Menu
Ajax besluit rampweek in stijl

Ajax besluit rampweek in stijl

Ajax sloot een desastreus verlopen voetbalweek woensdag af met uitschakeling in het KNVB Bekertoernooi. Kort na de Europese eliminatie hield AZ de Ajacieden af van een plek in de KNVB Bekerfinale: 0-3. Ajax besloot daarmee een rampweek in stijl: kansen missend en opnieuw uitgeschakeld op een voetbalpodium.

Ajax-trainer Frank de Boer had zijn elftal flink gewijzigd, vergeleken met de laatst gespeelde duels in de Eredivisie en UEFA Europa League. Een half elftal – normaal gesproken – basisspelers nam bij de start van het bekerduel plaats op de bank. Mitchell Dijks bewandelde tegen AZ de omgekeerde weg als startende linksback. Danny Hoesen begon als spits, terwijl Thulani Serero het volle vertrouwen kreeg als linkshalf. Derk Boerrigter en Jody Lukoki startten als vleugelspitsen. Jasper Cillessen was uiteraard de startende doelman. De goalie neemt alle bekerduels voor zijn rekening. Dat Ajax zaterdag een competitietopper speelt bij FC Twente zal ook hebben meegespeeld toen De Boer zijn basisploeg componeerde.

Het ‘beker-Ajax’ vond een getergd AZ tegenover zich in de roerige, gepassioneerd meelevende Amsterdam ArenA. In het voor bekerbegrippen redelijk gevulde stadion was vooral de steun van VAK 410 en de F-Side hartverwarmend. De harde kern van Ajax-fans bleef de thuisploeg van begin tot eind steunen.

De Alkmaarders beleven een teleurstellend seizoen. AZ vertoeft, ver beneden zijn stand, slechts een handjevol punten boven de plek die aan het einde van de rit verplicht tot nacompetitievoetbal. De AZ’ers van Gertjan Verbeek hadden in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi ook weinig te verliezen. Sterker: een plek in de bekerfinale zou een bleek seizoen alsnog wat kleur geven. Ajax is volop verwikkeld in de titelstrijd, maar wil ook graag zijn negentiende beker veroveren. ,,De beker is een prijs die wij heel graag willen winnen’’, verwoordde eerder ook al De Boer Ajax’ bekeraspiraties.

Lasse Schöne deed in de zevende minuut een poging het treffen te doen ontbranden. De Deen zette AZ-captain Nick Viergever knap weg met een schijnbeweging, waarna doelman Esteban het venijnige schot nét kon pakken. Twee minuten later volgde een moment dat deed terugdenken aan het laatste thuisduel met ADO Den Haag. Zondag werd een zuivere goal over het hoofd gezien door de arbitrage, ditmaal bleef een handsbal van Viergever onbestraft. AZ ontkwam daarmee aan een penaltystraf.

Ajax werd woensdag door AZ uitgeschakeld in het KNVB Bekertoernooi. Ajax werd woensdag door AZ uitgeschakeld in het KNVB Bekertoernooi.

Ajax had op zijn beurt zelf alle geluk toen Adam Maher de bal in kansrijke positie maar net naast het doel mikte. De Oranje-international had, zeker met zijn kwaliteiten, eigenlijk moeten scoren. De aanvalsgolven richting beide goals wisselden elkaar af. AZ kwam alweer fortuinlijk weg toen Niklas Moisander de vrije trap van Schöne verlengde tot op de paal. Omdat ook een schot van Serero voorlangs zeilde, bleef de eerste helft doelpuntloos. Na een periode waarin de Ajacieden moeizaam tot scoren kwamen, was dat geen verrassing. Eerlijkheidshalve had Ajax halverwege de Noord-Hollandse derby wel een doelpunt verdiend.

Met de wetenschap dat PSV zich eerder op de avond al had geplaatst voor de KNVB Bekerfinale op donderdag 9 mei (0-3 zege op PEC Zwolle) bleef de provinciale derby lang onbeslist. Na een dik uur voetballen was het eigenlijk wel duidelijk dat het Ajax ontbrak aan finesse en zuiverheid. Hoofdzakelijk in de afronding. Hoesen, Lukoki en Serero kregen kansjes, maar werkten deze ruim naast of over. ‘Beker-Ajax’ leek vooral te snakken naar brille en doeltreffendheid.

Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer waren de invalkrachten die Ajax aan de ontbrekende elementen moesten helpen. De aanvallers uit IJsland en Denemarken vervingen Hoesen en Lukoki. Met Sigthórsson had Ajax eindelijk wel het gewenste aanspeelpunt voorin. Schöne was met een uithaal vanaf twintig meter dichtbij een treffer. Esteban voorkwam een openingsdoelpunt.

Koud twee minuten later was het voor AZ wel raak. Spits Jozy Altidore kopte van dichtbij raak, na een voorzet op maat vanaf de achterlijn van Maher. De Alkmaarse goal liet de gevoelstemperatuur in de toch al frisse ArenA nog enkele graden dalen. Nog geen week na de Europese uitschakeling door Steaua Boekarest hing plots nóg een eliminatie als een donkere wolk boven het Ajax-stadion.

Siem de Jong was Ajax’ laatste wissel, die moest zorgen voor een ommekeer in de wedstrijd. De Amsterdammers streden toen al een strijd tegen de Alkmaarders én de genadeloos doortikkende klok. In plaats van De Jong was het een andere invaller die een beslissend stempel op het bekerduel drukte. Vijf minuten na te zijn ingebracht zorgde Johann Berg Gudmundsson met een schuiver voor de fatale 0-2. De AZ’er werd diepgestuurd door Altidore, die voordat hij zijn pass verstuurde toch echt hands leek te maken. Altidore bepaalde de eindstand in de blessuretijd op 0-3.

,,Het zit de laatste tijd niet mee; we zitten even in de hoek waar de klappen vallen’’, blikte Frank de Boer naderhand teleurgesteld terug. Het sippe gezicht van de Ajax-trainer sprak boekdelen. ,,Ook in de tweede helft hebben we op 3, 4 momenten verzuimd toe te slaan. Dat zijn dure momenten. Extra zuur dat Altidore hands maakte, voorafgaand aan de 0-2. Daarvoor hebben we 74 minuten gedomineerd. Uiteindelijk heb je toch de ambitie om in alle competities mee te spelen.’’

Zo eindigde de bekeravond tegen AZ opnieuw in mineur. Ook afgelopen seizoen was AZ verantwoordelijk voor Ajax’ bekeruitschakeling. Ajax blijft moeizaam scoren en weet na een dramatisch verlopen week waarop het zich definitief moet richten: de strijd om het landskampioenschap. Die missie wordt zaterdag vervolgd in de Grolsch Veste tegen FC Twente.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - AZ en de reactie na afloop van Frank de Boer en Toby Alderweireld.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Danny Hoesen startte in de basis. Danny Hoesen startte in de basis.
Frank de Boer geeft zijn team instructies. Frank de Boer geeft zijn team instructies.
Esteban stopt een aanval van Ajax. Esteban stopt een aanval van Ajax.
Roy Beerens kopt richting Jasper Cillessen. Roy Beerens kopt richting Jasper Cillessen.
Mitchell Dijks begon als linksback en nam daarmee de plek over van Daley Blind. Mitchell Dijks begon als linksback en nam daarmee de plek over van Daley Blind.
Jody Lukoki in actie. Jody Lukoki in actie.
In de tweede helft incasseerde Ajax drie doelpunten. In de tweede helft incasseerde Ajax drie doelpunten.
Teleurgesteld lopen de spelers van het veld. Teleurgesteld lopen de spelers van het veld.