Menu
Ajax bezoekt gedupeerden huldiging

Ajax bezoekt gedupeerden huldiging

Een grote afvaardiging van Ajax bezocht donderdag de binnenstad van Amsterdam. De Ajacieden maakten een ronde langs winkeliers, horecagelegenheden en bewoners die na afloop van de bekerhuldiging de dupe werden van rellen.

Aanvoerder Jaap Stam overhandigde heel wat bossen bloemen.

Tegen half twee komt de spelersbus van Ajax het Leidseplein opdraaien. Spelers, technische staf, de directie, de voorzitter, en vertegenwoordigers van de AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax stappen uit. Toeristen kijken vreemd op. De voetballers worden snel herkend door groepjes scholieren. In Café La Bastille wordt duidelijk wat er gaat gebeuren. Ajax, de AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax willen de gedupeerden van de rellen na de bekerhuldiging een hart onder de riem steken en laten zien dat de club geweld verafschuwt. De Ajacieden worden in drie groepen opgedeeld: de groep Stam, de groep Huntelaar en de groep Perez. Iedere groep gaat een kant op. Iedereen draagt meerdere bossen bloemen bij zich.

Voorzitter John Jaakke: ,,Dit is het minste dat je kunt doen." Voorzitter John Jaakke: ,,Dit is het minste dat je kunt doen."

Groep Stam duikt de Spiegelstraat in. Een beter moment had niet gekozen kunnen worden, want er wordt bij diverse winkels nog hard gewerkt aan het herstellen van de glasschade. De Ajacieden stappen verspreid iedere winkel in die schade heeft geleden. Een galeriehouder kijkt licht verschrikt op als John Jaakke binnen komt wandelen met Gabri, Roger en Nicolae Mitea. ,,We willen u graag een bloemetje aanbieden”, zegt de Ajax-voorzitter, als de man hem vragend aankijkt. En zo lopen de Ajacieden van winkel naar winkel. Iedereen krijgt bloemen en een brief, ondertekend door Ajax, AFCA en de SVA, waarin staat dat Ajax en zijn fans niets met de relschoppers te maken willen hebben. De eigenaren lijken het Ajax-gebaar te waarderen, ook al hebben ze een paar zware dagen achter de rug. ,,Sinds de pui eruit ligt heb ik niets meer verkocht”, zegt een handelaar in kunst.

Edgar Davids toont zijn medeleven met de winkeliers. Edgar Davids toont zijn medeleven met de winkeliers.

Edgar Davids schudt wat handen bij een Italiaans restaurant. De middenvelder vindt het goed dat Ajax dit initiatief heeft genomen. ,,Het is niet meer dan normaal dat wij dit doen”, zegt hij. ,,Wij doen ons werk iedere dag met plezier en dat moeten de mensen hier ook kunnen doen. Ze moeten zich niet zorgen hoeven te maken om voetbalrellen.” Davids begrijpt niet waar het geweld vandaan komt. ,,Het is onvoorstelbaar dat zoiets gebeurt als er juist iets te vieren is. Bij hun eigen verjaardag gaan ze toch ook niet de ramen ingooien? Ik vind het niet normaal.” Stam is het met hem eens. ,,De schade is enorm en het kost heel wat geld om alles weer te laten herstellen”, zegt hij. ,,Het is triest dat je bijna niet meer van het goede van de mens kunt uitgaan.”

Ook de gedupeerden die niet aanwezig waren, kregen een bos bloemen. Ook de gedupeerden die niet aanwezig waren, kregen een bos bloemen.
De schade op en om het Leidseplein was groot. De schade op en om het Leidseplein was groot.
Groep Stam met bossen bloemen. Groep Stam met bossen bloemen.
Voorzitter Jaakke en trainer Henk ten Cate mochten natuurlijk niet ontbreken. Voorzitter Jaakke en trainer Henk ten Cate mochten natuurlijk niet ontbreken.
Nicolae Mitea is onder de indruk van de schade. Nicolae Mitea is onder de indruk van de schade.