Menu
Ajax besluit kampioensjaar met remise

Ajax besluit kampioensjaar met remise

Het seizoen zit erop. Op weg naar de welverdiende vakantie besloten de Ajacieden van Frank de Boer hun laatste oefenduel van de Ajax Indonesia Tour 2014 met een gelijkspel. In het sfeervolle Stadion Jalak Harupat hield Persib Bandung de gasten op 1-1. Christian Poulsen speelde zijn laatste wedstrijd als Ajacied.

De Ajacieden verruilden mondain Jakarta woensdag een dag lang voor miljoenenregio Bandung. De ontvangst was ook in Bandung, door de Ajacieden bereikt na een drie uur durende busreis, allerhartelijkst te noemen. Overal lachende gezichten en zwaaiende Indonesiërs. De Ajacieden oogsten bij hun entree in het Stadion Jalak Harupat zelfs amicaal applaus. Het bleek de opmaat naar een allerminst saaie laatste voetbalavond in het kampioensjaar 2013 – 2014. De oefenwedstrijd tegen Persib Bandung was er ook een met een klein beetje weemoedigheid. Christian Poulsen maakte in Bandung zijn laatste minuten als Ajacied. De Deen verlaat Ajax na twee mooie jaren.

Tegenover de afzwaaiende routinier stonden net als in de eerste oefenwedstrijd tegen Persija weer aanstormende talenten voor wie het voetbalavontuur nog maar net is begonnen. Mickey van der Hart mocht zich bewijzen onder lat. Het keeperstalent vond onder meer Kenny Tete (links) en Ruben Ligeon (rechts) als vleugelbacks voor zich. Riechedly Bazoer was de pas 17-jarige Benjamin op het middenveld, terwijl aanvallend Sheraldo Becker zijn trainer mocht overtuigen als rechtsbuiten.

De Ajacieden slaagden er in het allerlaatste optreden van ’13 – ’14 maar deels in te overtuigen. De beginfase verliep nog crescendo met een piekfijne kans voor spits Siem de Jong. De aanvoerder werd op maat bediend door Becker, maar miste. Stefano Denswil was een klein kwartier later wél trefzeker. De centrale verdediger kopte een corner van Lerin Duarte hard en zuiver voorbij Made Wirawan: 1-1. Ajax leek met de vroege voorsprong comfortabel te zitten, maar het was een minuut later al waken voor een tegenstoot. Djibril Coulibaly vond afrondend Van der Hart op zijn weg. Het bleef niet bij deze speldenprik alleen.

De Ajacieden vieren de treffer van Stefano Denswil. Het was, naar later bleek, Ajax' laatste doelpunt van dit seizoen. De Ajacieden vieren de treffer van Stefano Denswil. Het was, naar later bleek, Ajax' laatste doelpunt van dit seizoen.

Duarte had zijn ploeg voor de rust aan een verlossende tweede treffer kunnen helpen. De middenvelder, later in de wedstrijd ook spelend als vleugelspits, mikte zijn vrijetrap naast. Ook koppend lukte het Duarte niet om toe te slaan. Alle gemiste kansen kwamen de Ajacieden duur te staan. Kort voor rust bracht Maxan Konate het dolenthousiaste thuispubliek pas echt in extase. Na een lange rush troefde hij eerst Ruben Ligeon af (de rechtsback moest zijn achtervolging bekopen met een blessure), waarna ook Van der Hart de uithaal niet meer kon keren. De treffer werd door alles en iedereen met een blauw Persib-clubhart gevierd alsof zojuist een hoofdprijs was binnengehaald. Zelfs bij een tegentreffer was de Indische beleving hartverwarmend om te aanschouwen.

Frank de Boer bracht direct na rust twee verse nieuwe krachten in. Een deel van de spelers dat bleef staan, betrok een nieuwe positie. Thulani Serero was de vervanger van Siem de Jong. Poulsen nam op zijn afscheidstournee de aanvoerdersband over. Jairo Riedewald verving de geblesseerde Ligeon. De Ajacieden ontsnapten bij een handvol gevaarlijke uitvallen en kansen aan een nieuwe tegentreffer, maar leken de rust en het overzicht in het laatste half uur iets te hervinden. Voor de ‘Vikings’, geuzennaam van spelers en fans van Persib, maakte het weinig uit. De fans van de thuisclub bleven onverminderd hard en gepassioneerd zingen, klappen en daarmee hun ploeg onvoorwaardelijk en positief steunen. Het voorzag de hardwerkende spelers van de thuisploeg van de energie om vooral door te zetten. Persib wisselde zwakke en slordige momenten af met een onuitputtelijke dosis vechtlust. De Vikings op het veld werden bijna letterlijk vooruit geschreeuwd door de Vikings daar omheen.

Ajax als geheel en Van der Hart in het bijzonder moesten ook in de slotfase alle zeilen bijzetten om een tweede tegengoal te voorkomen. Een woeste uithaal van Ahmad Jufrianto werd knap gekeerd door de alerte keeper. Zo werd last minute nog een nederlaag afgewend. Het Ajax-seizoen van het 33ste landskampioenschap in de clubgeschiedenis, werd afgesloten met een zwaarbevochten gelijkspel. Een afscheid met een nederlaag was extra zuur geweest voor Christian Poulsen. Na het danken van de Ajax-fans in het stadion, waarbij hij ook zijn laatste shirt in het publiek wierp, verdween Poulsen in de catacomben.

,,Persib speelde met een idee, meer dan bijvoorbeeld Persija dat deed in onze eerste wedstrijd. Ik moet ze daarmee complimenteren’’, sprak Frank de Boer tijdens zijn laatste ruang konfrasi pers (persconferentie) van de Ajax Indonesia Tour 2014. ,,Persib creëerde ook meer kansen en speelde het soms aardig uit. Persib liet zien dat hier een boel potentie is op voetbalgebied. Dat is een mooie uitdaging voor de toekomst. Gezien de wedstrijd is 1-1 uiteindelijk een nice resultaat.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Ninesport

De Ajacieden betreden het veld voor het laatst in 2013 - 2014. De Ajacieden betreden het veld voor het laatst in 2013 - 2014.
Aanvoerder Siem de Jong begon als spits. Aanvoerder Siem de Jong begon als spits.
Sheraldo Becker stichtte gevaar vanaf de flanken. Sheraldo Becker stichtte gevaar vanaf de flanken.
De Ajax-bank in het sfeervolle Stadion Jalak Harupat. De Ajax-bank in het sfeervolle Stadion Jalak Harupat.
Mickey van der Hart was Ajax' doelverdediger in Bandung. Mickey van der Hart was Ajax' doelverdediger in Bandung.
Centrale verdediger Mike van der Hoorn in een offensieve actie. Centrale verdediger Mike van der Hoorn in een offensieve actie.
De eindstand op het scorebord van Persib. De eindstand op het scorebord van Persib.
De spelers danken de Ajax-fans in Bandung. Christian Poulsen wordt expliciet bedankt op een metersgroot spandoek. De spelers danken de Ajax-fans in Bandung. Christian Poulsen wordt expliciet bedankt op een metersgroot spandoek.