Menu

Ajax blijft vierde

KPN Eredivisie - Hoewel beide ploegen in Europees verband ten onder gingen, geldt de confrontatie tussen Feyenoord en Ajax nog altijd als een klassieker. Zondag waren de Rotterdammers in de Kuip veel te sterk voor Ajax. De koploper in de KPN eredivisie won met 3-1.

Kalou, Paauwe en Tomasson zetten Feyenoord op voorsprong alvorens invaller Van der Meyde de eer voor Ajax kon redden. Hij deed dat via het lichaam van Feyenoord-verdediger De Haan. Een doelpunt van Wamberto in de achtste minuut werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Feyenoord, dinsdag nog te zwak voor Bundesliga-hekkensluiter VfB Stuttgart, heeft inmiddels zeven punten meer vergaard dan Ajax, dat drie wedstrijden meer speelde. Het was zeven seizoenen geleden dat Feyenoord op eigen veld van Ajax won.

Vitesse kwam zondag op gelijke hoogte met PSV, dat dit weekeinde niet in actie kwam. De Arnhemmers deden dat dankzij een 0-0-gelijkspel tegen Heerenveen, waarmee de ploeg nu meer dan een jaar ongeslagen is in het Gelredome. Dat feit was het enige lichtpuntje van een vervelende middag. Het duel ontaardde na rust dermate dat arbiter Van Hulten drie spelers uit het veld moest sturen; Heerenveen-aanvaller Dennis de Nooijer en de Vitesse-spelers Stefanovic en Van Hintum, de laatste na twee keer geel.

Achter Ajax bleef NEC de nummer vijf op de ranglijst. De taaie Nijmegenaren speelden zaterdag 0-0 bij AZ. Meer doelpunten vielen er in Doetinchem bij het duel tussen De Graafschap en FC Groningen. Pijnlijk voor de thuisclub was de verdeling: 0-4. Voor Groningen scoorden Hugo (2), Leonardo en Broerse.

Ook Roda JC ging op eigen veld onderuit. Een doelpunt van Landzaat uit een strafschop was genoeg voor Willem II om drie punten uit Limburg te stelen. Niet ver van Kerkrade boekte Fortuna Sittard onder de nieuwe trainer Frans Thijssen de eerste zege van het seizoen. De twijfelachtige eer van slachtoffer was voor Sparta, dat met 2-1 verloor. Gerritsen en Hamming scoorden namens de Limburgers. Dat deed ook Fortuna-speler Roest, maar dan in eigen doel.

FC Utrecht is de slechte competitiestart vergeten. De ploeg van coach Adelaar won zondag voor de derde keer op rij. Na Ajax en Fortuna was NAC het slachtoffer: 5-0. Gluscevic en Kuyt scoorden ieder twee keer, Schut was de andere schutter. NAC speelde vanaf de 25e minuut met tien man. Verdediger Van As moest een zware overtreding op Kuyt bekopen met rood. (Bron: ANP)