Menu
Ajax bereikt finale AEGON Future Cup

Ajax bereikt finale AEGON Future Cup

Ajax B1 heeft zich maandag in stijl geplaatst voor de finale van de AEGON Future Cup. Mede dankzij de drie treffers van Vaclav Cerny werd in de halve finale Benfica met 5-0 van de mat gespeeld. De overige treffers kwamen van Damon Mirani en Damian van Bruggen (penalty).

,,Ik heb enorm genoten van de jongens.’’ Orlando Trustfull straalt, als hoeder van zijn Ajacieden uit de B1, tevredenheid uit in de catacomben van de Toekomst. De ogen stralen en schouderklopjes worden uitgedeeld aan passerende Ajacieden. De manier waarop Ajax B1 de eindstrijd bereikte van de AEGON Future Cup was ook imposant en tevredenstemmend. Tegenstander Benfica kwam er nauwelijks aan te pas. Mede gesterkt door drie doelpunten van uitblinker Cerny kwam de finaleplaats geen moment in gevaar. De Ajacieden tot 17 jaar speelden met flair en verbazingwekkend volwassen.

,,Dit was een fantastische teamprestatie; het was vandaag een team van individuen dat uitblonk’’, vervolgt Trustfull zijn terugblik. ,,We hebben indruk gemaakt. Helemaal tegen een tegenstander die eerder zelf ook al indruk maakte in dit toernooi.’’ De Ajacieden van Trustfull namen direct in de openingsminuten al een 1-0 voorsprong. Centrumverdediger Damon Mirani sloeg kort na de aftrap toe. Wat volgde was een eerste helft waarin Ajax de Portugezen alle hoeken van het veld liet zien.

De Ajacieden hebben alle reden tot juichen na de snelle openingstreffer van Damon Mirani. De Ajacieden hebben alle reden tot juichen na de snelle openingstreffer van Damon Mirani.

Amsterdams gevaar kwam vooral van vleugelspelers Cerny (vanaf rechts) en Abdelhak Nouri. Een overtreding op laatstgenoemde vormde de inleiding bij de 2-0. Damian van Bruggen schoot de toegekende penalty glaszuiver raak. Nouri kreeg volop kansen zelf te scoren, maar moest alle overige treffers aan ploeggenoten laten. In de slotfase van de eerste helft bouwde Cerny de Amsterdamse voorsprong hoogstpersoonlijk uit naar 4-0. Het duel in de halve finales was daarmee pas halverwege maar al lang en breed gespeeld.

,,We waren gretig en hongerig’’, typeert Trustfull het spel van zijn Ajacieden. ,,Daarbij vonden we makkelijk de vrije man en hielden we druk op de Portugezen.’’ De manier waarop de B1 het duel bleef controleren dwong respect af op het gezellig drukke de Toekomst. Drie pouleduels leverden telkens een 1-0 overwinning op. In de halve finale schoten de Ajacieden qua productie uit hun slof. Trustfull: ,,Van de zeven á acht echt grote kansen die we kregen, maakten we er vijf. Dus ook onze afwerking was vandaag top.’’

Benfica werd na rust iets meer ruimte gegund. De Portugezen kregen enkele kansen en kansjes maar vonden vaak keeper Indy Groothuizen op hun weg. De Ajax-keeper kreeg voor rust weinig tot niets te doen. Groothuizen zag ook tot zijn tevredenheid hoe Cerny de eindstand in de slotminuut op 5-0 bepaalde.

Ajax – winnaar van de AEGON Future Cup 2012 - bereikte daarmee op overtuigende wijze de finale van de editie van 2013. In de finale treffen de Amsterdamse talenten de leeftijdgenoten van RSC Anderlecht. De Brusselaars klopten in de andere halve finale Sao Paulo na penalty’s.

Kom maandag naar de finale van de AEGON Future Cup 2013 en juich Ajax naar de toernooizege!

Opstelling Ajax B1:
Indy Groothuizen; Leeroy Owusu (47. Shaquill Sno), Damian van Bruggen, Damon Mirani, Jairo Riedewald (38. Terry Lartey Saniez); Jordy Bruijn (38. Donny van de Beek), Melvin Vissers, Riechedly Bazoer (47. Pelle Clement); Vaclav Cerny, Ezra Walian, Abdelhak Nouri (47. Damil Dankerlui).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Een overtreding op Abdelhak Nouri vormde de inleiding op de 2-0. Een overtreding op Abdelhak Nouri vormde de inleiding op de 2-0.
Damian van Bruggen tekende, na de overtreding op Nouri, uit een penalty voor de 2-0. Damian van Bruggen tekende, na de overtreding op Nouri, uit een penalty voor de 2-0.
Fraaie actie van Riechedly Bazoer. Fraaie actie van Riechedly Bazoer.
Vaclav Cerny bepaalde de tussenstand, nog voor rust, op 4-0. Vaclav Cerny bepaalde de tussenstand, nog voor rust, op 4-0.
Ajax-spits Ezra Walian kwam ditmaal niet tot scoren. Ajax-spits Ezra Walian kwam ditmaal niet tot scoren.
Jerny heeft na zijn drie treffers alle reden tot tevredenheid. Jerny heeft na zijn drie treffers alle reden tot tevredenheid.