Menu
Ajax besluit seizoen met zege op Hierden; talrijke Ajacieden zwaaien af

Ajax besluit seizoen met zege op Hierden; talrijke Ajacieden zwaaien af

Ajax oefende dinsdagavond op de Veluwe tegen v.v. Hierden. De uiteindelijke 1-10 overwinning viel later op de avond in het niet bij het afscheid van een aantal Ajacieden. Trainer Danny Blind, zijn assistenten Gerard van der Lem en Ruud Krol coachten hun laatste Ajax-duel vanaf de bank. Hans Vonk, Steven Pienaar, Yannis Anastasiou en Nourdin Boukhari maakten binnen de lijnen hun laatste minuten als Ajacied.

Het onvermijdelijke slot. Talrijke Ajax-carrières werden vanavond op Hierdense voetbalgrond afgesloten. Het onvermijdelijke einde aan jaren beslaande loopbanen van mannen die in meer of (iets) mindere mate uitgroeiden tot echte Ajacieden. Het oefenduel tegen Hierden kreeg daardoor een bijzondere - historische - lading, een vermelding waardig in de clubhistorie.

Onder de afscheidnemers ook doelman Hans Vonk. De Zuid-Afrikaan gaf zijn keeperhandschoenen na afloop weg aan een supporter. Symboliek in optima forma. Ook al verkast de betrouwbare doelman enerzijds naar een ver oord (Zuid-Afrika), Vonk blijft aan de andere kant ook heel dicht bij de club. Ajax wordt namelijk Ajax Cape Town. Nederland wordt ingeruild voor Zuid-Afrika. ,,Omdat ik naar Ajax Cape Town ga, heb ik niet echt het gevoel dat het nu is afgelopen'', lichtte Vonk het bijzondere ‘afscheid’ na de 1-10 overwinning toe. ,,Ik blijf aan de club verbonden.'' Vonk keepte weliswaar zijn laatste minuten in Amsterdamse dienst, de gewonnen bekerfinale tegen PSV en alles wat daar op volgde beschouwt de doelman als zijn echte laatste daden als Ajacied. ,,Ook al kon ik niet meespelen in de finale; als er een afscheid is geweest, was het die wedstrijd. De huldiging was fantastisch. Wedstrijden tegen amateurs, waarmee het seizoen wordt afgesloten, heb ik vaker meegemaakt. Bij sc Heerenveen deden we na het seizoen ook niet anders. Voor mij zijn deze wedstrijden eigenlijk niet zo leuk. Het enige bijzondere aan dit duel was dat het echt de laatste was.''

Nourdin Boukhari zoekt het in zijn nieuwe voetballeven dichter bij huis. De middenvelder is volgend seizoen te bewonderen in het tricot van het Franse Nantes. ,,Ik heb er alles aan gedaan om het goed af te sluiten'', stelde Boukhari, die zijn Ajax-jaren besloot met een treffer en de aanvoerdersband strak om de bovenarm. Olaf Lindenbergh startte als captain, maar werd gewisseld. ,,Nu eerst vakantie vieren en daarna: op naar Frankrijk!''

Het trainerstrio Blind, Krol en Van der Lem besloot het seizoen met een persoonlijke noot richtingen hun mannen. Naderhand, in de beslotenheid van het kleedlokaal, klonken persoonlijke woorden van de drie ras-Ajacieden.

Wie de zonnige en vriendschappelijke voetbalavond positief bezag, zal met tien treffers reppen van een gepast seizoenslot. Dat was het ook op Sportpark Mheenzicht, waar een opvallend reclamebord (Ajax Supporters Hierden) de onderlinge verbondenheid tussen beide clubs verried.

Voor rust (1-6) liet Ajax-linksbuiten Nicolae Mitea een hattrick noteren. Nadat spits William van den Hul de, naar later bleek, enige Hierdense treffer had gescoord, troffen ook Javier Martina (fraaie stiftbal) en Yannis Anastasiou doel. De Griek sierde zijn laatste Ajax-wedstrijd op met twee doelpunten. Na rust was het de beurt aan de invallers Rydell Poepon en Derk Boerrigter om te scoren. De 1-10 werd door een Hierdenaar in eigen doel gewerkt.

,,Moeilijk om mijn jaren bij Ajax nu echt af te sluiten’’, blikte ook Steven Pienaar met een mengeling van treurnis en trots terug op zijn laatste optreden in het Amsterdamse rood en wit. ,,Heel eerlijk gezegd had ik liever afscheid genomen in de ArenA. De komende vier weken staan in het teken van vakantie. Daar ben ik wel aan toe. Misschien ga ik die maand wel gebruiken om alle Ajax-jaren nog eens goed en rustig te overdenken.''