Menu
Ajax besluit het voetbaljaar 2005 met lastig uitduel tegen Heerenveen

Ajax besluit het voetbaljaar 2005 met lastig uitduel tegen Heerenveen

Ajax besluit vrijdagavond de eerste helft van het seizoen 2004-2005 met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Op voorhand zullen de acties en daden van één speler met een vergrootglas worden gevolgd. De naam Klaas Jan Huntelaar beheerst al enige tijd de sportkolommen. De huidige topscorer van Nederland verruilt 'zijn' Heerenveen na de winterstop voor Ajax.

De daden van de kleine Friese spits zijn dit seizoen groots te noemen. Zo nam de ex-speler van De Graafschap, PSV en AGOVV Apeldoorn met zijn zestien treffers bijna de helft van de totale Friese productie (34 goals) voor zijn rekening. Omdat tot nu toe 17 wedstrijden zijn gespeeld, loopt Huntelaar dus vrijwel één-op-één. Een moyenne waarop ook Ajax-spits Angelos Charisteas overigens trots kan bogen. De Griek maakte in de acht wedstrijden die hij tot nu toe speelde zeven doelpunten.
Beide spitsen lieten afgelopen week, in de zeventiende speelronde van de Eredivisie, nog van zich spreken met goals. Zowel Charisteas (tegen FC Groningen) als Huntelaar (tegen RKC Waalwijk) scoorde in de midweeks gespeelde duels tweemaal. Huntelaar hielp sc Heerenveen daarmee naast de Waalwijkers. De Ajacied had met zijn twee goals een belangrijk aandeel in de Amsterdamse zege op de Groningers.
Heerenveen toonde in Waalwijk vechtlust en veerkracht door een 2-0 achterstand ongedaan te maken. Dat Huntelaar zijn ploeg met twee treffers een belangrijke dienst bewees, kan niemand hebben verbaasd.
Gesterkt door de 3-2 zege van afgelopen dinsdag, zet Ajax de reeks goede resultaten voort. De Amsterdammers zijn inmiddels vier wedstrijden ongeslagen. RKC Waalwijk, Vitesse, NAC én FC Groningen werden allemaal overwonnen. Na een povere start zijn de Ajacieden opgerukt naar de vierde plaats op de ranglijst. De formatie van trainer Gert Jan Verbeek bezet de zevende plek. De onderlinge afstand bedraagt vier punten.
Pikant genoeg treffen Ajax én sc Heerenveen elkaar dit seizoen nog een keer. In de kwartfinale van het toernooi om de Gatorade Cup, staan beide ploegen op 2 februari nogmaals tegenover elkaar. Opnieuw dient het Abe Lenstra Stadion als decor.
De naar de grootste Friese held vernoemde voetbaltempel is dit seizoen een lastig te veroveren bastion gebleken. Slechts PSV (2-3) en Heracles Almelo (1-2) vertrokken met drie punten uit Heerenveen. De Friezen boekten onder meer doelpuntrijke zeges op Roda JC (5-4) en FC Groningen (4-0). Ajax heeft het de laatste jaren al opvallend lastig in Friesland. De laatste uitoverwinning op Heerenveen dateert uit het seizoen 2002-2003: 0-3. Dat de Friese club ook Europees zijn mannetje staat, bewijst het feit dat Heerenveen overwintert in het toernooi om de UEFA Cup. In februari wacht een dubbele ontmoeting met het Roemeense Steaua Boekarest. Het moge duidelijk zijn: sc Heerenveen laat nationaal en internationaal van zich spreken. Vaak mét spits KJH in een hoofdrol.
Tijdens de laatste editie van Ajax – Heerenveen kwam de puntaanvaller trouwens niet tot scoren. Omdat geen enkele speler die avond doel trof, eindigde het duel in 0-0.

Heerenveen - Ajax, de laatste vijf seizoenen:

2004-2005: 2-1
2003-2004: 4-1
2002-2003: 0-3
2001-2002: 5-1
2000-2001: 2-2