Menu
Ajax besluit voorbereiding met gelijkspel

Ajax besluit voorbereiding met gelijkspel

Ajax heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen 2012-2013 dinsdagavond afgesloten met een gelijkspel. Daags voor de Ajax Open Dag eindigde de oefenwedstrijd met Norwich City in 1-1. Het duel op Carrow Road was gelijk ook de afsluiter van het trainingskamp in Engeland. Ajax lijkt voldoende warmgedraaid voor de officiële seizoensstart, zondag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV.

Frank de Boer stelde, zoals aangekondigd, een compleet ander elftal op als waar hij tegen Southampton een beroep op deed. In de zuidelijke havenstad boekten de Amsterdammers een 0-1 overwinning (treffer Aras Özbiliz). De Ajax-trainer zal in grote lijnen ook voor de Cruijff Schaal-strijd tegen PSV kiezen voor de Ajacieden die in Southampton aan de aftrap verschenen. Het treffen in Norwich had daardoor ook het karakter van een laatste test. In de laatste wedstrijd van de voorbereiding kreeg een aantal Ajacieden de kans om een definitieve plek in de A-selectie te verdienen.

De Boer deed in Norwich vooral een beroep op een jeugdig Ajax. Christian Eriksen en gelegenheidsaanvoerder Gregory van der Wiel waren de routiniers bij de regerend landskampioen. Beide EK-gangers maakten in Norwich hun eerste minuten in Ajax 1. De internationals sloten als laatsten aan bij de selectie. Na het EK in Polen en Oekraïne genoten Van der Wiel en Eriksen net iets langer van hun vakantie dan de ploegmaten die het kampioensjaar ’11-’12 gewoon afsluiten bij hun club.

Lasse Schöne tekende na een half uur voor de gelijkmaker in Norwich. Lasse Schöne tekende na een half uur voor de gelijkmaker in Norwich.

Het treffen met de verrassing uit de Premier League van vorig seizoen bood in elk geval een uitgelezen kans om de potentie van het nieuwste Ajax-talent te zien. De Canaries, tegen Ajax overigens spelend in stemmig zwart, speelden een typisch Engels spel. Fysiek stevig en loerend op de (razendsnel uitgevoerde) counter. Het leverde de kanaries al na zeven minuten een voorsprong op. De Engelsen verdienden in het voortraject een vrije trap na een communicatiefout tussen Joël Veltman en doelman Jasper Cillessen. Via de Ajax-muur liet middenvelder Anthony Pilkington de bal voorbij Cillessen draaien: 1-0.

De Ajacieden bleven in het vervolg knap hun eigen voetbal spelen. Met Eriksen als gevaarlijkste pion (de Deen raakte onder meer de lat) namen de gasten vooral de initiatieven. Al bleef het oppassen voor de counters van de Canaries. Lasse Schöne was een andere Deen die opviel in de ploeg van De Boer. De middenvelder begon in de ‘Anita-rol’, als controleur in de middenlinie. De nieuwbakken Ajacied etaleerde zich als verdeelstation, maar leverde zeker ook puur aanvallend zijn bijdrages. Met een fantastische afstandsknal, in de kruising, tekende Schöne hoogstpersoonlijk en na een halfuur voor de 1-1.

Ajax trok de goede lijn uit de eerste helft na rust door. Eriksen en Van der Wiel hadden hun plek toen al afgestaan aan Vurnon Anita en Ruben Ligeon. Anita nam daarmee de ‘Anita-rol’ weer over van Schöne. De Deense aanwinst vervolgde als rechtermiddenvelder. Anita was na de pauze ook de nieuwe captain van Ajax (Siem de Jong was toen nog wissel). Halverwege de tweede speelhelft kwam De Jong erin als vervanger voor Anita. Zo sleepten twee belangrijke basiskrachten weer nieuwe wedstrijdminuten in de wacht.

De ruim 26.000 toeschouwers op Carrow Road vormden trouwens een schril contrast met de matige ambiance van afgelopen zaterdag in St. Mary’s Stadium. Tegen promovendus Southampton keken slechts een dikke 5.000 enthousiastelingen toe. Ook het Amsterdamse spel uit de wedstrijd tegen The Saints was anders dan het Ajax-spelletje zoals op Carrow Road gespeeld. Zaterdag waren de Ajacieden bij vlagen slordig. Tegen Norwich City keerde die scherpte weer terug. De Ajacieden hadden de vriendschappelijke ontmoeting in de slotfase zelfs kunnen winnen. De kopbal van De Jong ging maar net naast. De prima voorzet kwam van linksback Dico Koppers.

Ajax besloot de oefenperiode eigenlijk precies zoals je dat mag verwachten, aan de vooravond van de officiële start van het nieuwe seizoen. Zondag opent de 31-voudige landskampioen het voetbaljaar met de topper tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De selectie van trainer Frank de Boer lijkt klaar om aan die klus te beginnen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bij afwezigheid van Siem de Jong, Vurnon Anita en Theo Janssen in de basisopstelling was Gregory van der Wiel aanvoerder. Bij afwezigheid van Siem de Jong, Vurnon Anita en Theo Janssen in de basisopstelling was Gregory van der Wiel aanvoerder.
Davy Klaassen was de spits van Ajax in Norwich. Davy Klaassen was de spits van Ajax in Norwich.
Linksback Dico Koppers grijpt overtuigend in. Linksback Dico Koppers grijpt overtuigend in.
Lasse Schöne zorgde met een fraaie afstandsknal voor de 1-1. Lasse Schöne zorgde met een fraaie afstandsknal voor de 1-1.
Lasse Schöne ontvangt felicitaties na zijn goal van Davy Klaassen. Lasse Schöne ontvangt felicitaties na zijn goal van Davy Klaassen.
Centrale verdediger Joël Veltman is zijn tegenstander de baas. Centrale verdediger Joël Veltman is zijn tegenstander de baas.
Lasse Schöne speelde voor rust in de 'Anita-rol' op het middenveld. Lasse Schöne speelde voor rust in de 'Anita-rol' op het middenveld.
Davy Klaassen haalt uit. Davy Klaassen haalt uit.
Lorenzo Ebecilio bezette de linkervleugel in Norwich. Lorenzo Ebecilio bezette de linkervleugel in Norwich.
Jody Lukoki trekt ten strijde. Jody Lukoki trekt ten strijde.
Stijlvolle redding van Jasper Cillessen. Stijlvolle redding van Jasper Cillessen.
Jody Lukoki kon zijn optreden niet met een doelpunt bekronen. Jody Lukoki kon zijn optreden niet met een doelpunt bekronen.
Ruben Ligeon verving Gregory van der Wiel na rust. Ruben Ligeon verving Gregory van der Wiel na rust.
Thulani Serero slaagde er niet in de winnende voor Ajax te maken. Thulani Serero slaagde er niet in de winnende voor Ajax te maken.