Menu
Ajax blijft knap overeind in Utrecht

Ajax blijft knap overeind in Utrecht

Ajax boekte een verrassend simpele, maar vooral solide overwinning op FC Utrecht. Drie dagen na de memorabele eliminatie van Fiorentina, stapten de vermoeide Ajacieden in de Domstad als winnaars van het veld: 0-2.

Aanvoerder Thomas Vermaelen speelde een ijzersterke wedstrijd als linksback. Aanvoerder Thomas Vermaelen speelde een ijzersterke wedstrijd als linksback.

Ajax besloot een goede week daarmee zonder averij. De traditioneel lastige uitwedstrijd in Utrecht leverde de ploeg van trainer Marco van Basten zondag geen noemenswaardige problemen op. Wat strijdlust betrof, was FC Utrecht zelfs onherkenbaar. Al helemaal in vergelijking met de opponent die Ajax in de afgelopen jaren trof in de Galgenwaard. Waar de thuisploeg in de achterliggende seizoenen vaak de grens van het toelaatbare opzocht, troffen de Ajacieden ditmaal een relatief makke tegenstander tegenover zich.
Ook de vroege openingstreffer van Gregory van der Wiel veranderde daar weinig aan. De mee opgekomen rechtsback werd nog in de negende minuut stijlvol, met een frivool hakje, in stelling gebracht door Miralem Sulejmani. Van der Wiel bedacht zich geen moment en haalde hard en zuiver uit: 0-1. Urby Emanuelson liet een kleine minuut later de kans op een tweede Amsterdamse treffer onbenut. De linkspoot werd vlak voor het moment van schieten van de bal gezet.
,,We begonnen iets anders aan de wedstrijd dan we de afgelopen twee maanden hebben gedaan’’, blikte Marco van Basten tijdens de persconferentie terug. De verandering had vooral betrekking op Micky Sulejmani. De Servische Ajacied begon het treffen verrassend als spits. Urby Emanuelson en Luis Suarez moesten vervolgens snel aansluiting vinden bij de nieuwbakken spits. ,,In het begin ging dat goed, maar na twintig minuten gaven de Utrechters sneller druk. Uiteindelijk kwamen we daardoor wel minder toe aan voetbal, maar werden we niet kwetsbaar. Er is goed gevochten.’’
Ajax werd in de Galgenwaard gesteund door een uitvak vol Ajacieden. Nadat eerder al de Utrechtse aanhang gast was in de ArenA, werden de wedstrijdkaartjes voor de Amsterdamse aanhang zondag betaald door de thuisclub. De Ajacieden steunden hun club hartstochtelijk en boordevol passie. De supporters leverden daarmee een eigen, waardevolle bijdrage aan de overwinning.
FC Utrecht bleef Ajax een degelijk antwoord dus schuldig. Op een zeldzame uitval na, werd doelman Kenneth Vermeer in het vervolg nauwelijks in de problemen gebracht. Net als afgelopen donderdag tegen Fiorentina, was Vermeer opnieuw de prima vervanger van de zieke Maarten Stekelenburg. Vergeleken met de laatste UEFA Cupwedstrijd was ook het hart van de verdediging gewijzigd. Oleguer vond ditmaal Robbie Wielaert naast zich. Aanvoerder Thomas Vermaelen speelde een ijzersterke wedstrijd als linksback.
Met Leonardo als de vervanger van Emanuelson begon Ajax ook al in gewijzigde samenstelling aan de tweede helft. De Braziliaan moest zorgen voor meer snelheid en gevaar in het Ajax-spel. Later kwamen ook Vurnon Anita (voor Eyong Enoh) en Kennedy (voor Sulejmani) de Amsterdamse gelederen versterken. De slijtageslag tegen de Florentijnen had wat dat betreft zijn sporen achtergelaten, merkte ook Van Basten. ,,Dat we er fysiek doorheen zaten, kon je in de slotfase goed zien. Het waren de laatste loodjes voor sommige jongens.’’
Jan Vertonghen hielp de gasten na een dik uur spelen aan een tweede treffer. De Belg kopte keihard raak uit een op maat aangesneden vrije trap van Sulejmani. De Ajacieden vierden hun feestje voor het vak met de meegereisde supporters.
Vertonghen bracht het treffen overigens niet tot een goed einde. Na een combinatie met Leonardo ging de Belg met een pijnlijke grimas naar de grasmat. Vertonghen kon niet verder. Omdat alle wisselmogelijkheden waren verbruikt, speelden de Amsterdammers de wedstrijd uit met een mannetje minder. ,,Hij voelde een spier in een soort verkramping schieten’’, vertelde Van Basten wat de Belg hem kort na de wedstrijd vertelde over de kwetsuur. ,,Of het gaat om een scheuring, verrekking of gewoon kramp, moet nog duidelijk worden.’’ Maandag hoopt de medische staf van Ajax ook meer duidelijkheid te krijgen over de blessure die Gabri opliep in de thuiswedstrijd tegen Fiorentina. De Spanjaard moest het treffen in Utrecht helemaal aan zich voorbij laten gaan.
Ajax kwam ook in de slotminuten in ondertal niet meer in de problemen. De lastige uitwedstrijd leverde daarmee alleen in fysiek opzicht mogelijk problemen op. Het was een scenario waar vooraf weinig Ajacieden waarschijnlijk aan hadden gedacht.
Bekijk op Ajax TV de reacties na de wedstrijd van Marco van Basten en de doelpuntenmakers Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen.