Menu
Ajax besluit 2014 op valreep met lach

Ajax besluit 2014 op valreep met lach

Ajax had voorafgaand aan zijn laatste optreden van 2014 één missie. De eerste seizoenshelft moest, op bezoek bij Excelsior, goed worden afgesloten. De moeizaam verlopen voetbalmiddag werd op de valreep voorzien van een happy end: 0-2. Met dank aan supersub en breekijzer Mike van der Hoorn.

De ontlading was groot, direct na afloop van de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft. De Ajacieden op het Rotterdamse kunstgras vierden een overwinnaarsfeestje met de 400 meegereisde Ajax-fans. Mike van der Hoorn was daarbij de naam die door velen werd gescandeerd. Een kleine tien minuten eerder had Frank de Boer de verdediger ingebracht als extra spits. Tussenstand, na 82 minuten voetbal: 0-0. Nauwelijks twee minuten na zijn entree liet de invaller alle Ajacieden al opveren. Van der Hoorn schoot vanaf de rand zestien onberispelijk raak. In het vervolg schoot met Richairo Zivkovic nóg een invaller in de roos. Ajax mocht bepaald niet klagen met de 0-2-overwinning in Kralingen. Zo werd 2014 alsnog afgesloten met een big smile.

Vooraf was het nog de grote vraag welk antwoord Ajax paraat had, drie dagen na de bekerzeperd (0-4-nederlaag) tegen Vitesse? Na de midweekse bekeruitschakeling leek vooral mentale veerkracht gevraagd. Zaterdag kon titelconcurrent PSV zich al laten kronen tot winterkampioen. De Eindhovenaren besloten het kalenderjaar met een afgetekende overwinning op Go Ahead Aegles. Ajax had zondag op het uitverkochte Woudestein niets minder dan een zege nodig om vol in het spoor te blijven van PSV. ,,We moeten de druk blijven opvoeren op PSV’’, sprak Frank de Boer dan ook in zijn voorbeschouwing. ,,De achterstand mag niet groter worden. We mogen geen averij oplopen.’’ Voorafgaand aan het uitduel met Excelsior was de achterstand op PSV vier punten.

Invaller Mike van der Hoorn brak zeven minuten voor tijd de ban in Rotterdam. Foto: ProShots. Invaller Mike van der Hoorn brak zeven minuten voor tijd de ban in Rotterdam. Foto: ProShots.

Excelsior boekte donderdag juist een vertrouwenwekkende overwinning in het KNVB Bekertoernooi. De Rotterdammers, al bijna twee maanden zonder overwinning in de Eredivisie, lieten NAC met 6-0 kansloos. Excelsior is sinds de promotie vanuit de Jupiler League de enige Eredivisieclub die er dit seizoen nog niet in slaagde de ‘nul’ te houden. De club van Kralingen wacht bovendien inmiddels 33 duels op rij op een clean sheet. Ajax was daar tegen in de enige Eredivisieclub die de laatste twaalf competitierondes niet verloor.

Ajax had het desondanks lang moeilijk op het kleinste speelveld van de Eredivisie. Excelsior kon zeker de eerste 45 minuten het spel maken. En daarbij de bijbehorende kansen afdwingen. Sander Fischer (kopbal over) en Ninos Gouriye (schot) misten riante kansen om de score te openen. In het vervolg mikte Adil Auassar zijn geplaatste bal maar nét aan naast. De bezoekers kwamen niet veel later ook al zeer goed weg op een inzet van, opnieuw, Gouriye. Daarbij verrichtte Jasper Cillessen een belangrijke redding. De Ajacied keepte in de Maasstad zijn vijftigste Eredivisieduel.

Lasse Schöne keerde op Woudestein terug in Ajax’ basisopstelling. De Deen bekeek de bekerwedstrijd tegen Vitesse donderdag nog in zijn geheel vanaf de bank. De lichte liesklachten bleken verholpen. Zodoende kon de Deen beginnen in Ajax’ slotoptreden van 2014, daarmee direct ook het laatste Ajax-duel met Aegon als hoofdsponsor. Jairo Riedewald was, net als tegen Vitesse, een basiskracht. De Ajacied startte opvallend genoeg als linksback. Donderdag startte de tiener nog als centrale man op het middenveld. Riedewald verdrong met zijn basisplek Nick Viergever uit de basis. Ook Lucas Andersen keerde als linkermiddenvelder terug in de basis. Ajax’ linkerflank was daarmee flink vernieuwd.

