tijd niet hadden gespeeld, mede door de tussenstand, ook minuten gunnen.”

,,Dit is een heel belangrijke stap. We willen negen punten uit de komende wedstrijden halen. Nu genieten we van deze uitslag en dan richten we ons op de wedstrijd tegen De Graafschap, want die staat zondag ook alweer te wachten. De Graafschap vecht voor zijn laatste kansen, dus we moeten ze niet onderschatten”, eindigde de realist De Boer na een fraaie woensdagavond.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Theo Janssen opende de score in de zesde minuut uit een strafschop. Theo Janssen opende de score in de zesde minuut uit een strafschop.
Siem de Jong in duel met Ramon Zomer. Siem de Jong in duel met Ramon Zomer.
Christian Eriksen gaat in volle vaart op het doel van Heerenveen af. Christian Eriksen gaat in volle vaart op het doel van Heerenveen af.
Ismaïl Aissati scoorde een prachtige goal. Ismaïl Aissati scoorde een prachtige goal.
Blijdschap na de 0-2 van Aissati. Blijdschap na de 0-2 van Aissati.
Feest op de bank bij Ajax. Feest op de bank bij Ajax.
Kenneth Vermeer hield opnieuw de nul. Kenneth Vermeer hield opnieuw de nul.
Daley Blind was opnieuw de linksback van Ajax. Daley Blind was opnieuw de linksback van Ajax.
Assaidi in de tang tussen de Ajax-defensie. Assaidi in de tang tussen de Ajax-defensie.
Goed nieuws in Heerenveen: de rentree van Derk Boerrigter. Goed nieuws in Heerenveen: de rentree van Derk Boerrigter.
En de terugkeer van Gregory van der Wiel. En de terugkeer van Gregory van der Wiel.
Ook Kolbeinn Sigthórsson kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Ook Kolbeinn Sigthórsson kwam in de tweede helft binnen de lijnen.
Siem de Jong toont zijn balbeheersing. Siem de Jong toont zijn balbeheersing.
De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. De Ajacieden bedanken de meegereisde fans.