Menu
Ajax bewijst zichzelf een slechte dienst

Ajax bewijst zichzelf een slechte dienst

Ajax heeft het vorige week, op PSV en FC Twente veroverde terrein alweer prijsgegeven. Daags nadat de titelconcurrenten hun optreden winnend afsloten, bleven de Ajacieden op hun beurt tegen Roda JC steken op een gelijkspel: 2-2. ,,Het was een enerverend duel’’, vatte Frank de Boer de traditioneel lastige uitwedstrijd samen.

Daags na de overwinningen van PSV (4-0 zege bij AZ) én FC Twente (de Tukkers versloegen Vitesse met 1-0) lag de druk bij de Ajacieden om puntenverlies vooral te voorkomen. Een week eerder was de situatie nog omgekeerd en konden de Ajacieden na de zege op De Graafschap rustig afwachten en toekijken hoe PSV en Twente gingen presteren. Ajax profiteerde die speelronde optimaal van de punten die de concurrenten morsten. In speelronde 23 – dit weekeinde - was helaas alweer het omgekeerde het geval en liepen de concurrenten om de landstitel twee punten uit op de Amsterdammers.

De middag begon florissant voor de Amsterdammers, die onder aanvoering van de voor rust ijzersterk spelende Sulejmani een droomstart beleefden. Diepgestuurd door Christian Eriksen liftte de Serviër de bal bekwaam in de verre hoek: 0-1. ‘Micky’ bekroonde daarmee zijn ploeg, maar vooral ook zichzelf, voor zijn uitstekende prestaties binnen de lijnen.
Rechtsbuiten Sulejmani vormde in zuidelijk Limburg een aanvallend koppel met spits Siem de Jong en de vanaf links opererende Mounir El Hamdaoui. Trainer Frank de Boer hield Lorenzo Ebecilio zodoende op de bank, terwijl rechtsback Vurnon Anita de honneurs waarnam voor de geschorste Gregory van der Wiel.

Jan Vertonghen (r) en Christian Eriksen balen na de puntendeling. Jan Vertonghen (r) en Christian Eriksen balen na de puntendeling.

Ajax liet vervolgens voor rust minstens drie riante kansen liggen op een tweede treffer. Eriksen (schot), El Hamdaoui (schot) en De Jong (kopbal) misten het doel. De Amsterdammers speelden het telkens nét niet goed genoeg uit, of waren niet scherp genoeg voor het doel van Przemyslaw Tyton. Twintig minuten na de 0-1 volgde de tweede Amsterdamse treffer alsnog. Weinig verrassend speelde Sulejmani opnieuw een hoofdrol in de voorbereiding op de treffer. De vooractie van de rechteraanvaller was flitsend en doordacht, de afwerkende kopbal van De Jong verdween in de roos (0-2). De Ajacieden leken na die tweede treffer een winnende wedstrijd te spelen. De Limburgers moesten komen, Ajax kon rustig loeren op een fatale derde uitval…

Ajax liet de teugels daarna tot de rust iets meer vieren. Een minuut nadat Robbie Wielaert (door Ajax tot het einde van het seizoen verhuurd aan de Limburgers) El Hamdaoui maar net van score kon weerhouden, bracht Mads Junker Roda JC tóch dichter bij Ajax. Janssen drong de Ajax-defensie diep in met zijn loopactie, waarna de bal werd afgelegd op de vrijstaande Junker. De spanning keerde daarmee onverwacht snel terug in de wedstrijd. ,,Roda JC kreeg op dat moment weer het gevoel dat er iets viel te halen’’, keek De Boer na afloop, tijdens de persconferentie terug op de wedstrijd. ,,Na rust speelden zij va banque en werd het voor ons billenknijpen.’’

