Menu
Ajax besluit trainingsweek met gelijkspel

Ajax besluit trainingsweek met gelijkspel

Ajax heeft het trainingskamp in Oostenrijk afgesloten met een gelijkspel met Rapid Boekarest. In de Alpenarena van Wattens werd het na negentig, bij vlagen merkwaardige, minuten 1-1. Siem de Jong verzorgde de openingstreffer.

Aras Özbiliz was een nieuwkomer in het Ajax-elftal, vergeleken met de formatie die donderdag tegen Al Ahly startte. Tijdens de eerste oefenwedstrijd in Kufstein behoorde Hyun Suk tot de startende elf. Linksbuiten Özbiliz vond Miralem Sulejmani naast zich in de spits. Jeffrey Sarpong vertolkte de rol van rechteraanvaller, in de 4-3-3-opstelling. Afgelopen donderdag begon Ajax met een tweespitsensysteem, waar de ‘hangend’ spelende Sarpong aanvallend vaak bijsloot. Ook Kenneth Vermeer was in Wattens een relatief nieuw Ajax-gezicht. De doelman nam de plek in van Jeroen Verhoeven.

In de aangepaste opstelling dwongen de Ajacieden weinig af. De Amsterdammers schoten wel flitsend uit de startblokken. Bijna vanuit zijn eigen verdedigingslijn stuurde Özbiliz Sulejmani met een fraaie pass diep. De voorzet die de Serviër afleverde, belandde bij Siem de Jong. De aanvallende middenvelder hield ‘slechts’ een corner aan de counter over. De kans, al in de eerste minuten afgedwongen, was een schaars hoogtepunt in de wedstrijd. Sarpong leek uit een klutssituatie – en in twee instanties – toe te slaan, maar doelman Mircea Bornescu voorkwam een treffer. Sulejmani was vervolgens uit de draai dicht bij een openingstreffer. De aanvaller schoot voorlangs. Ook een afstandsschot van Micky, afgevuurd van ruim dertig meter, eindigde in de handschoenen van Bornescu. De Roemenen lieten zich vooral fysiek flink gelden. Stevige ingrepen – op of net over het randje - werden niet geschuwd. Trainer Marius Sumudica zorgde voor verbaal spektakel. De Roemeen brulde zijn stembanden bijkans uit zijn lichaam.

Rasmus Lindgren in duel met de Roemeense opponent. Rasmus Lindgren in duel met de Roemeense opponent.

Scheidsrechter Markus Freund floot een, wat zijn beslissingen betrof, moeilijk te volgen duel. De Oostenrijker strooide met kaarten en onnavolgbare besluiten. Het warrige leiden had duidelijk invloed op de kwaliteit van het treffen. De vriendschappelijke wedstrijd werd in de slotfase eventjes grimmig na een botsing tussen Rasmus Lindgren en Rui Duarte. Beide spelers moesten het opstootje bekopen met rood.

In een fase waarin Ajax slordiger werd, wonnen de Roemenen terrein. Het leverde enkele schietkansen op, waarbij Vermeer reddend optrad. In een fase waarin de Ajacieden het initiatief echt uit handen leken te geven, tekende Siem de Jong voor de broodnodige treffer. De middenvelder zag zijn schot voorbij Bornescu caramboleren. Hyun Jun Suk was toen al de vervanger van de vermoeide Sulejmani. Ook Marvin Zeegelaar (voor Urby Emanuelson) en Mitchell Donald (voor Sarpong) pakten speelminuten mee in het Alpenstadion van Wattens. Zeven minuten later was de stand alweer gelijk. Sabrin Sburlea verraste Vermeer door uit de draai raak te schieten: 1-1.

,,De eerste helft was aardig, maar we hadden wel moeite om het verschil te maken’’, blikte Martin Jol desgevraagd terug. ,,Ook op het middenveld liep het aardig. Een jongen als Aras (Özbiliz, red.) is bijvoorbeeld een echte Ajax-buitenspeler, die wel nog veel moet leren. Voordeel van deze week is dat we veel jongens aan het werk hebben gezien. Dat was positief.’’ De Ajacieden vliegen zondagmiddag terug naar Amsterdam. Dinsdag wordt weer ‘gewoon’ getraind op de vertrouwde Toekomst.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Vurnon Anita controleert de bal. Vurnon Anita controleert de bal.
De slordig ogende Ajax-muur vreest de vrije trap van Rapid Boekarest. De slordig ogende Ajax-muur vreest de vrije trap van Rapid Boekarest.
Aras Özbiliz in duel met Rapid Boekarest. Aras Özbiliz in duel met Rapid Boekarest.
Hyun Suk verwikkeld in een kopduel. Hyun Suk verwikkeld in een kopduel.
Jeffrey Sarpong houdt het overzicht. Jeffrey Sarpong houdt het overzicht.