Menu
Ajax besluit schraal seizoen in stijl

Ajax besluit schraal seizoen in stijl

Alle slagen zijn geleverd, de voetbaljaargang 2014-2015 is voorbij. Ajax liet zich in de afsluitende competitieronde verrassen door het lang en breed gedegradeerde FC Dordrecht: 2-1. Een treffer van Ricky van Haaren werd Ajax in de blessuretijd fataal.

Ajax besloot het roerige seizoen 2014-2015 zondag in het Riwal Hoogwerkers Stadion. Op het kunstgras van FC Dordrecht liet Frank de Boer een aangepaste basisploeg beginnen aan de laatste competitieklus. De basisplek van Diederik Boer had de Ajax-trainer vrijdag al wereldkundig gemaakt. Hetzelfde gold voor de startende Kenny Tete. De rechtsback verdrong (opnieuw) zijn concurrent Ricardo van Rhijn uit de basis. De Boer beloonde de youngster ook voor zijn solide optreden in het thuisduel met Cambuur.

In De Boers basis sprongen verder vooral het defensieve duo Mike van der Hoorn-Jairo Riedewald plus de middenveldrol van Lasse Schöne in het oog. Captain Nicolai Boilesen keerde terug als linksback. Niklas Moisander, Kolbeinn Sigthórsson en Jasper Cillessen waren voor de laatste slag van ’14-’15 zelfs buiten de selectie gelaten. Het trio kon zodoende vervroegd genieten van een eerste vakantiedag. Moisander kan zich per direct richten op zijn nieuwe club Sampdoria. Reservedoelman Andre Onana mocht proeven aan het bankzitterschap.

Ajax bedankt de meegereisde supporters.. Ajax bedankt de meegereisde supporters..

Ajax beleefde een moeizame middag op de Dordtse kunstsprieten. Dordrecht kon zich ogenschijnlijk simpel meten met de uitgetreden landskampioen. De nummer laatst had zich duidelijk voorgenomen de Eredivisie met opgeheven hoofd te verlaten. De Zuid-Hollanders pompten zich nog een keer op voor een slotakkoord. Zonder dat Boer écht in de problemen werd gebracht, trokken voor rust ook de meeste aanvalsgolven richting het Ajax-doel. Ajax dwong wel enkele riante mogelijkheden af. Na acht minuten kopte Anwar El Ghazi de bal voorlangs het doel van Filip Kurto. Kort voor rust kopte Van der Hoorn de bal uit een corner rakelings over.

Ajax nam niet alleen afscheid van het seizoen 2014-2015. De Amsterdammers deden voorlopig voor het laatst het knusse stadion aan de Krommedijk aan. Voor FC Dordrecht bleef het nieuwste avontuur in de Eredivisie beperkt tot een enkel seizoen. Het is voor de Dordtenaren niet te hopen dat het opnieuw twintig jaar duurt voordat Ajax opnieuw tegenstander is in de competitie. Op 19 februari 1995 duelleerden de Ajacieden – met verdediger Frank de Boer in de gelederen – voor de een na laatste keer met de Dordtse trots. Het Ajax van Louis van Gaal won die dag met 1-3. De Boer behoorde tot de doelpuntenmakers. Ook Marc Overmars en Nwankwo Kanu sloegen die dag scorend toe.

In de tussentijd, op 29 oktober 2009, deden de Amsterdammers Dordrecht nog wel in bekerverband aan. Ook dat was een wedstrijd om snel te vergeten. Urby Emanuelson loodste Ajax uiteindelijk in de slotminuut van de verlenging met zijn bevrijdende 1-2 richting volgende bekerronde. De frivole linkspoot nam die avond de gehele doelpuntenproductie van Ajax voor zijn rekening. Met Dordrecht-trainer Jan Everse kon zondag tenslotte nog een Ajax-link worden gelegd. De opvolger van de eerder dit seizoen ontslagen Ernie Brandts droeg tussen 1977 en 1980 in 95 officiële duels het Ajax-shirt.