In plaats van een heilzame, rustgevende werking, deed de pauze de Ajacieden weinig goed. De goede start waarmee Ajax aan het duel begon, kreeg in de tweede helft geen vervolg. Sterker: de mannen van De Boer oogden onzeker, zelfs de excellerende Sulejmani viel kwalitatief ver terug. Er was maar een ploeg die vooruit voetbalde en dat was Roda JC. Op enkele kleine kansjes na dwongen de Amsterdammers ook weinig af. Sulejmani mikte de bal naast, terwijl Eriksen zijn inzet op de vuisten van Tyton mikte. De kansen voor de thuisploeg waren talrijker. Zo werden twee Limburgse inzetten op de doellijn bij Maarten Stekelenburg gekeerd en wierp Eyong Enoh zich succesvol in de baan van het doelgerichte schot van Ruud Vormer. Het was slechts een beperkte greep uit de riante kansen die Roda JC afdwong. De Limburgers durfden het aan om achterin één op één te spelen, waarbij Wielaert vanuit de defensie doorschoof op middenvelder Christian Eriksen. De aanvoer richting de aanvallendste Ajax-linie was daarmee deels afgesneden.

De 2-2 kondigde zich lang aan, maar viel uiteindelijk pas in de slotfase. Anouar Hadouir etaleerde zijn niet geringe traptechniek en –gevoel door een vrijetrap fraai in de kruising te mikken. De Boer, als speler ooit vrijetrapspecialist: ,,Voor zo’n vrijetrap moet je eigenlijk applaudisseren.’’ Mounir El Hamdaoui leek zijn ploeg minuten later alsnog aan de zege te helpen. De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen na een makkelijk gegeven penalty (hands) door scheidsrechter Jack van Hulten. De Ajacied met het rugnummer 9 zag zijn inzet gekeerd door Tyton.

Met het puntenverlies is de achterstand op PSV en FC Twente weer opgelopen naar vijf punten. Met elf speelrondes voor de boeg bewezen de Ajacieden zichzelf in Kerkrade een slechte dienst.
,,Het was een enerverende wedstrijd’’, vatte De Boer het traditioneel lastige uitduel kort en bondig samen. ,,Jammer dat het niet is geworden wat we vooraf wilden. Voor rust creëerden we veel kansen en waren er enkele fantastische aanvallen van onze kant. Daardoor kwamen we met 2-0 voor. De 2-1 viel op een lullig moment. Roda JC kreeg daardoor het geloof dat er weer iets viel te halen. Maar als je, zoals wij, zo onder druk wordt gezet, weet je dat je ook veel ruimte krijgt. We kwamen daar niet goed onderuit. Op Mounir kan ik ook niet kwaad zijn. Ik heb op belangrijke momenten ook wel eens een penalty gemist. Uiteindelijk denk ik dat iedereen tevreden moet zijn met de 2-2.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Roda JC – Ajax en de reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Demy de Zeeuw was volledig fit en stond weer in de basis. Demy de Zeeuw was volledig fit en stond weer in de basis.
Miralem Sulejmani zet Ajax in de 13e minuut op voorsprong. Miralem Sulejmani zet Ajax in de 13e minuut op voorsprong.
Met het hoofd zorgde Siem de Jong (l) voor de 0-2. Met het hoofd zorgde Siem de Jong (l) voor de 0-2.
Vurnon Anita was op rechts de vervanger voor de geschorste Gregory van der Wiel. Vurnon Anita was op rechts de vervanger voor de geschorste Gregory van der Wiel.
Daley Blind kende als linksback tegen Roda JC enkele fraaie aanvallende acties. Daley Blind kende als linksback tegen Roda JC enkele fraaie aanvallende acties.
Sulejmani probeert de bal onder het lange been van Kah door te krijgen. Sulejmani probeert de bal onder het lange been van Kah door te krijgen.
Frank de Boer ziet de slotfase gespannen aan. Frank de Boer ziet de slotfase gespannen aan.
Vurnon Anita heeft de achterlijn gehaald en zet voor. Vurnon Anita heeft de achterlijn gehaald en zet voor.
El Hamdaoui wrijft over het voorhoofd. Hij miste de ultieme kans op de zege door een strafschop te missen. El Hamdaoui wrijft over het voorhoofd. Hij miste de ultieme kans op de zege door een strafschop te missen.