Menu

Ajax blijft overeind op ''ijsbaan''

'Het was gewoon Holiday on Ice', vond Ajax-trainer Co Adriaanse na afloop van het duel tussen Ajax en RKC, dat op weer een nieuwe mat werd gespeeld. De Ajacieden hadden, getuige de score van 3-0, het minste last van de spekgladde ondergrond. Dacht ook RKC-oefenmeester Martin Jol. 'De verdedigende partij was in het nadeel.' Nikos Machlas vierde de geboorte van zijn zoon Thanos met twee treffers. Arveladze maakte de derde.

Foto's Gerard van Hees Reactie Co Adriaanse [geluidsfragment] De audio-files is te beluisteren in realplayer Audio-interviews Di-Lan Sun.

Jol was in de rust nog kwaad geworden op zijn spelers. 'Ik dacht dat ze verkeerde noppen onder hun schoenen hadden. Maar sommigen speelden met liefst 17 mm.'

Tim de Cler

Adriaanse was uiteraard met een 3-0 zege in de pocket goed gemutst. 'RKC is ook uit een goede ploeg, dat blijkt wel uit het feit dat ze tot vandaag slechts tien tegendoelpunten hadden. Wij hebben toch voldoende kansen gecreeerd, ondanks de handicap van het veld. In de eerste vijf minuten is iedereen wel een keer uitgegleden. Je moet elke bal in de voeten spelen, in plaats van in de loop. Daardoor liepen vele aanvallen bij ons mis', analyseerde Adriaanse.

Nikos Machlas

Hoewel vele aanvallen de mist in gingen, kwam Ajax al na negen minuten op voorsprong. Voor die tijd had Tim de Cler zich al een keer knap door de weifelende Waalwijkse defensie, maar hij bekroonde zijn solo niet met een doelpunt. Dat was vijf minuten later wel het geval. Wamberto gaf voor op Machlas, die op het randje van buitenspel balanceerde. De Griek schoof de bal eenvoudig onder doelman Van Dijk door.

Cristian Chivu

Ook RKC kreeg goede kansen. Zo kon Yuri Cornelisse vrijuit voorzetten, maar Hoogendorp kopte naast. Nog geen minuut later schoot de Alkmaarder net naast. Hoewel er geen tegendoelpunten vielen, kreeg Ajax wel een klap te verwerken. Cristian Chivu viel uit met een blessure aan de mediale binnenband van de linkerknie. Tom Sier viel meer dan verdienstelijk voor hem in. De Volendammer ging op links spelen, De Cler schoof op naar het centrum.

Dat deed De Cler geweldig. Met grote instemming van de Ajax-bank werd hij tot Man of the Match uitgeroepen. Adriaanse: 'De Cler is een volwaardig lid van de A-selectie, maar zal als iedereen fit is niet spelen. Hij zou naar GBA maar dat is tot zeker de winterstop uitgesteld. Als hij zo blijft spelen, blijft-ie gewoon. Dat geldt ook voor Tom Sier. Twee weken geleden was er belangstelling voor hem, maar Tom mag niet weg.'

Tom Sier

Sier was ook opbouwend sterk. In de 34e minuut haalde hij de achterlijn, maar zijn curvende voorzet draaide net bij de verste paal naast. Nog geen minuut later ging de Ajax-verdediging finaal in de fout, maar De Cler was op tijd om de inzet van Cornelisse van de lijn te schieten. Weer een minuut later zette Garry de Graef Cornelisse alleen voor Grim. De Ajax-doelman, die niet was geschorst na zijn rode kaart die hij bij Utrecht van Luinge had gekregen, redde fantastisch. De grootste kans voor rust was echter weer voor Machlas. De Griek was op rechts weg, snelde op Van Dijk af, schoot met een draai langs de doelman maar trof de paal.

Aron Winter

In de tweede helft startte Ajax flitsend en werd de verdediging van RKC langdurig onder dru gezet. Dat had al na zeven minuten succes. Tim de Cler passte prima op Bergdolmo en de Noor zette, half uitglijdend, voor. Daar stond Machlas weer klaar om zijn en Ajax tweede treffer binnen te schieten, 2-0.

Petri Pasanen

'Toen was het nog spannend', vond Adriaanse. Gelijk had hij, want nog geen twee minuten na de 2-0 schoot Pasanen in een poging tot uitverdedigen hard tegen De Cler aan. Gelukkig kaatste de bal net naast de paal. Hoogendorp kreeg vervolgens een levensgrote kans op de aansluitingstreffer. In een een-tegen-een met Grim, won de Ajax-doelman wederom.

Richard Witschge

Om het spelbeeld een ander aanzien te geven, bracht Adriaanse zowel Van der Meyde als Arveladze binnen de lijnen. Wamberto en Witschge waren het slachtoffer. Wamberto volgde de aanwijzing van assistent-trainer Peter Boeve keurig op om op de bank te gaan zitten. Witschge liep in een keer door naar de kleedkamer. 'Ik wisselde Witschge uit tactisch oogpunt. Ik wilde spelen met controlerende middenvelders die een bal kunnen afpakken. Witschge is daar niet bekwaam in.'

Andy van der Meijde

Van der Meyde is wel eens prettig verwelkomt in een wedstrijd. Bij een van zijn eerste balcontacten, kreeg hij een fikse elleboog van Peter van den Berg te incasseren. Scheidsrechter Sterk vond het aanstellerij van de Ajacied. Maar hij nam revanche zoals het hoort. Met een fraaie solo zette hij veel Waalwijkers op het verkeerde been, passte op Arveladze die zichzelf weer in de etalage speelde, door prachtig 3-0 te scoren.

Shota Arveladze

Ondanks een spekgladde mat toch een respectabele uitslag. Adriaanse: 'Het is trouwens nog een wonder dat we een nieuwe mat konden leggen. Normaal komt de mat uit Drenthe, dat kon niet vanwege het vele water dat gevallen is. De tweede optie was Engeland, maar ook daar was veel regen gevallen. Dus nu komt de mat uit Duitsland. Een echte 'heimat' dus!', grapte de trainer als uitsmijter op de persconferentie. Ajax - RKC 3-0 (1-0)

1-0 Machlas 9' 2-0 Machlas 51' 3-0 Arveladze 87 Ajax

Grim; Bergdolmo, Pasanen, Chivu (30. Sier) en De Cler; Winter, Galasek en Witschge (63. Van der Meyde); Van der Gun, Machlas en Wamberto (63. Arveladze). RKC

Van Dijk; Lamey (82. Peppinck), Nascimento, Van den Berg en Kalezic; Gudjohnsson, Petrovic en De Graef (66. Human); Cornelisse, Hoogendorp en Van Dinteren (73. Lanckohr). Bijzonderheden

Scheidsrechter: Sterk. Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: De Graef, Cornelisse (RKC).