Menu
Ajax besluit 'middag NEC' met gulle lach

Ajax besluit 'middag NEC' met gulle lach

Na een doelpuntloze eerste helft raakten de Ajacieden pas echt op stoom in de tweede helft van het treffen bij NEC. Na treffers van Miralem Sulejmani (2x) en Davy Klaassen verlieten de Ajacieden Nijmegen met een brede lach. NEC werd met 0-3 geklopt.

Zaterdagavond maakte PSV al overtuigend korte metten met FC Groningen (6-1). AZ opende de veertiende speelronde in de Eredivisie vrijdag met een 2-0 zege op FC Utrecht. Om de achterstand op de titelconcurrenten niet nóg verder op te laten lopen, wisten de Ajacieden wat werd gevraagd in het McDos Goffertstadion. Vooral ook na de teleurstellende 2-2 van het vorige weekeinde, uit de thuiswedstrijd in de ArenA tegen NAC Breda. Puntenverlies is deze dagen not done voor de Amsterdammers.

Onder de elf startende Ajacieden bevond zich ook Ruben Ligeon. De rechtsback verving de licht geblesseerde (en rust gegunde) Gregory van der Wiel. Nicolás Lodeiro was opnieuw de spits van dienst, terwijl linksbuiten Lorenzo Ebecilio de geblesseerde Derk Boerrigter verving. Het waren de opvallendste Ajax-namen in de ploeg van trainer Frank de Boer. De Ajax-trainer hoefde zijn ploeg na het midweekse treffen met Olympique Lyon (0-0) niet verder aan te passen.

In een weinig van spectaculaire eerste helft kreeg youngster Ligeon volop gelegenheid zich te laten zien. De rechterverdediger greep de kansen om mee ten aanval te gaan en stond uiteraard ook defensief zijn mannetje. De Ajacied die eerder dit seizoen al debuteerde tegen AZ trof het eerste bedrijf bovendien twee verschillende directe tegenstander. Oud-Ajacied John Goossens hield het tot zijn blessure 25 minuten vol. Leroy George was de volgende aanvaller die Ligeon mocht bestrijden.

Davy Klaassen was een minuut na zijn invalbeurt trefzeker. Davy Klaassen was een minuut na zijn invalbeurt trefzeker.

Ajax had in Nijmegen het geluk dat een vroege achterstand werd voorkomen. Op aangeven van de – toen nog fitte - Goossens had Nick van der Velden veel te veel (beslissings)tijd nodig om de bal in het Ajax-doel te werken. Het was na acht minuten de eerste échte kans van de wedstrijd. Lodeiro deed een stiefkwartiertje later (op aangeven van Ligeon) iets terug, maar de verraderlijke schuiver ging naast. Ook Theo Janssen mengde zich in het kansenspel. Vijf minuten voor de pauze werd zijn schot naast getikt door doelman Gabor Babos. Voor het gewenste goede resultaat, en dus doelpunten, waren de Ajacieden aangewezen op de tweede helft.

,,Je weet na een Europees duel dat NEC al minstens een week bezig is met deze wedstrijd’’, keek Frank de Boer na afloop terug. ,,In de beginfase toonden wij ook niet dé gevraagde scherpte. Er lag vooral in de omschakeling veel ruimte om NEC pijn te doen. Uiteindelijk kregen we wel meer grip maar bleven we slordig in de omschakeling. Ik heb in de rust aangegeven dat vooral onze voorste vijf daar zorgvuldiger mee om moesten gaan.’’

De openingstreffer liet na de pauze niet lang op zich wachten. Na een passje van Janssen en een inzet van de opgekomen Anita kon Miralem Sulejmani van dichtbij intikken. Ajax had daarbij over geluk niet te klagen. Dat de inzet van Anita door Rens van Eijden werd aangeraakt, waarna afronden voor de 0-1 een koud kunstje was, mocht de pret en opluchting niet drukken. Buiten de geluksfactor om was de Amsterdamse voorsprong gewoon verdiend.

