Menu

Ajax bereidt zich voor op FC Utrecht Diverse twijfelgevallen

Dertig keer eerder troffen Ajax en Utrecht elkaar in Amsterdam. Van die ontmoetingen, waarvan de eerste ruim dertig jaar geleden op de wagen ging, won Ajax er 27 en FC Utrecht slechts een. Met een doelsaldo van 93-18 in Amsterdams voordeel blijkt wel dat Ajax het meestal ruim won. Maar voor dit duel is het meespelen van de spitsen Machlas en Arveladze twijfelachtig.

Foto: Gerard van Hees

Aan de uitwedstrijd dit seizoen tegen Utrecht bewaart Ajax slechte herinneringen. Vooral Fred Grim zal met afgrijzen terugdenken aan die middag. Na een duikelpartij van topschutter Gluscevic kon de doelman met een rode kaart vertrekken. Zeer ten onrechte. Vond ook de tuchtcommissie van de KNVB die de keeper de rode kaart kwijtschold. De uit de rode kaart resulterende strafschop werd gemist door oud-Ajacied Dave van de Bergh, maar Utrecht won de wedstrijd wel met 2-1.

Des te meer is Ajax gebrand op een goed resultaat. Zeker ook omdat de laatste thuiswedstrijd tegen Willem II niet bepaald de schoonheidsprijs verdiende. De laatste twee ontmoetingen in de ArenA tegen de Domstedelingen gingen met respectievelijk 5-2 en 2-0 naar Ajax.

'Utrecht uit of thuis is een groot verschil', weet Adriaanse. 'Dat was in de tijd dat ik er speelde al zo. In eigen huis speelt Utrecht opportunistisch, fysiek en heeft het veel steun aan de supporters. In uitwedstrijden valt het opportunisme weg en komt het niet zo aan op het fysiek. Daar tellen de tactische en technische kwaliteiten. Maar Utrecht is in de winning-mood en ruiken Europees voetbal. Nou hebben ze daar wel vaker aangeroken en niet gehaald. Daar hebben we op achttien minuten na met 10 man gespeeld. Ten onrechte.'

En stellig: 'We gaan niet twee keer verliezen van Utrecht'.

Met welke spelers Co Adriaanse Utrecht gaat bestrijden (- We gaan zeker niet twee keer verliezen van Utrecht in een seizoen-), is nog helemaal duidelijk. Tobiasen, Knopper, Ikedia en Vierklau zijn sowieso nog niet in staat tot het spelen van een wedstrijd. O'Brien zou volgens de trainer kunnen: 'John is wedstrijdfit. Ik zou hem bij de 18 kunnen halen'.

Rafael van der Vaart werkt hard aan zijn herstel.

Van der Vaart raakte vorige week in een kuiltje en liep een enkelblessure op. Donderdagochtend ging hij er onder leiding van looptrainer Laszlo Jambor hard tegenaan. 'Ik hoop dat hij fit is', liet Adriaanse weten. 'Zo niet dan staat Richard Witschge weer in de basis. Hij deed het tegen Fortuna Sittard goed. Dat Richard heeft gezegd dat hij weg wil als er niets aan de situatie veranderd, vind ik logisch. Iemand met zijn status, kwaliteit en beleving op de training wil altijd spelen. Richard is gis genoeg te erkennen dat Rafael het goed doet. En in het huidige systeem is het of Rafael of Richard.'

Shota Arveladze wordt gefeliciteerd door keeperstrainer Wil Coort. De Georgische aanvaller vierde donderdag zijn 28e verjaardag.

Hoewel Arveladze zijn verjaardag had te vieren, was hij niet zo gelukkig. De Georgiër heeft last van zijn knie. 'Het ziet er somber uit', treurde zijn trainer donderdagochtend. Ook na de vrijdagse training was niemand er nog gerust op dat Arveladze ' Utrecht zou halen' .

Machlas trainde samen met Leo van Veen. De Griekse spits was puur bezig met afronden op het doel. 'Nikos heeft wat kleine probleempjes', vertelde Adriaanse. Ook Machlas werd aan het lijstje twijfelgevallen toegevoegd. Naast alle probleemgevallen kampt ook Galasek met lichamelijk ongemak. De aanvoerder in de derde rang (na Winter en Witschge) heeft last van zijn lies.

De Roemeen Flavius Stoican werkt zijn een-na-laatste Ajax-training tijdens zijn stage af. De 24-jarige verdediger kijkt bedenkelijk en denkt er het zijne van. Hij vertrok donderdagavond weer naar huis.