Menu
Ajax besluit 2016 met gelijkspel tegen PSV

Ajax besluit 2016 met gelijkspel tegen PSV

Ajax heeft de competitietopper tegen PSV zondag niet kunnen winnen. Na 90 meeslepende minuten op de laatste speeldag van 2016 prijkte een teleurstellend gelijkspel op de Ziggo-videoschermen: 1-1. Davy Klaassen leek zijn club kort na rust nog een winnende weg op te sturen. Uitgerekend ex-Ajacied Siem de Jong poetste de 1-0 van Klaassen in de slotfase weg. Ajax wacht in het nieuwe kalenderjaar de niet geringe opdracht winterkampioen Feyenoord alsnog bij te halen.

Ajax – PSV was een topduel onder hoogspanning. Het bleek - naast de stand op de ranglijst - vooral ook uit de soms verhitte clashes binnen de krijtlijnen. Geen van de titelkandidaten wenste averij op te lopen, in de achtervolging op winterkampioen Feyenoord. De competitietopper in de ArenA werd een meeslepend gevecht. Een duel op het scherp van de snede en soms zelfs daar nét overheen.

El Ghazi
In het heetst van de strijd liep vooral de thuisclub al snel schade op. Een (te) forse bodycheck van Andrés Guardado maakte al na 21 minuten een einde aan het optreden van Anwar El Ghazi. De vleugelaanvaller werd per brancard afgevoerd; de Mexicaan kreeg niet eens geel voor zijn actie. Mateo Cassierra was de vervanger van El Ghazi. Ook spits Kasper Dolberg raakte al vroeg in de wedstrijd geblesseerd. Vier minuten na de trieste aftocht van zijn collega-Ajacied ging ook hij noodgedwongen naar de kant. Vaclav Cerny was in de 25ste minuut alweer de tweede wissel voor de geplaagde ploeg van Peter Bosz. Van de 90 minuten was toen dus pas iets meer dan een kwart versteken.  

El Ghazi wordt even later per brancard afgevoerd.
El Ghazi wordt even later per brancard afgevoerd.

Uitgerekend invaller Cassierra kreeg voor rust de grootste kansen om Ajax aan een voorsprong te helpen. Eenmaal had PSV-keeper Jeroen Zoet een reddende hand op een schot van de Colombiaanse aanvaller. Daarnaast zag Cassierra een twee doelpogingen naast verdwijnen. Ook Lasse Schöne (fraaie vrije trap) en Amin Younes (scherp schot in de korte hoek) kregen de bal niet voorbij international Zoet. Vooral dankzij het knappe keeperswerk van Zoet behield de competitietopper tot aan de rust zijn wankele balans.

Kansen voor Cassierra.
Kansen voor Cassierra.

Balans verstoord
Vrijwel direct na rust, waarin groots afscheid werd genomen van oud-trainer Frank de Boer, werd die balans al verstoord. Opvallend genoeg leverde Cassierra ook dit keer zijn aandeel. De invalspits stapte slim over een passje van Younes heen, waarna Davy Klaassen de bal snoeihard maar met een sublieme precisie in de kruising mikte. De al weken stijf uitverkochte ArenA ging bij de 1-0 finaal uit zijn dak. Ook de toekijkende oud-Ajacied Daley Blind moet de rake uithaal van zijn oude ploegmaat met gejuich hebben begroet.

Dat gold natuurlijk niet voor Siem de Jong, de ex-Ajacied die tussen de PSV-wissels begon. De oudste van de broers De Jong maakte na 58 minuten zijn rentree in het stadion waarin hij als Ajacied grote successen vierde. Wat ieders perspectief ook was; Ajax koesterde de voorsprong, die het op basis van de eerste 45 minuten zeker verdiende.

Riedewald
Ook ver voor de aftrap was Bosz al gedwongen om zijn basisploeg op een plek te wijzigen. Na de rode kaart voor Nick Viergever in de verloren competitiewedstrijd bij FC Twente, werd Jairo Riedewald aangewezen als vervanger. Riedewald vormde samen met Davinson Sánchez het betrouwbare verdedigingshart. Drie dagen na de bekerzeperd bij Cambuur, waarin Bosz vooral bankspelers en jonge talenten speeltijd gaf, keerde ook Daley Sinkgraven terug. De linksback keerde terug na een blessure en nam de plek in die eerder Mitchell Dijks toekwam. 

Basisplaats vandaag voor Riedewald. Succes Jairo! 👊 #ajapsv

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Ook in het laatste half uur liet Cassierra zich zien. Opnieuw had de spits de pech dat Zoet in de weg stond bij een uithaal. Toen Cassierra wel raak schoot, stond hij buitenspel. Aan de overkant van het speelveld voorkwam Riedewald met een blokactie dat Siem de Jong van dichtbij kon toeslaan.

De PSV’er deed zijn oude club tien minuten voor tijd alsnog veel pijn. De Jong, tussen 2007 en 2014 goed voor 244 officiële Ajax-duels, plukte de bal uit de lucht en rondde in een beweging door feilloos af…

Er leek meer in te zitten vandaag, maar we sluiten 2016 af met een gelijkspel. #ajapsv

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Titelstrijd
De gelijkmaker (1-1) zal vooral in Rotterdam-Zuid, bij alles en iedereen met een warm kloppend Feyenoord-hart, met gejuich zijn begroet. Met het gelijkspel morste zowel Ajax als PSV dure punten in de titelstrijd. Voor de Feyenoorders was zondag geen prettiger kerstcadeau denkbaar. De Amsterdammers moeten in de tweede seizoenshelft vijf punten goedmaken op de Rotterdammers. PSV staat acht punten achter op de lijstaanvoerder.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Gerard van Hees.