Menu
Ajax besluit kampioensjaar in stijl

Ajax besluit kampioensjaar in stijl

Landskampioen Ajax heeft het seizoen 2011 - 2012 zondag afgesloten met een 1-3 overwinning op Vitesse. De zege in de Arnhemse Gelredome was de veertiende overwinning op rij voor de Ajacieden van Frank de Boer. De ongeslagen reeks wordt dus 'gewoon' in het nieuwe seizoen voortgezet.

Na een halve week vol kampioensfeestjes en huldigingen mochten de Ajacieden de champagne uit de benen lopen tegen Vitesse. Het bleek in de laatste competitieronde aanvankelijk geen simpele opgave. Na een povere eerste helft, waarin Vitesse de meeste en vooral beste kansen kreeg, legde Ajax na rust alsnog het fundament voor de zege.

Dat het voor rust bleef bij een Arnhemse treffer (Nicky Hofs rondde een fraaie aanname knap af) was ook te danken aan Jasper Cillessen. De vervanger van Kenneth Vermeer toonde zich met enkele reddingen een goede stand-in van vaste eerste keus Vermeer. Vooral de reddingen op inzetten van Chanturia en Hofs mochten er zijn. Ex-Ajacied Jan-Arie van der Heijden had eerder al op de lat geschoten. Vitesse plaatste zich afgelopen week voor de play-offs voor deelname aan de Europa League.

Vertonghen viert feest met de 1.200 supporters in het bezoekersvak. Vertonghen viert feest met de 1.200 supporters in het bezoekersvak.

Uit een spaarzame Ajax-aanval voor rust tekende Dmitry Bulykin voor de gelijkmaker: 1-1. De Russische spits kopte knap raak op een voorzet van Ismaïl Aissati. Met Cillessen en Bulykin, plus André Ooijer en Eyong Enoh, zijn de spelers genoemd die in het laatste duel bij mochten dragen aan een goede afsluiting van het seizoen. Ooijer werd bovendien een passend afscheid gegund in zijn laatste wedstrijd als prof. Vermeer, Vurnon Anita en Toby Alderweireld - normaal basiskrachten in de kampioensploeg van De Boer - kregen allemaal rust en keken vanaf de bank toe. Christian Eriksen, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson bekeken het duel vanaf de tribune.

,,Na zo’n week als de afgelopen week is het afwachten hoe de ploeg reageert’’, keek Frank de Boer terug op het treffen met Vitesse. De Ajacied was ontevreden over wat zijn ploeg voor rust liet zien, maar was een stuk contenter met het Ajax-spel in de tweede helft. ,,Toen controleerden we wel en speelden we wel goed en kampioenswaardig voetbal.’’

In de opvallende samenstelling zetten de Amsterdammers de puntjes na de rust alsnog op de i. Vitesse werd (iets) meer in het defensief gedrukt, al bleef het oppassen bij uitbraken van de zwart-gele thuisbrigade. Nadat de Ajacied geen klagen hadden bij het schot van Renato Ibarra (op de lat) tikte uitgerekend André Ooijer de bal van dichtbij voorbij Piet Velthuizen. Dat juíst de afzwaaiende nestor in de Ajax-selectie scoorde in zijn afscheidswedstrijd gaf Ajax’ 1-2 een extra mooie lading mee. Het was, na zijn intikker in het knotsgekke uitduel bij FC Utrecht (6-4), Ooijers tweede doelpunt van dit seizoen.

De Ajacieden in de dug-out, in het met 1.200 man uitverkochte bezoekersvak en Ooijers familie op de tribune klapten de handen al helemaal blauw toen De Boer zijn speler vlak voor tijd een publiekswissel gunde. Het afscheid van de oud-international had alle kenmerken van een jongensboekverhaal. Ooijer ontving voor de wedstrijd al een kleurig boeket van Vitesse mét de bijbehorende omhelzingen van trainer John van den Brom en zijn assistent-trainer Stanley Menzo. De Vitessenaren van Van den Brom ontvingen de Ajacieden van De Boer bij hun opkomst op het veld met een heuse erehaag.

