Menu
Ajax besluit trainingskamp met zege

Ajax besluit trainingskamp met zege

Het tweede oefenduel op Britse bodem leverde Ajax wél een overwinning op. In en tegen Sunderland was Klaas Jan Huntelaar de matchwinnaar: 0-1. Het trainingskamp in Wales en Engeland werd daarmee voorzien van een succesvol slot.

Klaas Jan Huntelaar en zijn teamgenoten zijn blij met de treffer van de spits. Klaas Jan Huntelaar en zijn teamgenoten zijn blij met de treffer van de spits.

Dario Cvitanich begon als schaduwspits aan het tweede oefenduel op Britse bodem. Twee dagen na het gelijkspel tegen Cardiff City (0-0) waren er meer opvallendheden en tactische experimenten in de opstelling van Marco van Basten. Zo startte Ismaïl Aissati als linkeraanvaller. Later wisselden Aissati en Cvitanich van positie. De Argentijn eindigde de wedstrijd uiteindelijk als spits. Het lukte de nieuwkomers nog niet om een stempel te drukken op het Amsterdamse spel. Over de hele wedstrijd gemeten lieten de gasten toch al spaarzaam van zich spreken. De Ajacieden creëerden zichzelf maar weinig echte kansen.

Vergeleken met het treffen in Cardiff keerden Gabri en Suarez terug in de basisploeg. In de hoofdstad van Wales werd het duo nog rust gegund. In Sunderland maakte vooral Gabri een uitgeruste indruk. De Spanjaard bikkelde er als vanouds lustig op los op het middenveld en ontpopte hij zich wederom als waardevolle schakel in de middenlinie.

In het Stadium of Light openden de Amsterdammers sterk. De mooiste aanval van de wedstrijd leverde Klaas Jan Huntelaar een riante kans op. De aanval die werd ingeleid door een onderschepping van Oleguer en waarbij Gabri, Suarez en Cvitanich betrokken waren, eindigde bij de aanvoerder. Doelman Craig Gordon kon de inzet van de topschutter nog net keren. Voetballend gezien was het de mooiste aanval die Ajax liet zien op de perfect geprepareerde grasmat in Sunderland. Elf jaar geleden speelde Ajax nog de openingswedstrijd in het Stadium of Light. Op 30 juli 1997 bleef de erewedstrijd onbeslist: 0-0.

Na de prima opening zakte Ajax terug. Aan de veelbelovende start werd tot de rust geen vervolg gegeven. Vooral niet omdat er veel balverlies werd geleden. De Black Cats - de bijnaam van Sunderland - waren via Andy Reid en spits Daryl Murphy nog het dichtst bij een treffer. Maarten Stekelenburg was een niet te nemen laatste hindernis. De club van manager Roy Keane begint twee weken eerder aan de competitie dan de Amsterdammers. Op 16 augustus speelt Sunderland in het Premiership thuis tegen Liverpool. Ajax speelt twee weken later een uitduel tegen Willem II.

Na de fletse eerste helft leek Ajax zich te herpakken. De rust keerde terug in het Amsterdamse spel en de gasten kwamen er bij vlagen gevaarlijk uit. Het leverde Ajax de openingstreffer op. Na een scrimmage voor het doel van Gordon schoot Huntelaar de bal hard in: 0-1.

Uitgerekend Miralem Sulejmani - hij maakte in en tegen Sunderland zijn officieuze debuut als Ajacied - behoedde de ploeg van Van Basten voor de gelijkmaker. De Serviër keerde een inzet op de doellijn. Het was notabene zijn eerste echte actie als invaller. In zijn eerste minuten als Ajacied kreeg Sulejmani weinig mogelijkheden om van zich te laten spreken. Van de van nature aanvallend ingestelde speler werden in de slotfase ook veel verdedigende acties gevraagd. Na zijn redding op de doellijn bleef het voor Sulejmani bij een handjevol rushes over links. ‘Micky’, zoals de aanwinst inmiddels wordt genoemd, sloot zondag in elk geval een periode van blessureleed af. De oud-speler van sc Heerenveen kan de komende weken rustig werken aan vorm en conditie.

Direct na de wedstrijd vlogen de Ajacieden alweer terug naar Amsterdam. Bij de vertrouwde ArenA bereidt Ajax zich verder voor op het nieuwe seizoen. Eind van de maand speelt de selectie nog een oefenduel buiten de landsgrenzen. Murcia is dan de tegenstander. Wie de mannen van Van Basten voor die tijd nog aan het werk wil zien kan - naast de trainingen - ook terecht op het Amsterdam Tournament. Op 8 en 9 augustus zijn respectievelijk Internazionale en Arsenal de tegenstanders. Kort na de gewonnen wedstrijd in het stadion van het licht kunnen de Amsterdammers zich dus alweer opmaken voor twee nieuwe, interessante krachtmetingen.

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Silva (71. Ogararu), Oleguer, Anita (61. Slijngard), Schilder; Gabri, Lindgren (61. Donald), Cvitanich; Suarez (81. Martina), Huntelaar (60. Sulejmani) en Aissati.

Overige wissels Ajax:
Kennedy, Rommedahl, Perez, Leonardo, Gentenaar, Luque.