Menu
Ajax bereidt zich voor op duel met Porto

Ajax bereidt zich voor op duel met Porto

Aan de vooravond van de oefenwedstrijd tegen FC Porto heeft Ajax zaterdagavond in het Estadio do Dragão getraind. In het fraaie onderkomen van de Portugese bekerwinnaar werd door het team van Martin Jol met een oranjegekleurde Jabulani getraind. Na afloop troffen de Ajacieden een oude bekende.

Via de oefenduels met FC Porto en Chelsea (vrijdag in de ArenA) probeert Ajax zich optimaal voor te bereiden op de dubbele ontmoeting met PAOK Saloniki. Het eerste duel in de derde voorronde staat al over anderhalve week in de Amsterdam ArenA gepland.

De wedstrijd tegen Porto zal Ajax zondagavond in een goed gevuld decor afwerken. Zaterdagavond waren er volgens de Portugezen al zo’n 35.000 kaarten voor het duel verkocht. Een schril contrast met de lege tribunes tijdens de oefensessie, waarbij de enkele toeschouwers extra opvielen.

In een roze polo gestoken zag Wil Coort de training van een afstand aan. De voormalig keeperstrainer van Ajax is inmiddels alweer aan zijn zesde seizoen bij FC Porto begonnen. ,,Ik zie veel nieuwe gezichten. Slechts een aantal spelers ken ik nog uit mijn periode bij Ajax”, zegt hij tegen het einde van de training. ,,Beide keepers, Rasmus Lindgren en Urby Emanuelson heb ik destijds meegemaakt. Jongens als Jeffrey Sarpong en Mitchell Donald zaten toen nog in de jeugd.” Terwijl hij zijn verhaal doet schudden enkele van de 17 meegereisde spelers en staf van Ajax hem beurtelings de hand bij het verlaten van het veld. ‘Tot morgen’, klinkt het daarbij telkens.

Fragment uit de training van zaterdagavond. Fragment uit de training van zaterdagavond.

Drie keer eerder speelde Ajax in Porto. Alle keren gingen de Amsterdammers in het toenmalige Estadio das Antes onderuit. In 1985 eindigde de eerste ontmoeting in de Europa Cup I in de noordwestelijke havenstad in een 2-0 zege voor de Portugezen. Drie jaar later verloor Ajax in het zelfde stadion met 1-0 in de strijd om de Europese Supercup. De laatste ontmoeting dateert van een kleine twaalf jaar geleden, toen Ajax in de groepsfase van de Champions League met 3-0 verloor van Porto. ,,Dat was mijn eerste seizoen bij Ajax”, herinnert Coort zich. ,,Wat dat betreft heeft Ajax morgenavond wel wat recht te zetten tegen ‘ons’”, besluit hij met een glimlach.

Bij Porto – Ajax zal zondagavond met een oranjegekleurde Jabulani worden gespeeld. Op verzoek van de pas 32-jarige trainer van Porto (André Villas-Boas) wordt dezelfde bal gebruikt als waarmee Porto in de Portugese competitie speelt.

Porto – Ajax begint zondag om 19.00 uur Nederlandse tijd. In Portugal is wegens tijdsverschil een uur vroeger.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jol geeft aanwijzingen. Jol geeft aanwijzingen.
Daley Blind aan de bal. Daley Blind aan de bal.
Sarpong wurmt zich een weg langs zijn tegenstander. Sarpong wurmt zich een weg langs zijn tegenstander.
Ajacieden in het imposante stadion van FC Porto. Ajacieden in het imposante stadion van FC Porto.
Jol in gesprek met Özbiliz. Jol in gesprek met Özbiliz.
Na een ruim uur training lopen de spelers uit. Na een ruim uur training lopen de spelers uit.