Menu
Ajax besluit eerste oefenduel met zege

Ajax besluit eerste oefenduel met zege

Ajax heeft zijn eerste oefenduel tijdens de Ajax Indonesia Tour 2014 met 0-3 gewonnen van Persija Jakarta. Een hoogtepunt was de fraaie en beslissende treffer van Lerin Duarte. Woensdag wacht de Ajacieden een nieuwe krachtmeting. In Bandung is Persib de sparringpartner voor de kampioen van de Eredivisie.

De Ajax Indonesia Tour die tot nu toe vooral trainingen, persmomenten en een clinic bevatte, was zondag toe aan zijn eerste oefenwedstrijd. Tegenstander Persija Jakarta was in thuishaven Gelora Bung Karno Stadion - deze dagen ook al Ajax’ trainingsgrond - de eerste opponent. Het immense stadion (88.000 plaatsen) was ongeveer voor een kwart gevuld. De toeschouwers zagen twee Ajacieden hun officieuze debuut maken. Peter Leeuwenburgh verdedigde voor het eerst het doel van de Amsterdammers. Ook aanvaller Sheraldo Becker smaakte het zoet van een eerste, weliswaar officieus, optreden in Ajax 1. Becker startte als rechtsbuiten en liet al vroeg in de oefenwedstrijd zien wat die positie van een Ajacied vraagt. Acties maken en voorzetten afleveren. De assists moesten in eerste instantie vooral naar Lucas Andersen. De Deen begon als spits. Mike van der Hoorn vormde met Stefano Denswil koppel, centraal in de defensie.

Spits Andersen liet na een kwartier zien dat ook hij begreep wat de hoofdtaak is van een spits: scoren. De Deen strafte defensief geschutter in de defensie van Persija af met een doeltreffende uithaal: 0-1. Kort daarop bewees ook verdediger Mike van der Hoorn te kunnen toeslaan. De centrumverdediger kon van dichtbij scoren na een keepersfout die voortkwam uit een corner van Lerin Duarte. De verdediger is toch al bijzonder schotvaardig in de drie vriendschappelijke duels die Ajax in dit kalenderjaar speelde. Tijdens het trainingskamp tijdens de winterstop in Turkije scoorde Van der Hoorn ook al twee keer.

Nauwelijks twintig minuten onderweg hadden de gasten al een comfortabele voorsprong te pakken. De achterstand voor de thuisclub deed niets af aan de sfeer in het immense stadion waarin afgelopen jaar ook het Nederlands elftal nog oefende. De harde kern van Persija zorgde negentig minuten lang op hartstochtelijke wijze voor sfeer. Trommelaars, zang en handgeklap oogden én klonken meeslepend. Ajax had niet veel te duchten van Persija. Leeuwenburgh hoefde slechts sporadisch in actie te komen. Vooral ook omdat zijn laatste linie weinig tot niets doorliet. Bij een spaarzame corner voor Persija eindigde de inzet hoog over. Ajax had de voorsprong (vooral) via Andersen voor rust al verder uit kunnen bouwen. Pas later in de wedstrijd kropen de Indonesiërs uit hun schulp en werd het spel iets fysieker en gedurfder. De jonge Ajax-ploeg kwam amper in de problemen.

Ajax-spits Lucas Andersen hielp zijn team na een kwartier aan de eerste treffer. Ajax-spits Lucas Andersen hielp zijn team na een kwartier aan de eerste treffer.

Tot een derde treffer van Amsterdamse makelij kwam het diep in de tweede helft pas. Het was het wachten waard want Duarte sloeg uit een vrijetrap fantastisch toe. De middenvelder joeg de bal precies in de kruising: 3-0. De samenstelling van het elftal Ajacieden was toen al drastisch aangepast. Zo was Ricardo van Rhijn, halverwege het duel, al vervangen door Ruben Ligeon. Ook Andersen maakte de wonderschone treffer niet meer mee als veldspeler. De Deen viel pijnlijk uit na een botsing met keeper Andritany Ardhiyasa. Riechedly Bazoer werd na de aftocht van Andersen ingebracht. Om toch weer snel over een speler met bewezen spitsinstinct te beschikken, kwam het laatste halfuur Siem de Jong de ploeg versterken. Hij loste Becker af. Vlak voor het gloriemoment van Duarte mocht Kenny Tete invallen voor linksback Jairo Riedewald.

Duarte had de wedstrijd met Ajax’ derde doelpunt beslist, waarna de Ajacieden en Indonesiërs een strijd aanbonden met de elementen. Een acute wolkbreuk zette de grasmat en sintelbaan grotendeels blank. Tot ongelukken en fysieke malheur leidden de lastige omstandigheden gelukkig verder niet. Ajax besloot de eerste oefenwedstrijd met een overwinning waar weinig op viel af te dingen. De blik kan worden gericht op het vervolg van de trainingsweek. In het bijzonder de tweede oefenmatch, woensdag tegen Persib Bandung.

,,Hopelijk hebben de mensen genoten van wat we lieten zien en van onze drie goals’’, blikte Frank de Boer na afloop terug in een zaaltje vol (vooral) Indonesische journalisten. ,,Ik ben tevreden, vooral gezien de omstandigheden. Het was ontzettend warm, daardoor konden wij onmogelijk negentig minuten lang druk uitoefenen. Persija probeerde het wel. Onze spelers zijn veelal in de Hollandse cultuur opgegroeid met voetbal. In Indonesië ontbreken sommige technieken nog; kunnen er stappen worden gemaakt. Het gaat om opbouwen, bij de jeugd beginnen. In Nederland zijn er verschillende academy’s (clubs, red.) die bijvoorbeeld trainers kunnen opleiden. Dat is belangrijk."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Ninesport

Siem de Jong begon als bankzitter en betrad pas in de tweede helft het veld als invaller. Siem de Jong begon als bankzitter en betrad pas in de tweede helft het veld als invaller.
Het oefenduel met Persija begon met een minuut stilte. Het oefenduel met Persija begon met een minuut stilte.
In zijn voorlaatste duel als Ajacied droeg Christian Poulsen de aanvoerdersband. Ajax speelde met rouwbanden ter nagedachtenis voor de slachtoffers van de natuurrampen die Indonesië en ook de Filipijnen enige tijd terug teisterden. In zijn voorlaatste duel als Ajacied droeg Christian Poulsen de aanvoerdersband. Ajax speelde met rouwbanden ter nagedachtenis voor de slachtoffers van de natuurrampen die Indonesië en ook de Filipijnen enige tijd terug teisterden.
De Ajacieden vieren een van de drie treffers tegen Persija Jakarta. De Ajacieden vieren een van de drie treffers tegen Persija Jakarta.
Lesly de Sa in een rush richting het doel van Persija. Lesly de Sa in een rush richting het doel van Persija.
Ruben Ligeon was na rust de vervanger van Ricardo van Rhijn. Ruben Ligeon was na rust de vervanger van Ricardo van Rhijn.