Menu
Ajax besluit trainingskamp met zege

Ajax besluit trainingskamp met zege

Ajax heeft het trainingskamp in De Lutte met een ruime oefenzege op FC Emmen afgesloten. Het team van Frank de Boer was met 0-5 te sterk voor de club die vorig seizoen als laatste in de Jupiler League eindigde. Dankzij Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Davy Klaassen en twee eigen doelpunten boekte Ajax de derde oefenzege op rij in Drenthe.

De wedstrijd tegen FC Emmen gold als slotceremonie van het trainingskamp in De Lutte. In het bijna uitverkochte Univé Stadion konden de Ajacieden na een week vol trainingen en de oefenwedstrijd tegen VV Oldenzaal(0-11) laten zien waar ze stonden. Na een week vol schitterend weer kwamen er tijdens de rit naar Drenthe bakken met regen naar beneden. Eenmaal in Emmen eindigde het trainingskamp zoals Ajax de laatste dagen gewend was: zomers.

Theo Janssen maakte in Emmen zijn eerste minuten van de nieuwe voetbaljaargang. Na zijn geslaagde neusoperatie sloot hij zich afgelopen maandag bij de groepstraining aan. Naast Janssen bestond het middenveld verder uit aanvoerder Siem de Jong en Vurnon Anita. De Boer: ,,Siem is één vande kandidaten voor het aanvoerdersschap. Komende week zal ik waarschijnlijk de keuze maken."

Voorin koos De Boer voor het aanvalstrio Aras Özibliz, Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer. Achterin werd Toby Alderweireld centraal achterin vergezeld door Daley Blind, die op zijn beurt Jan Vertonghen verving.

Viktor Fischer (l) en Kolbeinn Sigthórsson zetten een aanval op. Viktor Fischer (l) en Kolbeinn Sigthórsson zetten een aanval op.

In tegenstelling tot vorig jaar - toen een vermoeid Ajax uiteindelijk een moeizame 0-1 zege over de streep trok - werd Emmen na een intensieve week in De Lutte met gemak verslagen. In de achtste minuut was Aras Özbiliz de architect van de eerste treffer. De aanvaller die afgelopen woensdag nog vier keer scoorde, werkte de bal via Emmen-verdediger Kelvin Maynard in het doel van de thuisploeg: 0-1. Binnen het kwartier verdubbelde Sigthórsson de marge nadat De Jong de bal panklaar had gelegd: 0-2. Halverwege de tweede helft was Ajax’nummer 9 opnieuw dicht bij een doelpunt, maar de lat stond de 0-3 in de weg. Het derde doelpunt was even later een prooi voor De Jong. Vanuit een lastige hoek knalde hij de bal achter keeper Harm Zeinstra: 0-3.

Na rust verving De Boer zoals vooraf afgesproken het complete elftal. Met Jasper Cillessen onder de lat ging een sterk verjongd Ajax op jacht naar meer. De gretige jongelingen wilden zich voor het oog van Frank de Boer uiteraard bewijzen. Onder de nieuwe elf bevonden zich Davy Klaassen en het centrale verdedigingsduo Joël Veltman - Stefano Denswil. Net als derde doelman Mickey van der Hart behoren zijn dit seizoen tot A-selectie van Ajax. Na afloop van het oefenduel maakte de trainer bekend dat ook Mitchell Dijks en Viktor Fischer voorlopig bij zijn selectie blijven.

Het verjongde Ajax tilde de score na rust naar 0-4. Aan het begin van de tweede helft nam Klaassen de vierde treffer van de middag voor zijn rekening. De 19-jarige middenvelder reageerde attent op een half gekeerd schot van Roly Bonevacia. Vervolgens duurde het tot de slotseconde voordat de wedstrijd eindigde zoals die begon: met een eigen doelpunt. Uit een hoekschop van Ajax belandde de bal in de kluts waarna een Emmen-speler het laatste zetje gaf. Het leverde Ajax een vijfde treffer op.

,,Ik ben zeer tevreden over het trainingskamp en over deze afsluitende wedstrijd. Ik heb iedereen 45 minuten in actie kunnen zien (Ruben Ligeon bleef uit voorzorg aan de kant, red.)", sprak De Boer na afloop. ,,We hebben continu druk gezet en mooie aanvalllen laten zien. Met een beetje geluk was de score nog iets hoger uitgevallen. En ook niet geheel onbelangrijk: iedereen is fit."

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bij absentie van Jan Vertonghen was Siem de Jong de eerste helft aanvoerder. Bij absentie van Jan Vertonghen was Siem de Jong de eerste helft aanvoerder.
Kolbeinn Sigthórsson in de mangel. Kolbeinn Sigthórsson in de mangel.
Theo Janssen maakte na zijn neusoperatie zijn eerste speelminuten. Theo Janssen maakte na zijn neusoperatie zijn eerste speelminuten.
Jody Lukoki daagt zijn opponent uit. Jody Lukoki daagt zijn opponent uit.
Viktor Fischer mag voorlopig bij de A-selectie aansluiten. Viktor Fischer mag voorlopig bij de A-selectie aansluiten.
Davy Klaassen schiet de 0-4 binnen. Davy Klaassen schiet de 0-4 binnen.
Lorenzo Ebecilio speelde de tweede helft als spits. Lorenzo Ebecilio speelde de tweede helft als spits.
Lorenzo Ebecilio waagt een doelpoging onder het oog van Mitchell Dijks. Lorenzo Ebecilio waagt een doelpoging onder het oog van Mitchell Dijks.
Stefano Denswil sticht gevaar voor het doel van Zeinstra. Stefano Denswil sticht gevaar voor het doel van Zeinstra.