Menu
Ajax blaast titelstrijd nieuw leven in

Ajax blaast titelstrijd nieuw leven in

Met nog zeven wedstrijden te gaan is Ajax een stap dichter bij een mogelijk kampioenschap gekomen. In de Amsterdam ArenA versloegen de Ajacieden concurrent PSV op overtuigende wijze: 4-1. Het verschil op nummer twee PSV bedraagt nog slechts één punt. Koploper FC Twente staat zes punten voor op Ajax.

Al tijden werd er naar de kraker Ajax - PSV toegeleefd. Na de nederlaag die PSV tegen NAC en de zegereeks van Ajax was de directe confrontatie er een in de categorie ‘do or die’. Ajax antwoordde met een overtuigende ‘do’ en een kraakhelder zege. De Amsterdammers zijn helemaal terug.

,,We stonden negen punten achter op PSV. Daar is er nu nog maar één van over”, was de verheugende conclusie van Martin Jol na afloop. ,,Dit is een achtervolging die zijn weerga niet kent. We zijn dichter bij het kampioenschap gekomen, dus de concurrentie zal zenuwachtig worden. Toch moeten we nog belangrijke hobbels nemen op weg naar het einde.”

De druk was zondag goed voelbaar in de uitverkochte ArenA. De middag die deels in het teken van Ajax aanstaande 110e verjaardag stond, was er een onder hoogspanning. Doordrongen van het feit dat het voor het team van Jol deze middag moest gebeuren tegen PSV. In de eerste zes minuten liep Ajax al tegen twee gele kaarten aan. Alderweireld en De Zeeuw gingen op de bon na overtredingen op Bakkal en keeper Isaksson. Een teken dat Ajax fel was, maar wel op zijn tellen moest passen.


Siem de Jong brengt Ajax na een klein halfuurtje op een 1-0-voorsprong. Siem de Jong brengt Ajax na een klein halfuurtje op een 1-0-voorsprong.

Ajax herpakte zich goed. In de 28e minuut opende Siem de Jong de score. Nadat Amrabat en Toivonen in het eerste halfuur namens PSV voor gevaar hadden gezorgd, sloeg De Jong doeltreffend toe. Uit een corner van De Zeeuw belandde de bal voor de voeten van Suarez, die zijn schot door PSV-keeper Isaksson afgeslagen zag worden. De Jong reageerde vervolgens attent in de rebound: 1-0.

Na de openingstreffer bleef het oppassen geblazen voor PSV. Zeker in de wetenschap dat de Eindhovenaren sinds de opening van de ArenA slechts twee keer in competitieverband hadden verloren. Des te mooier was daardoor de 2-0, die Ajax vlak voor rust in een zetel hielp. Met een schitterende poeier in de kruising bracht Emanuelson het sfeervolle stadion in extase. Op aangeven van Pantelic, die de bal ter hoogte van de cornervlag met de hak door de benen van Rodriguez speelde, kon Emanuelson aanleggen voor een schot. Vanaf de rand van het zestienmetergebied zorgde hij met zijn even fraaie als overtuigende schot voor een grote vreugde-explosie.

In de tweede helft moest de geblesseerde doelpuntenmaker De Jong zich na tien minuten laten vervangen door Gabri. Een tik tegen zijn kuit zorgde ervoor dat hij het duel niet kon afmaken. Maandag moet blijken of de stijf geworden kuit schade heeft opgelopen. Zonder de jeugdinternational en met de controlerende Spanjaard op het middenveld erbij kwam Ajax even later goed weg toen PSV’er Dzsudzsak op het doel van Stekelenburg afging. Alderweireld was echter goed meegelopen en haalde daarmee de angel uit de aanval.

Twee kansen later (Van der Wiel en Suarez) werd de marge voor Ajax na 65 minuten nog luxer. Balverlies van Amrabat werd alert opgepikt door Anita, waarna de bal via De Zeeuw bij Pantelic belandde. De Servische spits van Ajax schoof de bal langs Isaksson, waarmee hij alweer zijn negende competitietreffer van het seizoen liet aantekenen. Wat Jol betreft was de 3-0 het mooiste moment van de middag. ,,De 3-0 is op een middag als deze altijd het mooiste. Dan is de wedstrijd definitief beslist. Vanaf dat moment zit je wat rustiger.”

De honger naar meer was ook na de derde treffer nog niet gestild bij de Ajacieden. Al moesten ze eerst nog wel een tegendoelpunt slikken. In een duel met invaller Koevermans maakte Vertonghen acht minuten voor tijd hands binnen het zestienmetergebied. Scheidsrechter Blom kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Stekelenburg zat er dichtbij, maar kon de eretreffer van Dzsudzsak niet meer voorkomen: 3-1. Na zes clean sheets op rij in de competitie moest Ajax daardoor voor het eerst weer een tegentreffer toestaan.

Het laatste woord van de middag – inmiddels avond – was aan aanvoerder Suarez. Enoh bezorgde de Uruguyaan de bal, die zijn koppositie in het topscorerklassement met doelpunt nummer 27 kon opwaarderen. Hoewel de buit al binnen was, was de vreugde er niet minder om. Ook Suarez beseft dat de kans op zijn eerste kampioenschap bij Ajax na zondag behoorlijk is toegenomen.

Met grote belangstelling zal Ajax zaterdag het duel PSV - FC Twente volgen. Een dag later gaat Ajax op bezoek bij RKC. Dat zal het zonder de geschorste Alderweireld, Vertonghen en De Zeeuw moeten doen. Jol: ,,Dat is vervelend omdat het centrum van de verdediging ‘staat’. We zullen komende week kijken hoe we dat gaan oplossen.”

Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nlDemy de Zeeuw concentreert zich op de bal. Demy de Zeeuw concentreert zich op de bal.
Jan Vertonghen en Marko Pantelic juichen na de eerste treffer. Jan Vertonghen en Marko Pantelic juichen na de eerste treffer.
Maarten Stekelenburg maakt een goede redding. Maarten Stekelenburg maakt een goede redding.

Urby Emanuelson scoort de tweede treffer. Urby Emanuelson scoort de tweede treffer.
Vertonghen en Emanuelson juichen na de tweede treffer. Vertonghen en Emanuelson juichen na de tweede treffer.
Danny de Munk trad voor de wedstrijd en in de rust op. Danny de Munk trad voor de wedstrijd en in de rust op.

Ontlading bij de Ajacieden. Ontlading bij de Ajacieden.

Ola Toivonen in duel met Toby Alderweireld. Ola Toivonen in duel met Toby Alderweireld.
Eyong Enoh houdt Nordin Amrabat van de bal. Eyong Enoh houdt Nordin Amrabat van de bal.

Vertonghen in actie. Vertonghen in actie.

Marko Pantelic scoorde het derde doelpunt. Marko Pantelic scoorde het derde doelpunt.

Emanuelson loopt Vukovic voorbij. Emanuelson loopt Vukovic voorbij.

Vurnon Anita aan de bal. Vurnon Anita aan de bal.

Aanvoerder Luis Suarez maakt in de negentigste minuut de vierde treffer. Aanvoerder Luis Suarez maakt in de negentigste minuut de vierde treffer.

De Ajacieden bedanken de supporters voor hun onvoorwaardelijke steun. De Ajacieden bedanken de supporters voor hun onvoorwaardelijke steun.