Menu
Ajax blijft ook met tien man op titelkoers

Ajax blijft ook met tien man op titelkoers

Op de dag waarop Ajax zijn oud-spelers van Ajax 1 eerde met een reünie, maakte de 113-jarige club geen fout in de strijd om het landskampioenschap. Heracles Almelo werd in de Amsterdam ArenA getrakteerd op een 4-0-nederlaag. De rode kaart van Kenneth Vermeer was de enige tegenvaller van de middag.

Bij de aftrap van Ajax - Heracles stonden titelconcurrenten PSV en Vitesse in punten gelijk met Ajax. De Eindhovenaren en Arnhemmers wonnen zaterdagavond al hun duel. Afgelopen week profiteerden de Ajacieden nog van puntenverlies (van PSV en Feyenoord). Dat lukte met een zege op NEC. De koploper in de Eredivisie bouwde zijn voorsprong op de naaste belagers uit naar drie punten. Een week na het treffen met de Nijmegenaren moest de voordelige marge weer worden hersteld. Zondag 16:30 uur werd afgetrapt voor de eerste van de resterende zes finales die de regerend landskampioen uiteindelijk de 32e titel moeten opleveren.

In Almelo hadden de Amsterdammers, eerder dit seizoen, laten zien hoe het níet moet. Een riante 3-1 voorsprong werd destijds in het laatste halfuur alsnog prijsgegeven (3-3) tegen de equipe van trainer Peter Bosz. Op de bewuste zaterdagvond in 2012 leed Ajax op het kunstgras van Heracles kostbaar puntenverlies. In de return in de ArenA leek Heracles-spits Geoffrey Castillion (dit seizoen door de Almeloërs gehuurd van Ajax) zijn ploeg al in de openingsfase een goede dienst te bewijzen. Een uitstekende reflex van Kenneth Vermeer voorkwam een vroege tegentreffer.

Kort daarop leek spits Kolbeinn Sigthórsson aan de overzijde van het veld wél toe te slaan. De IJslander verscheen oog-in-oog met Remko Pasveer, maar hij kon de honderdprocentkans niet opwaarderen tot doelpunt. Vanuit de Engelenbak – speciaal voor de reünie hét vak voor de uitgenodigde oud-spelers - zullen Henk Groot en Ruud Geels tandenknarsend hebben toegekeken. Ajax’ topschutters van weleer hadden in hun hoogtijdagen vermoedelijk wel raad geweten met een dergelijke reuzenkans. Groot en Geels behoren niet voor niets tot de meest scorende Ajax-spitsen ooit.

Niklas Moisander (bovenop) viert de 3-0 met z'n teamgenoten. Niklas Moisander (bovenop) viert de 3-0 met z'n teamgenoten.

Na de misser van Sigthórsson was het de beurt aan Niklas Moisander. De doeltreffende kopbal (uit een vrijetrap) van de mee opgerukte Fin werd afgekeurd wegens buitenspel. Nadat Lasse Schöne zijn eerste doelkans zag afketsen op het lichaam van Pasveer, was het drie minuten later alsnog raak voor Schöne en (dus) Ajax. Een feilloos verlopen een-twee met Kolbeinn Sigthórsson werd koeltjes afgerond door de Ajax-Deen. Ajax kreeg ook in het vervolg van de eerste helft volop kansen en mogelijkheden. Sigthórsson (schot over), Viktor Fischer (over) en opnieuw Fischer (redding Pasveer) lukte het niet om Ajax’ marge nog voor de pauze te verdubbelen. Omdat Toby Alderweireld een intikker van Castillion op het allerlaatste moment voorkwam, bleef het bij een enkele treffer voor rust.

De 1-0-ruststand trok een parallel met de editie van Ajax - Heracles uit het voorbije seizoen. Eind vorig seizoen voegden de Ajacieden daar na de pauze nog vijf treffers aan toe. De 6-0 overwinning werd die dag bovendien ook veiliggesteld met het logo van Fonds Gehandicaptensport op het Ajax-shirt. Net als in 2012 gunde Ajax’ hoofdsponsor AEGON ook voor dit thuisduel met de Heraclieden zijn plek op het rood-witte shirt aan het fonds dat onder meer gehandicapten laat sporten. Rondom de thuiswedstrijd werd bovendien gecollecteerd voor Fonds Gehandicaptensport.