Met Jan Vertonghen was het opnieuw een verdediger die Ajax aan een treffer hielp. Met een vertrek van de Belg wordt sterk rekening gehouden en als het zo ver komt dan tekende ook Vertonghen voor een prachtig slotakkoord. De Ajax-aanvoerder schoot tien minuten voor tijd raak uit een vrijetrap. Vertonghen bepaalde daarmee de laatste uitslag van het kampioensjaar ’11-’12 op 1-3.

,,Mooi dat Ooijer in zijn laatste wedstrijd scoort. Afsluiten met een doelpunt en een overwinning; het sprookje kan niet mooier na zo’n carrière,’’ besloot De Boer. Dat de Ajax-trainer een persoonlijk record verloor aan Vertonghen deerde De Boer niet. Ooit tekende De Boer als verdediger hoogstpersoonlijk voor negen treffers in de Eredivisie. Vertonghen bereikte tegen Vitesse de mijlpaal van tien treffers in een seizoen. Het totaal maakt hem nu tot de meest scorende verdediger ooit in de Eredivisie. ,,Jan wilde vooraf al heel graag mijn record verbreken. Als het record toch verbroken moet worden is het mooi als dat zo’n goede speler als Jan lukt. Net als dat het leuk is dat we een van de minst gepasseerde achterhoedes hebben, terwijl we dit seizoen zelf de meeste goals hebben gemaakt.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Vitesse - Ajax en de reacties van Frank de Boer, André Ooijer en meer Ajacieden na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jasper Cillessen mocht de laatste wedstrijd van het seizoen keepen. Jasper Cillessen mocht de laatste wedstrijd van het seizoen keepen.
Daley Blind in duel met Vitesse-speler Ibarra. Daley Blind in duel met Vitesse-speler Ibarra.
Dmitry Bulykin tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker. Dmitry Bulykin tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker.
Christian Eriksen ontbrak wegens liesklachten. Hij bekeek het duel vanaf de tribune. Christian Eriksen ontbrak wegens liesklachten. Hij bekeek het duel vanaf de tribune.
Jan Vertonghen op jacht naar zijn tiende competitiegoal van het seizoen. Jan Vertonghen op jacht naar zijn tiende competitiegoal van het seizoen.
Nicolás Lodeiro loste Dmitry Bulykin na een uur af. Nicolás Lodeiro loste Dmitry Bulykin na een uur af.
André Ooijer bekroonde zijn laatste wedstrijd met een goal. André Ooijer bekroonde zijn laatste wedstrijd met een goal.
Ismaïl Aissati in actie tegen zijn oude club. Ismaïl Aissati in actie tegen zijn oude club.
Gregory van der Wiel speelde dit seizoen 19 duels in de Eredivisie. Gregory van der Wiel speelde dit seizoen 19 duels in de Eredivisie.
Vreugde bij Vertonghen na zijn goal. Vreugde bij Vertonghen na zijn goal.
Het bezoekersvak viert feest. Liefst 1.200 Ajax-fans waren in Arnhem aanwezig. Het bezoekersvak viert feest. Liefst 1.200 Ajax-fans waren in Arnhem aanwezig.
André Ooijer kreeg kort voor tijd een publiekswissel. André Ooijer kreeg kort voor tijd een publiekswissel.
Na afloop bedankte Ooijer de meegereisde fans. Na afloop bedankte Ooijer de meegereisde fans.
Jan Vertonghen gaf zijn shirt aan het bezoekersvak. Jan Vertonghen gaf zijn shirt aan het bezoekersvak.
Deze fan is de gelukkige eigenaar van het shirt. Deze fan is de gelukkige eigenaar van het shirt.
Het kampioensjaar zit erop! Het kampioensjaar zit erop!