Menu

Ajax bezwijkt niet onder Franse druk

Door de 2-0 overwinning in Lyon plaatst Ajax zich, spelend in een verrassend systeem, voor de Uefa Cup en zet het een stap richting de tweede ronde van het Champions-Leaguetoernooi. Cristian Chivu werd voor de tweede keer deze week bestraft met een rode kaart. Rafael van der Vaart bekroonde zijn rentree na een knieblessure met een doelpunt in de extra tijd.

Ajax kwam in een zeer verrassende opstelling uit de startblokken. Met een 5-3-2-systeem (of 3-5-2 in balbezit) overrompelden de Ajacieden de Franse kampioen het eerste kwartier. Hatem Trabelsi en Maxwell waren op rechts en links de opkomende backs. De 17-jarige Nigel de Jong en André Bergdølmo bewaakten de spitsen Govou en Anderson, zodat Cristian Chivu de vrije man achterin was met voor hem Tomás Galásek. Jari Litmanen onderging ´s ochtends nog een laatste test, maar bleek niet fit genoeg. De aanvoer voor de aanvallers Zlatan en Mido moest dus komen van middenvelders Victor Sikora (links) en Steven Pienaar (rechts), aangezien coach Ronald Koeman het niet aandurfde Rafael van der Vaart vanaf het begin op te stellen.

Koeman, wiens voorkeur uitgaat naar een systeem met echte vleugelspelers, kiest niet vaak voor een dergelijke bezetting. Dit jaar oefende Ajax op die manier tegen Celtic. En net als in de wedstrijd in Schotland (toen door goals van Zlatan en Mido) kwamen de Amsterdammers al snel op voorsprong. Pienaar tikte de bal binnen nadat de zeer solide spelende Nigel de Jong een aanval had opgezet en de bal bij Mido kreeg, die op zijn beurt voorgaf op de Zuid-Afrikaan. Een paar minuten eerder had Zlatan ook al de mogelijkheid om te scoren, maar hij kon zijn voet net niet tegen de strakke voorzet van Trabelsi krijgen.

In het doel had Koeman overigens voor Joey Didulica gekozen, die als hij fit is in de rangorde boven Henk Timmer lijkt te staan. ,,Maar het was ook een keuze op basis van gevoel en Joey had goed gekeept uit tegen Rosenborg'', lichtte de trainer na afloop toe. Het bleek een goede keuze. In de eerste helft werd de doelman niet vaak op de proef gesteld, maar na rust hield de keeper met een aantal fantastische reddingen zijn team op de been.

Ajax begon dus goed en verrassend maar al na een kwartier kreeg Lyon meer grip op het spel en voerden de Fransen de druk op. Ajax zakte ver terug op eigen helft en er viel een gat tussen het middenveld en de aanvallers, die niet goed in de wedstrijd zaten en de bal niet konden contoleren. Daarom besloot Koeman na rust Rafael van der Vaart in te brengen als tweede, balvaste spits. Mido werd het slachtoffer van de wissel.

Kort daarna moest Koeman ongewild de tactiek wijzigen toen Cristian Chivu, nadat hij de bal had verloren, met te veel risico het duel met Vairelles in ging in de hoop zijn slordigheid goed te maken. Scheidrechter Vassaras haalde de woede van de Ajax-spelers op zijn hals toen hij de overtreding bestrafte met een rode kaart, de tweede voor Chivu deze week.

De woede van de Ajacieden was echter nog niet vergeleken bij de ontploffing van emoties van zowel het Franse publiek als de spelers en reserves van Lyon op slag van rust. Een kopbal van Anderson werd door Chivu achter de doellijn uit de goal getrapt, maar de Griekse scheidsrechter telde de treffer niet.

Na de aftocht van Chivu moest Ajax het dus stellen met tien man en werden de spitsen Van der Vaart en Zlatan (later Andy van der Meyde) vooral gezocht met een lange bal van achteruit en was het voor de Amsterdammers lastig om goede combinaties te creëren, laat staan een kans. Aangezien Lyon de druk op de ketel hield, leverde de slotfase van het duel enkele benarde situaties op voor de goal van Didulica. De Australiër bleef echter alert en hield zijn doel schoon.

In de extra tijd verdubbelde Ajax tegen de verhoudingen in zelfs de voorsprong. Geen lange trap, want de keeper kreeg aan het eind last van zijn zwakke enkel, maar een uitgooi van Didulica werd in de extra tijd verkeerd beoordeeld door een Franse middenvelder, waarna Van de Meyde de bal kon oppikken en doorgeven aan de opkomende Maxwell. De Braziliaan gaf de bal voor op Van der Vaart, die zijn rentree bekroonde met een treffer.

Na afloop was Ronald Koeman zeer blij met het resultaat (plaatsing voor de Uefa Cup en tot twee maal toe een overwinning op de Franse kampioen) en wilde hij zijn ploeg dan ook een compliment maken. ,,De spelers hebben alles gegeven en een overwinning uit de strijd gesleept die toch gepaard ging met een aantal moeilijke momenten.''