Tumult kenmerkte de beginfase van de tweede helft. Er was negatieve tumult toen Vermeer de doorgebroken Castillion hardhandig vloerde. De Ajax-doelman was te laat bij de bal en moest zijn inschattingsfout bekopen met rood. Invaller-doelman Jasper Cillessen liet zich in zijn eerste actie direct goed zien door de lastige vrijetrap van Lerin Duarte gelijk klemvast te pakken. Dat de tienkoppige thuisploeg in de eerstvolgende aanval direct scoorde was meer dan welkom. Sigthórsson was het scorende eindstation: 2-0. Ajax’ tweede treffer van de middag bracht positief geladen tumult in de uitverkochte Amsterdam ArenA.

Weer een minuut later was er bezorgdheid en (lichte) paniek toen Cillessen bleef liggen na een frontale botsing met zijn rechtsback Ricardo van Rhijn. De schade bij de, normaal gesproken, tweede doelman viel gelukkig mee. Cillessen speelde de wedstrijd - de hoofdpijn ten spijt - probleemloos uit, waardoor hij - ijs en weder dienende - volgende week de topper tegen PSV ook kan spelen. Ook invaller Ryan Babel bewees zich op positieve wijze. Na een dik uur loste Babel Sigthórsson af. De Ajacied had ruim tien minuten nodig om toe te slaan. De rush over rechts van Schöne werd afgerond met een prima schot. Ook met een mannetje minder had Ajax de buit binnen.

De treffer van Christian Eriksen gold als een wonderschone toegift. De Deen krulde de bal vanaf links subtiel in de verre hoe achter Pasveer: 4-0. Afgelopen week liet Fischer alle Ajacieden en voetballiefhebbers nog smullen met zijn Bergkampiaanse lob tegen NEC. Ook tegen Heracles verzorgde een Ajax-Deen een hoogstandje.

Zo reist Ajax komende week dus als koploper naar Eindhoven voor de competitiekraker tegen PSV. De voorsprong op de titelconcurrenten PSV en Vitesse bedraagt weer ‘gewoon’ drie punten. Wie weet kunnen de Ajacieden in Brabant een beslissende slag slaan om de titel.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - Heracles Almelo en de reacties van Frank de Boer en enkele Ajacieden na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

AEGON stond zijn plek op het Ajax-shirt af aan Fonds Gehandicaptensport. AEGON stond zijn plek op het Ajax-shirt af aan Fonds Gehandicaptensport.
Lasse Schöne tekende voor de openingstreffer. Lasse Schöne tekende voor de openingstreffer.
De Boer coacht voor de ogen van de oud-Ajacieden in de Engelenbak. De Boer coacht voor de ogen van de oud-Ajacieden in de Engelenbak.
Grote vreugde na de 1-0. Grote vreugde na de 1-0.
Derk Boerrigter ontwijkt zijn opponent stijlvol. Derk Boerrigter ontwijkt zijn opponent stijlvol.

Ruud Bossen trekt alsnog de rode kaart voor Kenneth Vermeer. Ruud Bossen trekt alsnog de rode kaart voor Kenneth Vermeer.
Na een prachtige redding maant Jasper Cillessen zijn defensie tot rust. Na een prachtige redding maant Jasper Cillessen zijn defensie tot rust.
Kolbeinn Sigthórsson pikte z'n goaltje weer mee. Kolbeinn Sigthórsson pikte z'n goaltje weer mee.
Siem de Jong ontwijkt met een mooie actie zijn opponent Milano Koenders. Siem de Jong ontwijkt met een mooie actie zijn opponent Milano Koenders.
Ryan Babel beszorgde Ajax de 3-0. Ryan Babel beszorgde Ajax de 3-0.
Christian Eriksen sloeg voor de 4-0 op oogstrelende wijze toe. Christian Eriksen sloeg voor de 4-0 op oogstrelende wijze toe.
Ajax bedankt de fans voor de steun. Ajax bedankt de fans voor de steun.