Ajax kwam het eerste bedrijf tot weinig meer dan twee kansen, allebei uit een vrijetrap. Schöne zag zijn vrije schietkans verdwijnen in de handschoenen van Gino Coutinho. Een schot van Ricardo van Rhijn zeilde over het Rotterdamse doel. Matig spel en zeldzame kansen; het was de schrale oogst na de eerste helft moeizaam Ajax-spel op de Rotterdamse kunstsprieten.

Dezelfde Van Rhijn leek kort na rust het vuurtje dan eindelijk te ontsteken. De vleugelverdediger zag zijn snoeiharde uithaal op de lat eindigen. Het was na 48 minuten de eerste échte kans uit een lopende Ajax-aanval. Jeff Stans leek hetzelfde vuurtje alweer snel te doven. De clubtopscorer van Excelsior mikte van heel dichtbij over. Ook Gouriye kreeg de bal van dichtbij niet voorbij Cillessen.

De Rotterdamse missers maakten uiteindelijk dus de weg vrij voor Van der Hoorns heldenrol.
Zeven minuten voor tijd, en een kleine minuut nadat Coutinho een scherp aangesneden kopbal van Joël Veltman maar nét had gekeerd, schoot de invaller loepzuiver raak. Met de 0-1 was de ban eindelijk gebroken. Gelukkig wel in Amsterdams voordeel. Vier minuten later bepaalde Zivkovic de uitslag van Ajax’ laatste optreden op 0-2. Zo was het uiteindelijk toch: eind goed al goed. Vooral qua resultaat. De Ajacieden besloten de eerste seizoenshelft alsnog af met een lach.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees en Pro Shots (boven)

Jairo Riedewald startte als linksback in Rotterdam. Jairo Riedewald startte als linksback in Rotterdam.
Jasper Cillessen keepte zijn 50ste Eredivisieduel voor Ajax. Hij hield voor de 25ste keer de nul. Jasper Cillessen keepte zijn 50ste Eredivisieduel voor Ajax. Hij hield voor de 25ste keer de nul.
Ricardo van Rhijn strijdt in een fel duel om de bal. Ricardo van Rhijn strijdt in een fel duel om de bal.
Joël Veltman vormde samen met Niklas Moisander het centrale duo van Ajax achterin. Joël Veltman vormde samen met Niklas Moisander het centrale duo van Ajax achterin.
In de 82ste minuut maakte Mike van der Hoorn zijn opwachting. Foto: Pro Shots. In de 82ste minuut maakte Mike van der Hoorn zijn opwachting. Foto: Pro Shots.
Een minuut na zijn invalbeurt was het direct raak voor Mike van der Hoorn. Een minuut na zijn invalbeurt was het direct raak voor Mike van der Hoorn.
Mike van der Hoorn wordt bedolven door zijn ploeggenoten na de 0-1. Mike van der Hoorn wordt bedolven door zijn ploeggenoten na de 0-1.
Invaller Richairo Zivkovic maakte twee minuten voor tijd de 0-2. Invaller Richairo Zivkovic maakte twee minuten voor tijd de 0-2.
Een blije Frank de Boer na afloop van Excelsior - Ajax. Een blije Frank de Boer na afloop van Excelsior - Ajax.
De Ajacieden bedanken de 400 meegereisde fans. De Ajacieden bedanken de 400 meegereisde fans.
Ajax speelde voor het laatst met Aegon op het shirt. Thulani Serero gooide zijn shirt na afloop in het uitvak. Ajax speelde voor het laatst met Aegon op het shirt. Thulani Serero gooide zijn shirt na afloop in het uitvak.
Frank de Boer tijdens zijn laatste persconferentie van 2014. Frank de Boer tijdens zijn laatste persconferentie van 2014.