Menu
Ajax blijft leven en houdt kans op titel

Ajax blijft leven en houdt kans op titel

,,We leven nog en blijven meedoen om de titel.’’ Ajax-trainer Adrie Koster vatte het gevolg van de winst op FC Groningen (1-2) na afloop kort en bondig samen. Net als zijn spelers vierde de trainer de belangrijke zege ingetogen, maar niet minder blij.

Moe, maar bovenal blij en tevreden. Het waren dé kenmerken waarmee de Ajacieden na de spectaculaire overwinning op FC Groningen de bus instapten voor de terugreis naar Amsterdam. De inhaalwedstrijd tegen de Groningers, zondag nog afgelast wegens brand op de tribune, werd glansrijk tot een goed einde gebracht. Het verschil met koploper PSV is weer teruggebracht tot drie punten. Zondag volgt de ontknoping van een spannend en soms zelfs bizar seizoen. Bij een Eindhovense nederlaag in Arnhem (tegen Vitesse) en een zege van Ajax op Heracles kan de kampioensvlag worden gehesen in de ArenA.

,,Natuurlijk, we weten dat we afhankelijk blijven van PSV’’, zei Koster. ,,PSV heeft genoeg aan een gelijkspel. We moesten winnen om mee te doen tot de laatste speeldag. Iedereen was daarom gebrand op een overwinning. Winnen was vandaag wel het minste dat we konden doen. Leuk dat het opnieuw aankomt op de laatste speeldag.’’

Eerder, op het Groningse gras vierden de Ajacieden vooral de doelpunten op ingetogen wijze. Rasmus Lindgren (0-1) en Luis Suarez (1-2) sloegen allebei toe, maar lieten het juichen aan de uit Amsterdam meegereisde supporters. De Zweed en de Uruguayaan illustreerden daarmee het onderlinge respect dat tussen de beide clubs bestaat. Pas na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Eric Braamhaar gingen alle Amsterdammers uit hun dak.

Ajax schoot sterk uit de startblokken en nam na een dik kwartier spelen een - verdiende - voorsprong. Kenneth Perez legde de bal uit een corner af op Edgar Davids. De prima spelende aanvoerder vond vervolgens moeiteloos het hoofd van Lindgren, die de bal inkopte: 0-1.

De gasten lieten zich even van de wijs brengen door de gelijkmaker van Matias Cahais. Vooral het moment waarop de Groningse verdediger (koppend) toesloeg was ongelukkig te noemen. Cahais tekende met zijn treffer voor de letterlijk allerlaatste actie van het eerste bedrijf.

,,Voor die gelijkmaker lieten we nog enkele kansen liggen om het eerder af te maken’’, analyseerde Koster. ,,De 1-1 was onnodig. Vooral omdat we er vooraf op hadden gehamerd dat de Groningers veel fysiek in de strijd kunnen werpen. Daarom was het vooral oppassen bij spelhervattingen.’’

Ajax besloot na de rust al snel om meer aanvallende risico’s te nemen. Een echte andere keus hadden de bezoekers ook niet. De Amsterdammers schakelden over op een een-tegen-een-defensie. Vooral Urby Emanuelson sloot zich nadrukkelijk aan bij zijn aanvallers; iets dat Bruno Silva de hele wedstrijd al presteerde. De rechtsback lanceerde menige gevaarlijke voorzet vanaf de rechterflank. Silva liet zich wat dat betreft niet van de wijs brengen door de aanhoudende, striemende fluitconcerten die vooral op hem neerdaalden. Edgar Davids verrichtte zeer nuttig werk vanaf het middenveld.

De druk op de Groningers nam het laatste halfuur fiks toe, waarbij de gasten voortdurend moesten waken voor de tegenstoten van de thuisploeg. Koster: ,,Vooral het laatste halfuur was het echt een open wedstrijd. Een wedstrijd met schitterende momenten. Die ons uiteindelijk een heel belangrijke zege heeft opgeleverd. En ik had vooraf al voorspeld dat die jongens zouden scoren tegen hun oude club.’’

De aanvalslust werd dus uiteindelijk beloond. Dennis Rommedahl rondde een korte rush af met een breedtepassje op Luis Suarez. De oud-Groninger schoof de bal eenvoudig over de doellijn. De tweede Amsterdamse treffer volstond om de titelstrijd spannend te houden. Bloedstollend spannend zelfs. Na de belangrijke zege op FC Groningen kunnen alle Ajacieden uitkijken naar een cruciale laatste competitieronde. ,,De druk ligt nu bij PSV, denk ik’’, sprak Koster.