Menu
Ajax besluit seizoen in stijl

Ajax besluit seizoen in stijl

Ajax heeft het seizoen in stijl afgesloten. Gehuld in het nieuwste uittenue en met de kampioensschaal vers op zak wonnen de Ajacieden zondag met 0-2 van FC Groningen. Kolbeinn Sigthórsson en invaller Danny Hoesen verzorgden de doelpunten in de Euroborg. ,,We hebben het goed gedaan’’, concludeerde Frank de Boer tevreden.

De uitwedstrijd in de altijd sfeervolle Euroborg ging voor de gasten nergens meer om. Een week nadat de 32ste landstitel was veiliggesteld speelde Ajax alleen nog om de eer. Woensdag werd een korte, maar intensieve periode van feesten en welverdiend genieten feitelijk al afgesloten met de eerste training van de kersverse landskampioen. In Groningen was de ploeg van Frank de Boer het aan zijn stand verplicht om het kampioensjaar 2012-2013 in stijl af te sluiten. Wat kledingstijl betrof liepen de Ajacieden er in het Groningse al piekfijn gekleed bij. De Amsterdammers gaan traditioneel in de laatste (uit)wedstrijd van het seizoen gehuld in het nieuwste uitshirt.

De Boer koos ook in de laatste wedstrijd van het kampioensseizoen vooral voor vertrouwde namen in zijn basisploeg. Alleen de keuzes voor Jasper Cillessen, Ryan Babel en Derk Boerrigter waren opvallend te noemen. Cillessen incasseerde de beloning voor zijn belangrijke rol als tweede doelman. De vleugelflitsers Babel en Boerrigter werden net zo goed beloond voor dit seizoen bewezen diensten. Christian Poulsen verving op het middenveld de niet geheel wedstrijdfitte Lasse Schöne. Ook de basisplaats van de oudste Deen in de Ajax-selectie kon worden gezien als beloning. De Ajacieden waren vaak bankzitters, maar stonden er dit seizoen als een beroep op hen werd gedaan.

,,Het is na zo’n feestelijke week altijd afwachten hoe de groep anticipeert op zo’n laatste wedstrijd’’, blikte De Boer na afloop terug. We hebben geconcentreerd gespeeld. Het spel was bij vlagen aardig. We hebben het seizoen hiermee waardig afgesloten. Daar ben ik blij mee. Ik ben ook blij voor de 1100 meegereisde Ajax-fans die ons negentig minuten lang hebben gesteund vanuit het uitvak.’’

Kolbeinn Sigthórsson nam de vroege openingstreffer voor zijn rekening. Kolbeinn Sigthórsson nam de vroege openingstreffer voor zijn rekening.

Voor FC Groningen viel meer dan alleen eer te halen. De noorderlingen streden de laatste ronde nog om deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Een missie waarin ze uiteindelijk slaagden. Michael de Leeuw was in de openingsfase dicht bij de openingstreffer. Vlak voor Cillessen schoot de Groninger de bal over. Het moment was een wake-up call voor de gasten.

Het eerste Ajax-doelpunt liet vervolgens slechts vijf minuten op zich wachten. Kolbeinn Sigthórsson schoof de bal al in de achtste minuut simpel voorbij de keepende oud-Ajacied Marco Bizot. De IJslandse spits profiteerde daarbij dankbaar van een prachtige pass van Daley Blind. De linksback voltooide zondag op vertrouwde grond een perfect seizoen. Net als zijn ploegmaat Siem de Jong was ook Blind - door Ajax ooit een half seizoen verhuurd aan FC Groningen - in alle 34 Eredivisieduels present. Aanvoerder De Jong leverde die niet geringe prestatie zelfs 34 keer op rij als basisspeler. Blind was dit seizoen slechts twee keer invaller.

Ajax klaarde het laatste karwei relatief simpel. Met de invallers Thulani Serero (voor De Jong), Stefano Denswil (Niklas Moisander) en Danny Hoesen (Babel) kwamen de kampioenen na rust nauwelijks in de problemen. Frank en vrij spelend (duidelijk verlost van alle druk?) speelden de in zwart gestoken Ajacieden de bal soepeltjes rond. Hoesen voorzag het treffen van een fraaie toegift. De aanvaller stond slechts vier minuten in het veld toen hij een korte dribbel afsloot met een doeltreffend schot: 0-2. Uit de tweede Ajax-goal van de middag sprak pure spitsenklasse.

Zo kwam er zondagmiddag 16:16 uur een einde aan een kampioenwaardig Ajax-jaar. De Ajacieden besloten het seizoen in stijl en met een 0-2-zege. De focus kan nu alweer worden gericht op de opener van het nieuwe seizoen, de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ. Maar eerst (voetbal)vakantie!

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van FC Groningen - Ajax en de reacties na afloop van Frank de Boer, Toby Alderweireld en Danny Hoesen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Sympathiek gebaar van FC Groningen: een bloemetje voor kampioenstrainer en Coach van het Jaar Frank de Boer. Sympathiek gebaar van FC Groningen: een bloemetje voor kampioenstrainer en Coach van het Jaar Frank de Boer.
Opkomst van de Ajacieden in het nieuwe uittenue. Opkomst van de Ajacieden in het nieuwe uittenue.
Ajax kwam al in de achtste minuut op voorsprong dankzij een goal van Sigthórsson. Ajax kwam al in de achtste minuut op voorsprong dankzij een goal van Sigthórsson.
Vreugde bij de Ajacieden na de 0-1. Vreugde bij de Ajacieden na de 0-1.
Jasper Cillessen verdedigde het doel van Ajax in Groningen. Jasper Cillessen verdedigde het doel van Ajax in Groningen.
Derk Boerrigter kreeg ook een basisplaats van Frank de Boer. Derk Boerrigter kreeg ook een basisplaats van Frank de Boer.
Frank de Boer won afgelopen vrijdag de Rinus Michels Award. Frank de Boer won afgelopen vrijdag de Rinus Michels Award.
Aanvoerder Siem de Jong haalt uit. Aanvoerder Siem de Jong haalt uit.
Ryan Babel bedwingt al vliegend FC Groningen-goalie Marco Bizot. Ryan Babel bedwingt al vliegend FC Groningen-goalie Marco Bizot.
Stefano Denswil maakte als invaller kostbare én leerzame speeltijd. Stefano Denswil maakte als invaller kostbare én leerzame speeltijd.
Klus definitief geklaard! Hoesen (midden) ontvangt felicitaties van Denswil na zijn fraaie 0-2. Sigthórsson klapt ook voor zijn collega-doelpuntenmaker. Klus definitief geklaard! Hoesen (midden) ontvangt felicitaties van Denswil na zijn fraaie 0-2. Sigthórsson klapt ook voor zijn collega-doelpuntenmaker.
De Ajacieden danken de Ajacieden in het uitvak voor hun steun. Op naar een nieuw (kampioens)seizoen! De Ajacieden danken de Ajacieden in het uitvak voor hun steun. Op naar een nieuw (kampioens)seizoen!