Menu
Ajax blijft goed op dreef

Ajax blijft goed op dreef

Ajax blijft het goed doen in de Topklasse. Na drie zeges op rij werd nu eens niet gewonnen, maar verdienstelijk gelijkgespeeld. In Capelle a/d IJssel werd het tegen Capelle 0-0. Beide teams blijven zo in de bovenste regionen van de stand.

Ajax begon behoedzaam en keek de kat een beetje uit de boom. Gek genoeg deed de thuisploeg dat ook. Althans, in de openingsfase leek het erop dat beide teams wel heel erg voorzichtig van start gingen en heel weinig risico durfde te nemen. Capelle deelde zo nu en dan wat speldenprikjes uit, maar Ajax bleef fier overeind. Via een prima georganiseerde defensie zocht Ajax naar zijn momentjes om ook eens wat van zich te laten horen, maar de Amsterdammers hadden voorin net even te weinig raffinement om echt dreigend te worden.

Zo tikte de klok weg totdat Felino Jardim in de dertigste minuut net niet zijn grote teen tegen een voorzet kon zetten die anders heel vervelend voor Ajax was afgelopen. Capelle toonde de goede wil om nog eens wat meer aan te zetten, maar ook bij de thuisclub zat er wel heel weinig overtuiging in het spel De eerste echte serieuze kans die Ajax kreeg, werd ook nog eens door een Capelle-verdediger gecreëerd. Het was namelijk Jerry Tieleman die de bal bijna in eigen doel schoot in de 36e minuut. Het was het bewijs dat het allemaal heel moeizaam verliep en er gewoon weinig te genieten viel in die eerste 45 minuten.

Na rust was de beste kans van de wedstrijd niet voor Ajax, maar voor Frank Karreman, die met zijn kopbal in de 48e minuut dicht bij de 1-0 was voor Capelle. Direct in de tegenaanval was daar zowaar ook de eerste echte grote kans voor Ajax. Na prima voorbereidend werk van Kevin de Visser was het Yuri Rose die net naast kopte. Zou het dan eindelijk een wedstrijd worden ? Het duel werd ook wat venijniger. Niet dat beide ploegen over de schreef gingen, maar er kwam wel wat irritatie in het spel van beide teams naar elkaar toe en dus was dit al een hele andere tweede helft dan die tamme eerste 45 minuten. Capelle was in het begin van het tweede bedrijf de bovenliggende partij. Dat bewees Wilmer Kousemaker in de 60e minuut toen hij de bal in de rebound over knalde, nadat Ajax doelman Schmitz de bal niet klem vast kreeg bij een hard schot op doel.

Ajax, dat moeite had in zijn eigen ritme en dus spel te komen, moest achteruit en kon dus alleen maar reageren in plaats van het gebruikelijke initiatief te nemen. Dus hadden de Amsterdammers het lastig zonder overigens dat Capelle Ajax omver blies.

Ajax kreeg in het laatste kwart meer grip op het spel. Frappant was het om te zien dat dit gebeurde nadat Kid Ronday (terug na zijn blessure) zijn opwachting mocht maken voor de wat fletse Mimoun Eloisghiri. Ajax begon opeens prima te voetballen. Sergio Cameron en Kenneth Misa Danso stonden continu aan de basis van een goede aanval van Ajax met vaak Yuri Rose als eindstation. Zo ook in de 76e minuut toen Yuri Rose de handen bij vriend en vijand op elkaar kreeg na een spectaculaire omhaal die via de onderkant van de lat het veld weer in sprong. Zo dicht was Ajax nog niet geweest bij een voorsprong en nog geen minuut later was het andermaal het duo Cameron-Misa Danso die ditmaal Kid Ronday in stelling brachten, maar het schot dat de spits afleverde werd vroegtijdig geblokt. Het was een fase dat Ajax eindelijk wat lef en brutaliteit toonde en dat werd dus bijna beloond. Invaller Ogür Kaya had meteen al een prima mogelijkheid bij zijn eerste balkontact, maar de hoek was te lastig om doelman Van der Ploeg echt te verontrusten. Uiteindelijk mochten de mannen van Bart Logchies een dik verdiend punt mee naar huis nemen en dat voelde als een kleine overwinning.

Fotografie: Rob van Vliet