Menu

Ajax blijft zoekende naar vorm

Door de 1-0 zege in de eerste thuiswedstrijd in de Holland Casino Eredivisie tegen FC Zwolle, staat Ajax bovenaan de ranglijst. Samen met RKC heeft de ploeg van trainer Ronald Koeman nog geen punt ingeleverd. ,,Maar het was wederom ondermaats", vond Koeman zelf. Het volgende duel is thuis tegen RKC met als inzet de eerste plaats.

Ajax ontving FC Zwolle, een ploeg zonder punten. Trainer Peter Boeve wilde duidelijk niet afgaan in de Amsterdam ArenA en waar velen speculeerden op een grote overwinning voor Ajax, daar hield Zwolle de schade beperkt tot 1-0.

De druk zou eraf zijn bij de Amsterdammers, omdat afgelopen woensdag deelname aan de UEFA Champions League werd veiliggesteld. ,,Het zal voetballend beter gaan”, hoopte Koeman vooraf. Maar om kwart over vier moest hij toch teleurgesteld toegeven dat het spel nog niet echt met sprongen vooruit was gegaan.

In de eerste helft was het spel in vergelijking met de vorige drie wedstrijden redelijk goed. FC Zwolle had zich met tien man achter de bal verschanst en Ajax zocht in een rustig tempo naar de openingen. Die kwamen er echter niet zoveel als gewenst. ,,Zwolle gaf weinig ruimte weg en stond positioneel goed opgesteld”, verklaarde Koeman. ,,We kregen wel kansjes en als we na de 1-0 meer hadden gescoord, waren we er misschien doorheen geweest en hadden we naar een grote uitslag kunnen doorlopen.”

Dat lukte niet, al beloofde de combinatie waaruit het doelpunt viel veel goeds. Tomás Galásek had op het middenveld de bal, passte strak in op Rafael van der Vaart die met een hakje de bal bij Zlatan Ibrahimovic bracht. De Zweed kopte door op Pienaar die vanaf de rechterkant de bal binnenschoot. Er was een dik half uur gespeeld.

Achterin gaf Ajax niets weg, maar de ploeg raakte wel Zdenek Grygera net voor rust kwijt. De Tsjech raakte geblesseerd aan het hoofd en werd vervangen door Nigel de Jong. In de tweede helft probeerde Koeman van alles om het lekkerder te laten lopen. Hij wisselde zelfs aanvoerder Rafael van der Vaart, die net voordat hij het veld verliet bijna de tweede treffer maakte door de bal prachtig te lobben. Helaas net over het doel. ,,Als ik Sonck op de bank heb zitten en Zlatan wil laten staan, waarom zal ik dan Van der Vaart niet wisselen als hij niet lekker in de wedstrijd zit?”, vroeg Koeman retorisch aan zijn toehoorders.

Ibrahimovic bleef echter niet tot het einde staan, want Sikora kwam voor hem in het veld. Achterin ging de thuisploeg iets anders spelen, 3-4-3 in plaats van 4-3-3, omdat Maxwell een linie doorschoof. Toch werkte dat ook niet helemaal. Ajax leek de greep op de wedstrijd te verliezen en Zwolle kwam tien minuten voor tijd nog een paar keer sterk opzetten. ,,Ik zat stilletjes te hopen op die gelijkmaker”, aldus Boeve. ,,Want er zat een punt in.”

,,Er hoeft maar een bal verkeerd te vallen en het staat 1-1”, moest Koeman toegeven. ,,Maar dat was niet terecht geweest. Wij moeten simpeler gaan voetballen. Al die hakjes zijn leuk en aardig, maar je wint er geen wedstrijd mee. Omdat de grote vorm er niet is, lopen veel spelers uit positie. Het moet sneller en de zijkanten moeten vaker worden opgezocht. Nee, het was wederom ondermaats.” Desalniettemin kostte het mindere spel opnieuw geen punten en omdat Heerenveen verloor, zijn alleen Ajax en RKC nog zonder puntenverlies. Zaterdag 13 september spelen beide ploegen in de ArenA tegen elkaar.