Spits Viktor Fischer bezorgde de gasten in de 57ste minuut wel een voorsprong. De Deen stuitte in eerste instantie op de ver uitgekomen goalie Kurto. Na een korte scrimmage schoof Fischer de bal alsnog in het Dordtse doel: 0-1. Het was direct ook de laatste actie van de aanvaller in ’14-’15. De Deen maakte het laatste half uur plaats voor Arek Milik. Tegelijkertijd werd Daley Sinkgraven ingeruild voor Thulani Serero.

Boer redde in de slotfase knap op een inzet van centrumspits Ricky van Haaren. Boer én Ajax hadden drie minuten later alle geluk toen de inzet van Giovanni Korte op de paal eindigde. De kansenmisserij typeerde Dordrecht dit seizoen. De club maakte in 33 Eredivisie-optredens slechts 22 goals. De schapenkoppen incasseerden tot aan de laatste speelronde maar liefst 75 tegentreffers. Dordrecht mag komend seizoen opnieuw beginnen in de Jupiler League.

Dordrecht schoot in de slotminuten van het seizoen alsnog uit zijn slof. Sean Klaiber voorzag het - voorlopig - laatste Dordtse optreden in de Eredivisie alsnog van een doeltreffende glans. De invaller schoot in de korte hoek raak: 1-1. Alleen al de achterwaartse sleep waarmee Joris van Overeem Klaiber in scoringspositie bracht, kon rekenen op open doekjes van het thuispubliek. Ajax kwam in het vervolg niet heel veel verder meer dan een kopbal op de lat via het hoofd van Van der Hoorn. Zo kon het gebeuren dat de Amsterdammers in de blessuretijd alsnog in de Dordtse valkuil tuimelden. Van Haaren kogelde de bal van grote afstand voorbij Boer: 2-1.

Klokslag 16:21 uur diende het even logische als uiterst pijnlijke gevolg zich onverbiddelijk aan. De eerste nederlaag in de Eredivisie tegen Dordrecht ooit was een feit, het eerste verlies op kunstgras ook. Ajax besloot het seizoen in stijl. Zonder prijzen en met een kater.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Grootste kans in de eerste helft was voor Anwar El Ghazi, hij kopte over op aangeven van Kishna. Grootste kans in de eerste helft was voor Anwar El Ghazi, hij kopte over op aangeven van Kishna.
Fans met een missie op de tribunes bij Dordrecht. Fans met een missie op de tribunes bij Dordrecht.
Kishna was de eerste helft een aantal keer dreigend. Kishna was de eerste helft een aantal keer dreigend.
Viktor Fischer legt aan voor zijn derde goal in twee wedstrijden. Viktor Fischer legt aan voor zijn derde goal in twee wedstrijden.
Felicitaties voor Fischer na de openingstreffer. Felicitaties voor Fischer na de openingstreffer.
Frank de Boer kan onmogelijk tevreden zijn met de afsluiter van seizoen 2014-2015. Frank de Boer kan onmogelijk tevreden zijn met de afsluiter van seizoen 2014-2015.
Lichtpuntje: Arek Milik maakte zijn rentree. Lichtpuntje: Arek Milik maakte zijn rentree.
FC Dordrecht had het beste eindschot zondagmiddag. Hier belandde de poging van Van Haaren nog op het dak van het doel, maar in blessuretijd was het wel raak. FC Dordrecht had het beste eindschot zondagmiddag. Hier belandde de poging van Van Haaren nog op het dak van het doel, maar in blessuretijd was het wel raak.

Teleurstelling bij Ajax na de vijfde nederlaag van het seizoen. Teleurstelling bij Ajax na de vijfde nederlaag van het seizoen.
Andre Onana zat zondag op de bank, omdat Jasper Cillessen al vrijaf kreeg van Frank de Boer. Andre Onana zat zondag op de bank, omdat Jasper Cillessen al vrijaf kreeg van Frank de Boer.