Menu
Ajax bereikt halve finale beker

Ajax bereikt halve finale beker

Ajax heeft zich tegen NAC Breda, op het podium van de KNVB Beker, uitstekend gerevancheerd voor de laatste competitienederlaag. In de Amsterdam ArenA leverde het treffen met de Bredanaars een 4-1 zege op. De ploeg van Frank de Boer bereikte daarmee de halve finale van het bekertoernooi. ,,Het was heel goed, maar onze mindere momenten moeten we verbeteren'', schatte trainer Frank de Boer de zege op waarde. In de halve finale neemt Ajax het in de ArenA op tegen RKC Waalwijk.

Ajax wist natuurlijk exact wat werd verwacht. Dinsdag en woensdag bereikten FC Twente, FC Utrecht en RKC Waalwijk de halve finales van het bekertoernooi. De bekerwinnaar van het voorbije seizoen mag natuurlijk niet ontbreken in de halve eindstrijd. Ajax moest het in zijn kwartfinaleduel voor de laatste keer stellen zonder de geschorste Luis Suarez. De Uruguayaan zat zijn laatste van een zeven duels durende schorsing uit. Omdat ook de geblesseerde Mounir El Hamdaoui moest toekijken, had trainer Frank de Boer Siem de Jong opnieuw als spits opgesteld. De nummer 10 van Ajax vond Lorenzo Ebecilio (op links) en Miralem Sulejmani (rechterflank) naast zich.

De bekeravond begon slecht voor de Ajacieden. Balverlies van De Jong leidde al in de achtste minuut een razendsnel uitgevoerde counter van NAC in. Na enkele korte Bredase balcontacten werd Fouad Idabdelhay gevonden. De aanvaller omspeelde de ver uitgekomen Maarten Stekelenburg en schoof de bal in het lege Ajax-doel: 0-1. Het was interessant te zien hoe het jonge Ajax die teleurstelling (ook met de nederlaag van zondag tegen FC Utrecht vers in het geheugen) zou verwerken. Enig voordeel van de vroege achterstand, was de zee aan tijd die de Ajacieden restte om de schade te repareren. Zo makkelijk als het medio oktober voor de Amsterdammers liep, in de competitiewedstrijd tegen NAC, ging het donderdag niet. Op de avond waarop Ajax en hoofdsponsor AEGON ook de eerste Ajax-reünie voor oud-spelers organiseerden, eindigde Ajax – NAC in 3-0.

Miralem Sulejmani was met twee goals de Man van de Wedstrijd. Miralem Sulejmani was met twee goals de Man van de Wedstrijd.

De verdiende gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Het snoeiharde schot op de lat van Jan Vertonghen gold als de aankondiging voor de 1-1. Dat bleek wel, toen De Jong twee minuten later aanzienlijk meer succes had in de afronding. De spits bekroonde een klasse verradende balaanname plus korte dribbel af met een doeltreffend schot met zijn linker. Doelman Jelle ten Rouwelaar kon alleen kijken naar de secuur afgeschoten inzet: 1-1. De schade was gerepareerd, Ajax en NAC waren weer in balans.

De balans sloeg na 35 minuten door in Amsterdams voordeel. Scheidsrechter Danny Makkelie bestrafte een overtreding van aanvoerder Rob Penders op De Jong met een penalty. Met de strafschop werden de Bredanaars zwaar gestraft. Ajax maalde er vanzelfsprekend niet om; de beslissing bood de thuisploeg dé kans op een eerste voorsprong. Net als in de Klassieker was Miralem Sulejmani trefzeker vanaf de strafschopstip: 2-1.

Vurnon Anita nam na rust de plek over van Demy de Zeeuw. De middenvelder werd vanwege lichte klachten uit voorzorg gewisseld. Het Ajax-publiek zag daardoor Anita ‘nieuwe stijl’ aan het werk. De Ajacied die onder Martin Jol eerste keus was als linksback, wordt door Frank de Boer vooral beschouwd als middenvelder. De kortgelokte Ajacied deed van een afstandje wel iets denken aan Urby Emanuelson, de Ajacied die vertrok naar AC Milan. Zo was de geliefde ex-Ajacied, een avond eerder debuterend als Milanista, toch een beetje present in ‘zijn’ stadion. Al was het dus maar in gedachte.