Kort nadat Ismaïl Aissati als vervanger van Ebecilio zijn rentree had gemaakt in Ajax 1, maakte Vermeer opnieuw kennis met de ongeluksfactor. Na een frontale botsing met Kevin Convoy moest de doelman geblesseerd van het veld. Jasper Cillessen – begin dit seizoen nog doelman van NEC – was de vervanger van Vermeer, die weinig meer voelde in zijn been. De schade bij Vermeer, zo bleek kort na afloop, is gelukkig beperkt. ,,Hij staat er waarschijnlijk gewoon weer tegen Excelsior’’, wist De Boer.

In het slotkwartier namen de Amsterdammers overtuigend afstand van de Nijmegenaren. Na 78 minuten vond Sulejmani de bal ditmaal via Ibrahim voor zijn kicksen, waarna afronden opnieuw simpel bleek: 0-2. Invaller Davy Klaassen had vervolgens wel erg weinig tijd nodig om zijn invalbeurt te bekronen met een treffer. De spits stond nog geen minuut in het veld, of hij bepaalde de eindstand op 0-3.

De wijze waarop Klaassen, op subtiel aangeven van Eriksen, afrondde verraadde zijn klasse. De A-junior nam aan, toonde een aangeboren rust door zich niet te laten beïnvloeden door de verdedigers om zich heen, en rondde bekwaam. Klaassen voorzag zijn competitiedebuut van een gouden randje. ,,Hartstikke leuk als je in jouw competitiedebuut direct scoort uit een eerste balcontact’’, besloot De Boer. ,,Een mooi moment voor Davy. Uiteindelijk hebben we vandaag ook terecht gewonnen.’’ Zo eindigde de voetbalmiddag voor alle Ajacieden, maar voor Klaassen toch in het bijzonder, met een gulle lach.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van NEC – Ajax en de reacties na afloop. Maandag ook op Ajax TV: De Wedstrijd van … Ruben Ligeon.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ismäil Aissati zat zondag voor het eerst dit seizoen op de bank bij Ajax 1. Ismäil Aissati zat zondag voor het eerst dit seizoen op de bank bij Ajax 1.
Vurnon Anita opent het vuur op doelman Babos. Vurnon Anita opent het vuur op doelman Babos.
Theo Janssen neemt een vrije trap. Theo Janssen neemt een vrije trap.
Kenneth Vermeer maakte enkele fraaie reddingen... Kenneth Vermeer maakte enkele fraaie reddingen...
...de wedstrijd echter uitspelen ging niet. Hij werd vervangen door Jasper Cillessen. ...de wedstrijd echter uitspelen ging niet. Hij werd vervangen door Jasper Cillessen.
Nicolas Lodeiro stond tegen NEC opnieuw in de spitsenpositie. Nicolas Lodeiro stond tegen NEC opnieuw in de spitsenpositie.
Jan Vertonghen in Toby Alderweireld richten zich op de bal. Jan Vertonghen in Toby Alderweireld richten zich op de bal.
De Uruguayaanse Ajacied kwam niet tot scoren. De Uruguayaanse Ajacied kwam niet tot scoren.
Rechtsback Ruben Ligeon speelde een hele wedstrijd. Rechtsback Ruben Ligeon speelde een hele wedstrijd.
Aissati speelde sinds augustus 2010 weer in het eerste elftal. Aissati speelde sinds augustus 2010 weer in het eerste elftal.
Miralem Sulejmani wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Miralem Sulejmani wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten.
Cillessen betrad het veld van zijn oud-werkgever onder luid gejuich. Cillessen betrad het veld van zijn oud-werkgever onder luid gejuich.
Enorme ontlading bij Klaassen die de derde treffer voor zijn rekening neemt. Enorme ontlading bij Klaassen die de derde treffer voor zijn rekening neemt.