Menu
Ajax besluit laatste thuisduel met zege

Ajax besluit laatste thuisduel met zege

Ajax heeft de laatste thuiswedstrijd van 2012 gewonnen van FC Groningen. In de Amsterdam ArenA ontrolde zich een schouwspel dat bij vlagen boeide en de winterse koude nauwelijks verdreef. Treffers van Derk Boerrigter en Lasse Schöne plus het debuut van Lucas Andersen waren spaarzame hoogtepunten.

De laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar begon met een indrukwekkende minuut stilte. Er werd respectvol stilgestaan bij de tragedie rondom het overlijden van Buitenboys-grensrechter Richard Nieuwenhuizen. ‘Zonder respect geen voetbal’, was een tekst op de boarding rondom het speelveld. De boodschap op boarding, maar vooral de persoonlijke tekst richting Nieuwenhuizen (met daarbij ook een portret van het slachtoffer van zinloos geweld) gaven het eerbetoon extra impact. Daarbij droegen de spelers en het arbitrale trio rouwbanden. In de Amsterdam ArenA en op vele andere voetbalvelden werd dit weekend nog maar eens benadrukt dat tolerantie en respect basiselementen horen te zijn binnen en buiten de krijtlijnen. Voor agressie mag geen plaats zijn.

Eenmaal terug in de nuchtere realiteit van Ajax – FC Groningen was Lasse Schöne de vervanger van de geblesseerde Christian Poulsen. De oudste Deen in de Ajax-selectie staat twee weken aan de kant nadat hij midweeks tegen Real Madrid een hamstringblessure opliep. De Ajacieden verloren weliswaar in Madrid, maar leverden wel knap werk door - als enige Nederlandse club dit voetbaljaar – te overwinteren in Europa. De Amsterdammers vervolgen het seizoen in 2013 in de Europa League.

Ondanks de knappe derde plek in poule D van de Champions League, slaagden de Ajacieden er slechts af en toe in te imponeren. Het tempo lag steevast (te) laag, terwijl ook de passsing vaak slordig was. De Groningers mochten na een klein kwartier spelen niet klagen over een beslissing van scheidsrechter Richard Liesveld. Virgil van Dijk kreeg ‘slechts’ geel nadat hij Derk Boerrigter in volle vaart haakte binnen de Groningse zestien. Liesveld kon niets anders dan Ajax een penalty geven, maar had Van Dijk daarbij ook makkelijk met rood weg kunnen sturen.

Christian Eriksen in duel met Virgil van Dijk. Christian Eriksen in duel met Virgil van Dijk.

Siem de Jong slaagde er niet in het buitenkansje te verzilveren. De Ajax-captain schoot slap in en zag zijn penalty gestopt door Luciano da Silva. In de rebound mikte De Jong ruim over. Ajax bleef het Groningse doel wel opzoeken. Twee minuten na zijn misser vanaf elf meter kopte De Jong nipt naast. Een schot van rechtsbuiten Boerrigter zeilde over het doel van de Groningse Braziliaan Luciano. Van Dijk speelde na een half uur opnieuw een dubieuze rol toen hij een voorzet vanaf links van Daley Blind totaal verkeerde raakte. De onbedoelde doelpoging eindigde óp het dak van het Groningse doel.

Ondanks het weinig overtuigende Amsterdamse spel kon er in de laatste thuiswedstrijd van 2012 voor rust toch een Ajax-treffer worden gevierd. Boerrigter knalde kort voor rust hard raak: 1-0. Het voorwerk van Blind (voorzet) en spits Danny Hoesen (afleggen) verdienden zeker ook een eervolle vermelding.

Waar het venijn voor rust lang op zich liet wachten, was het na de pauze wél snel raak. Ricardo van Rhijn mikte zijn kanonskogel op de lat en leidde de 2-0 daarmee indirect in. In de rebound van de pegel van de rechtsback werd De Jong door Kees Kwakman licht vastgehouden. Liesveld floot opnieuw voor een penalty. Lasse Schöne deed wat De Jong eerder naliet: scoren vanaf de strafschopstip: 2-0.

Eriksen had een eervolle vermelding kunnen verdienen als hij de crosspass van Toby Alderweireld na een prima aanname wél in het Groningse doel had gelobt. De boogbal van de middenvelder eindigde achter in plaats van in het doel. De naam van Lucas Andersen staat na het duel met FC Groningen wel blijvend in de wedstrijdkarakteristieken vermeld. De Deen maakte in de 79e minuut zijn officiële Ajax-debuut als vervanger van Danny Hoesen. Andersen had zijn debuutwedstrijd met een treffer van een gouden randje kunnen voorzien. De Ajacied mikte zijn inzet helaas op de paal. De entree en scoringskans van Andersen waren in de slotfase spaarzame hoogtepunten op een verder winters koude voetbalavond.

,,We hebben het in het verleden wel vaker moeilijk gehad na een Europees duel'', keek Frank de Boer terug tijdens de personferentie. ,,We hebben het aardig gedaan, al waren we niet op ons allerbest. Vooral voor rust maakten we te vaak verkeerde keuzes. Maar bleven we wel voetballen. De spelers verdienen een compliment. Als je na twee zware wedstrijden, tegen PSV en Real Madrid zó domineert is dat knap. Al wil je wel meer zien.''

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – FC Groningen en de reacties na afloop van Frank de Boer, Derk Boerrigter, Lasse Schöne en Lucas Andersen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Voorafgaande aan het duel werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Richard Nieuwenhuizen. Voorafgaande aan het duel werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Richard Nieuwenhuizen.
Ook op de tribune werd geprotesteerd tegen het geweld. Ook op de tribune werd geprotesteerd tegen het geweld.
Van Dijk loopt Boerrigter onderuit en Ajax krijgt een strafschop. Van Dijk loopt Boerrigter onderuit en Ajax krijgt een strafschop.
Frank de Boer probeert z'n team bij te sturen. Frank de Boer probeert z'n team bij te sturen.
Vreugde bij Boerrigter na de 1-0. Vreugde bij Boerrigter na de 1-0.
Lasse Schöne tekende uit een penalty voor de 2-0. Lasse Schöne tekende uit een penalty voor de 2-0.
Frank de Boer begeleidt Lucas Andersen vaderlijk richting zijn debuut. Frank de Boer begeleidt Lucas Andersen vaderlijk richting zijn debuut.
De Deense debutant was niet veel later dicht bij een treffer; Andersen raakte helaas de paal. De Deense debutant was niet veel later dicht bij een treffer; Andersen raakte helaas de paal.
Viktor Fischer was bij vlagen ongrijpbaar voor een overtal Groningers. Viktor Fischer was bij vlagen ongrijpbaar voor een overtal Groningers.
Boerrigter werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd. Boerrigter werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.