De Jong liet na een dik uur spelen twee schietkansen onbenut. De Ajacied had zijn ploeg een goede dienst kunnen bewijzen door het knock-outduel al vroeg te beslissen. Beide inzetten werden gekeerd door Ten Rouwelaar. De bij een corner mee opgekomen Jan Vertonghen liftte de bal, uit een corner, voor open doel zelfs over. De bekerwedstrijd bleef daardoor spannend. Helemaal toen Maarten Stekelenburg knap redde op een volley van Donny Gorter. Ten Rouwelaar onderscheidde zich aan de overkant door oog in oog met Daley Blind te keren.

,,We speelden te wisselvallig'', blikte Frank de Boer kritisch terug op de prestaties van zijn team. ,,Goede momenten wisselden we af met zwakkere momenten. We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken, door de kansen beter te benutten.'' De Boer haalde Enoh aan als voorbeeld van de Amsterdamse wisselvalligheid. ,,Eyong had voor rust veel controlerender moeten spelen. Onze organisatie stond toen ook niet goed. Na rust deed Enoh het fantastisch en was hij een sleutel tot onze overwinning.''

De kansenmisserij van vooral de Ajacieden bleek voor NAC slechts uitstel van executie. Zeven minuten voor tijd pegelde Anita de bal op aangeven van Sulejmani voorbij Ten Rouwelaar. De Servische Ajacied verzorgde hoogstpersoonlijk het slotakoord bij de 4-1. Sulejmani rondde oogverblindend fraai af met een geslaagde stift over Ten Rouwelaar. De Ajacied van de Wedstrijd onderstreepte daarmee zijn hoofdrol in de bekeroverwinning op NAC. Bekerhouder Ajax ligt nog altijd op koers richting een negentiende bekerzege in de clubhistorie. De Bredanaars moeten zich snel herstellen van de fikse bekerzege. Trainer Gert Aandewiel: ,,Want zondag wacht alweer Ajax.''

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

VAK410 vierde tijdens Ajax - NAC zijn tienjarig jubileum. De verjaardag werd met sfeeracties ondersteund. VAK410 vierde tijdens Ajax - NAC zijn tienjarig jubileum. De verjaardag werd met sfeeracties ondersteund.
Christian Eriksen aan de bal. Christian Eriksen aan de bal.
Gregory van der Wiel houdt Anthony Lurling van de bal af. Gregory van der Wiel houdt Anthony Lurling van de bal af.
Lorenzo Ebecilio kreeg opnieuw een basisplaats van Frank de Boer. Lorenzo Ebecilio kreeg opnieuw een basisplaats van Frank de Boer.
Demy de Zeeuw kwam alleen de eerste helf in actie. De middenvelder had wat fysieke ongemakken. Demy de Zeeuw kwam alleen de eerste helf in actie. De middenvelder had wat fysieke ongemakken.
Miralem Sulejmani was goed op dreef tegen NAC. Miralem Sulejmani was goed op dreef tegen NAC.
Siem de Jong scoorde als spits tegen NAC. Siem de Jong scoorde als spits tegen NAC.
Daley Blind zit ex-Ajacied Leonardo op de hielen. Daley Blind zit ex-Ajacied Leonardo op de hielen.
Jan Vertonghen probeert de inglijdende Anthony Lurling van zich af te houden. Jan Vertonghen probeert de inglijdende Anthony Lurling van zich af te houden.
De 3-1 van invaller Vurnon Anita zorgde vlak voor tijd voor bevrijding bij de Ajacieden. De 3-1 van invaller Vurnon Anita zorgde vlak voor tijd voor bevrijding bij de Ajacieden.