Menu
‘Ajax beter met 10 dan met 11 man’

‘Ajax beter met 10 dan met 11 man’

De 1-0 nederlaag bij FC Groningen leverde Ajax duur puntenverlies op in de strijd om titelprolongatie in de Eredivisie. Zondag gingen uiteindelijk tien Ajacieden ten onder in de Euroborg. ,,Ik vond ons met tien man beter dan met elf man’’, memoreerde Frank de Boer aan de fase na de rode kaart voor Gregory van der Wiel. ,,Dat is iets om over na te denken.’’

In het programmaboekje van FC Groningen - Ajax sprak FC Groniningen-trainer Pieter Huistra zijn verwachting uit. ‘Ik verwacht een open voetbalgevecht’, voorspelde de oefenmeester en oud-international. De woorden van Huistra werden werkelijkheid. In de Groningse Euroborg ontspon zich zondag een boeiende strijd. Helaas met een, voor de Ajacieden, negatieve afloop. Het voetbalgevecht leverde de Groningers een verdiende overwinning op.

Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof lieten ook al van zich horen in aanloop naar het treffen in het Hoge Noorden. De vleugelverdedigers waren aan de vooravond van het duel gefundenes fressen voor de media. Burnet en Kappelhof verruilden (Jong) Ajax na het voorbije seizoen voor de Groningse FC. De verdedigers bemachtigden al snel een basisplek in de ploeg van Huistra. Vooral linksback Burnet is dit seizoen bijna wekelijks uitblinker bij zijn nieuwe club. Ook oog in oog met zijn directe tegenstander Miralem Sulejmani liet Burnet zich zondag gelden. De Amsterdammer trok regelmatig mee ten aanval en dwong zijn tegenstander daarmee tot terug verdedigen. Sulejmani maakte meer meters in verdedigend dan in aanvallend opzicht.

Vijf dagen na de verloren Champions League-wedstrijd bij Real Madrid (3-0) dwongen de Ajacieden over twee helften gezien te weinig af. Met een schotje voorlangs van Sulejmani plus een afstandsschot van Jan Vertonghen waren de échte Ajax-kansen voor rust wel benoemd. Ajax dwong te weinig af en moest toezien hoe Leandro Bacuna op slag van rust verzuimde om de thuisploeg op voorsprong te zetten. De kopbal verdween over het doel van Kenneth Vermeer.

Toby Alderweireld in een luchtduel. Toby Alderweireld in een luchtduel.

Ajax zou na rust een tempootje hoger moeten schakelen, maar ook gretiger moeten zijn om de Groningers te verslaan. Een voetbaljaar eerder eindigde het treffen in Groningen in 2-2. Nadat eerder op de middag koploper AZ al goede zaken had gedaan op bezoek bij VVV-Venlo (1-3 overwinning) waren de Ajacieden feitelijk verplicht om het gelijkspel uit 2010 - 2011 te verbeteren. Naast Burnet maakte ook de beweeglijke Dusan Tadic het de Amsterdammers voortdurend lastig. Vat krijgen op de rasvoetballers bleek te vaak een te lastige opgave.

Een tegenvaller voor trainer Frank de Boer was het vroege uitvallen van Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander klapte door zijn rechterenkel en hield het in de Euroborg nog geen twintig minuten vol. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe lang Sigthórsson is uitgeschakeld. Ook de vroege aftocht van Sigthórsson kleurde de laatste editie van FC Groningen - Ajax. Dmitry Bulykin was zijn vervanger in de punt van de Ajax-aanval. De Rus leek de resterende (ruim) zeventig minuten vol te gaan maken en daarmee een échte kans te krijgen om zich in de picture te spelen van zijn trainer. De speeltijd voor Bulykin bleef beperkt, na een nieuwe tegenvaller voor de Amsterdammers.

Gregory van der Wiel, en met hem Ajax, betaalde een forse rekening nadat de back met hands een doelpoging probeerde te voorkomen. Scheidsrechter Richard Liesveld hield de Ajacied rood voor en gaf Groningen een penalty. ,,Ik vond het moment van Greg wel erg zwaar gestraft’’, blikte De Boer ontevreden terug op het ‘breekmoment’ in de wedstrijd. ,,Hij ging niet met de hand naar de bal en wilde snel opstaan. Het tweede geel was wel zeer zwaar gestraft. De penalty was terecht, maar er wordt niet altijd consequent een gele kaart bij gegeven.’’

Na een ruim uur spelen stuurde Leandro Bacuna – ook al een smaakmaker in de ploeg van Huistra – vanaf elf meter Kenneth Vermeer de verkeerde hoek in: 1-0. Tien Ajacieden kwamen die tegenslag niet meer te boven. ,,Ik was verbaasd dat we met tien man agressiever speelden’’, besloot De Boer. ,,Toen speelden we wel met overgave. Alsof er eerst iets moet gebeuren in het veld. En we daarna pas reageren. Dat moet anders. We moeten eerder reageren. Je weet dat als je hier speelt er veel enthousiasme is bij de spelers en het publiek van Groningen. Daar hadden we aanvankelijk moeite mee. Als je daar moeilijk onderuit komt, moet je het op strijd winnen. In de eerste helft waren we te bleu. Ik vind dat we meer initiatief moeten tonen, agressiever moeten zijn. Zeker in balbezit. Nu was het voor rust te gezapig.’’

Ajax bezet na acht speelrondes de derde plek in de Eredivisie. De achterstand op koploper AZ is opgelopen tot zes punten. Titelconcurrent FC Twente kwam zondag tegen Excelsior verrassend steken op een 2-2 gelijkspel.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van FC Groningen - Ajax en terugblikken van Frank de Boer, Siem de Jong en Toby Alderweireld.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Eriksen met Lorenzo Burnet in zijn kielzog. De oud-Ajacied speelde een prima wedstrijd. Christian Eriksen met Lorenzo Burnet in zijn kielzog. De oud-Ajacied speelde een prima wedstrijd.
Lorenzo Ebecilio verving Derk Boerrigter tien minuten voor het eindsignaal. Lorenzo Ebecilio verving Derk Boerrigter tien minuten voor het eindsignaal.
Miralem Sulejmani had de beste kans. Zijn schot ging voorlangs. Miralem Sulejmani had de beste kans. Zijn schot ging voorlangs.
Vurnon Anita speelde opnieuw een fraaie wedstrijd. Vurnon Anita speelde opnieuw een fraaie wedstrijd.
Doelman Kenneth Vermeer kende een drukke middag in de Euroborg. Doelman Kenneth Vermeer kende een drukke middag in de Euroborg.
Gregory van der Wiel verliet het veld twintig minuten na rust met een rode kaart. Gregory van der Wiel verliet het veld twintig minuten na rust met een rode kaart.
Frank de Boer en Pieter Huistra bekeken het grootste gedeelte van de tweede helft staand, langs het veld. Frank de Boer en Pieter Huistra bekeken het grootste gedeelte van de tweede helft staand, langs het veld.
Ondanks dat Jan Vertonghen veel opkwam en aanviel, kwam ook hij niet aan scoren toe. Ondanks dat Jan Vertonghen veel opkwam en aanviel, kwam ook hij niet aan scoren toe.
De spelers verlaten het veld met een teleurstelling. De spelers verlaten het veld met een teleurstelling.