Menu
Ajax - Benfica: Cruijff vs Eusébio

Ajax - Benfica: Cruijff vs Eusébio

In zekere zin zijn er veel overeenkomsten tussen Ajax en Benfica. Beide clubs zijn recordkampioen van hun land (33 om 36 titels) en waren lange tijd geleden al succesvol in Europees verband. Daarnaast staan beide clubs bekend om talentontwikkeling. Zowel Ajax als Benfica bracht een absolute wereldster voort, spelers die tot de grootste voetballers aller tijden worden gerekend: Johan Cruijff en Eusébio.

Voor eerdere onderonsjes tussen Ajax en Benfica moeten we ver terug in de tijd. Beide teams ontmoetten elkaar 5 keer in officieel verband, voor het laatst in 1972. Ajax bereikte toen ten koste van de Portugezen de finale van de Europa Cup I. Een 1-0-thuiszege werd in de return succesvol verdedigd (0-0), waarna in de eindstrijd Internazionale werd verslagen.

Historisch
Drie jaar eerder troffen beide clubs elkaar voor het eerst, een serie duels die als legendarisch de geschiedenisboeken in zijn gegaan. Ajax verloor de heenwedstrijd voor eigen publiek met 1-3 en leek kansloos. In Lissabon voerde de ploeg van Rinus Michels echter een huzarenstukje op door met dezelfde cijfers te zegevieren.

De stand over 2 wedstrijden was daarmee exact gelijk: een beslissingswedstrijd moest uitkomst brengen. Voor de neutrale locatie werd het Stade de Colombes in Parijs gekozen. Na 90 minuten was de stand weliswaar 0-0, maar in de verlenging sloegen de Ajacieden genadeloos hard toe. Er werd met 0-3 gewonnen door goals van Cruijff en Inge Danielsson (2).

Johan Cruijff stoomt op.
Johan Cruijff stoomt op.
Links Piet Keizer en rechts Eusébio, de grote ster van Benfica.
Links Piet Keizer en rechts Eusébio, de grote ster van Benfica.
Inge Danielsson was met 2 treffers in de verlenging de grote man.
Inge Danielsson was met 2 treffers in de verlenging de grote man.

Ajax verloor uiteindelijk de finale van AC Milan (1-4), maar het bleek wel de opmaat tot een glorieperiode. De Amsterdammers wonnen tussen 1971 en 1973 driemaal op rij het belangrijkste Europese clubtoernooi. Benfica, een absolute topclub in de jaren '60, bleek voorzichtig op zijn retour. De Portugezen waren Europa's beste in 1961 en 1962.

Nadien werd nog 5 keer een Europese eindstrijd behaald, maar nooit kwam Benfica meer winnend uit de strijd. Een van die finales werd overigens in Amsterdam afgewerkt. In mei 2013 was Chelsea in de ArenA met 1-2 te sterk. De winnende goal viel diep in blessuretijd, waardoor Chelsea de UEFA Europa League won. De ontzetting bij de Benfica-fans was groot.

Teleurstelling bij de spelers van Benfica na de verloren Europa League-finale in de Amsterdam ArenA.
Teleurstelling bij de spelers van Benfica na de verloren Europa League-finale in de Amsterdam ArenA.

Eerdere 5 ontmoetingen tussen Ajax en Benfica
19 april 1972: Benfica - Ajax 0-0
5 april 1972: Ajax - Benfica 1-0
5 maart 1969: Ajax - Benfica 3-0 (in Parijs)
19 februari 1969: Benfica - Ajax 1-3
12 februari 1969: Ajax - Benfica 1-3

Ranglijst: nummer 1 vs nummer 3
Ajax leidt momenteel de dans in groep E van de UEFA Champions League, met 4 punten. Dat zijn er evenveel als Bayern Munchen, maar de Ajacieden beschikken over een beter doelsaldo. Benfica staat 3e met 3 punten. De Portugezen begonnen met een thuisnederlaag tegen Bayern (0-2), maar wonnen vervolgens bij AEK Athene

Ook Ajax boekte een overwinning op de Grieken (3-0). Die zege werd gevolgd door een knappe remise in München (1-1).

Coach Erik ten Hag stond als assistent-coach van PSV al eens eerder tegenover Benfica, in de kwartfinale van de Europa League. Voor de Eindhovenaren ging het al fout in de heenwedstrijd die in Lissabon met 4-1 werd verloren. Zakaria Labyad scoorde toen het PSV-doelpunt. De huidige Ajacied stond overigens 3 jaar onder contract in Portugal. Bij Sporting CP, stadgenoot en 1 van de rivalen van Benfica.

Bekijk ook: Highlights Heerenveen - Ajax

Tekst en beeld: Ajax.nl