Menu

Ajax berust in derde gelijkspel

Ajax behaalde tegen Roda JC het derde gelijkspel (1-1) van deze competitie. Nadat NAC in eigen huis de eerste ploeg was die een punt haalde tegen de regerend landskampioen kwam in de uitwedstrijd tegen RKC de volgende puntendeling. Ook in Limburg moest Ajax genoegen nemen met een punt, waardoor de koppositie zaterdag weer door PSV ingenomen kan worden.

,,We kunnen een tikje uitdelen aan de concurrentie", hoopte Koeman donderdagmiddag nog. ,,Want ze denken dat we punten laten liggen." Dat dachten ze dus goed. Alleen Excelsior is opvallend genoeg de enige ploeg die in Kerkrade met de winst naar huis ging. Zij speelden vol op de counter, wat klaarblijkelijk erg succesvol was.

Ronald Koeman kreeg het ook nu voor elkaar de opponent en de toeschouwers te verrassen. Liefst drie linkermiddenvelders bracht hij samen in een elftal. In het winderige en regenachtige Parkstad Limburgstadion stonden Maxwell, Witschge en Van der Vaart in de basisopstelling. Van der Vaart was echter als tweede spits geposteerd en Witschge stond centraal met Galasek op het middenveld.

Maar dat was niet eens het opvallendste. In het centrum van de verdediging stond niet Nigel de Jong, maar Yakubu. ,,De Jong was niet honderd procent", gaf Koeman als verklaring. ,,En als je al problemen hebt in dat opzicht, je mist een aantal spelers en je kijkt naar dinsdag, dan wil je niet nog meer problemen krijgen. Dan sluit je ieder risico uit. Iedereen moet vol aan de bak dinsdag. De selectie is groot genoeg om dit op te vangen. Dat ik Nigel nu niet laat spelen, betekent inderdaad dat ik hem dinsdag wel inzet."

Dus zonder De Jong trokken de Amsterdammers ten strijde en openden goed. André Bergdolmo verzond de eerste de beste keer dat de bal hem in de voeten kwam een diepe pass op Zlatan. De actie kreeg geen succesvol gevolg maar het was duidelijk dat de ballen achter de defensie geplaatst moesten worden. Dat gebeurde echter te weinig. ,,Het was ook moeilijk voetballen door de weersomstandigheden", vond Koeman.
Door die omstandigheden werd vooral strijd gevraagd van de spelers en die kwam er ook. Met Witschge voorop. De middenvelder had als enige korte mouwtjes en moest kennelijk de kou bestrijden met een extra dosis ijver. Maar ook de stille kracht Galasek stofzuigerde er bijna onopvallend op los. Met de buitenspelers op het middenveld, Pienaar en Maxwell ging het ook redelijk, maar aanvoer naar de spitsen kwam toch traag op gang.

Maar met een talent als Van der Vaart in de ploeg kan het natuurlijk altijd nog goed komen. Zo schoot de gelegenheidsspits na ruim een kwartier spelen op de paal bij de kansloze Kujovic. De kans ontstond na een zowel simpele als messcherpe combinatie tussen Galasek en Pienaar die met z´n tweeën een gat in de Roda-afweer vonden. Een doelpunt bleef uit.
Dat was ook aan de andere kant het geval. Didulica had zich van te voren voorgenomen zijn doel schoon te houden. Dat was hem dit seizoen altijd nog gelukt. ,,Maar het zal moeilijk worden", wist hij donderdag al. Hoe moeilijk zou later in de wedstrijd blijken. Eerst volgden nog een reeks knappe reddingen van de Australiër en hij had het geluk dat Trabelsi handelend optrad op de doellijn bij een inzet van Vicelich.

Namens Ajax kwam vooral Zlatan af en toe in kansrijke positie. ,,Maar hij moet een keer uit die kansen scoren", vond Koeman na afloop. ,,Dan waren we op voorsprong gekomen in plaats van achter en dan was het een andere wedstrijd geworden."

Ajax kwam dus op achterstand. Daar zag het direct na rust ook naar uit, want het initiatief lag bij de thuisploeg. De formatie van Koeman verloor de slag op het middenveld en een foutje van Didulica hielp Roda in het zadel. De keeper taxeerde een voorzet van Soetaers verkeerd, liet hem door de vingers glippen en Sonko kon net voor de tegenstribbelende Van Damme de openingstreffer noteren: 1-0. Er waren 62 minuten gespeeld.

Tijd voor Koeman om het systeem om te gooien. Witschge en Zlatan verlieten het veld en de vleugelspelers Wamberto en Sikora namen het over. Wamberto echter nog niet in de rol aan de buitenkant. Acht minuten stond het nieuwe systeem toen Van der Vaart succesvol was. ,,Het was niet eens een scoringskans en toch werd het 1-1. Fantastisch", vond Koeman. ,,Maar dat zou ik graag bij meer spelers willen zien. Ik vond dat beide ploegen de scherpte misten, vooral voorin."

In het laatste kwartier trachtte Roda-trainer Vloet door drie wissels het tij te keren. Koeman bracht Mido - ook niet fit genoeg om te starten - binnen de lijnen, maar er veranderde niets aan de 1-1 stand. ,,En daar kan ik mee leven", stelde de oefenmeester. ,,Al had er op basis van de tweede helft meer ingezeten." Ook collega Vloet vond 1-1 prima. ,,Dat is een uitslag waar je achteraf tevreden mee moet zijn."